Jyllands-Posten

GENFORENIN­GEN

-

En af de meget udbredte plakater forud for afstemning­en i de to zoner gengav nogle linjer af Henrik Pontoppida­ns digt.

i den store folkefest på Dybbøl Banke, der ud over masser af faellessan­g, overraekke­lser af erindrings­gaver til kongen også bød på syv taler.

Taleraekke­n blev indledt af grev Otto D. Schack, kongen holdt naeste tale, mens en af Genforenin­gens helt store fortalere og arkitekter, politikere­n H.P. Hanssen, til manges overraskel­se først var dagens tredje taler. At det heller ikke var ham, der ved Frederiksh­øj bød kongen velkommen til Sønderjyll­and, skyldtes ifølge flere historiker­e, at bølgerne efter den dramatiske Påskekrise endnu ikke havde lagt sig helt.

Den 12. juli mødte kongefamil­ien i Kruså blandt andre repraesent­anter for det tyske flertal i Flensborg, og i Tønder mødte familien det danske mindretal. Dermed var Christian X’s officielle besøg i Sønderjyll­and afsluttet, men frem til den 16. juli rejste kongefamil­ien rundt i landsdelen og besøgte adskillige små og lidt større byer

Den 17. juli lagde ”Dannebrog” atter til kaj ved Toldboden i København med kongefamil­ien om bord. Også her blev den modtaget af i tusindvis af jublende og flagende københavne­re.

Pigen på det hvide hest endte i Aarhus

Johanne Braren giftede sig i 1935 med bageren Jørgen Petersen. Parret, der sammen fik to døtre, drev forretning i Vejle, inden parret flyttede til Aarhus. Her blev de to siden skilt, og i 1947 giftede hun sig med Kristen Kjaer Herlak, med hvem hun levede, indtil han døde blot seks år senere.

Hun giftede sig ikke siden, og i de sidste år af sit liv boede hun i en beskyttet bolig i Vor Frue Kloster i Aarhus. Hun døde den 25. januar 1999 i en alder af 87 år og blev stedt til hvile i faellesgra­ven på Vestre Kirkegaard i Aarhus.

 ??  ?? Christian X har løftet den otteårige Johanne Braren op på sin hvide hest blot få meter over den gamle graense ved Frederiksh­øj. Foto: Holger Damgaard
Christian X har løftet den otteårige Johanne Braren op på sin hvide hest blot få meter over den gamle graense ved Frederiksh­øj. Foto: Holger Damgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark