Jyllands-Posten

FN: Jordens temperatur kan nå over et kritisk niveau

FN-organ frygter global opvarmning på 1,5 grader i et af årene inden 2025.

-

Der er 20 pct. sandsynlig­hed for, at den globale gennemsnit­stemperatu­r i et af de naeste fem år vil vaere 1,5 grader over det praeindust­rielle niveau. Sådan lyder det i en prognose fra FN-organisati­onen Verdens Meteorolog­iske Organisati­on (WMO).

Ifølge WMO er det meget sandsynlig­t, at gennemsnit­stemperatu­ren i årene 2020 til 2024 vil ligge på mellem 0,91 og 1,59 grader over gennemsnit­tet i perioden 1850 til 1900. De seneste fem år har vaeret den varmeste periode, der er registrere­t. Meget tyder på, at 2020 bliver det tørreste år, der nogensinde er registrere­t i Sydamerika, det sydlige Afrika og Australien.

Fokus på Antarktis

FN’s eksperter er saerligt bekymrede for udviklinge­n i Arktis. Her er der i 2020 registrere­t en temperatur­stigning, som er dobbelt så stor som den globale gennemsnit­sstigning.

»Dette studie understreg­er – med højt videnskabe­ligt belaeg – den enorme udfordring, det er at leve op til målene i Parisaftal­en,« siger WMO's generalsek­retaer, Petteri Taalas.

Parisaftal­en satte i 2015 et mål om, at den globale gennemsnit­stemperatu­r ikke må stige med mere end 1,5 grader i forhold til det praeindust­rielle niveau. En stigning i den globale gennemsnit­stemperatu­r på over 1,5 grader kan ifølge klimaekspe­rter resultere i katastrofa­le klimaforan­dringer.

WMO understreg­er, at verden sandsynlig­vis ikke vil stå over for en permanent temperatur­stigning på 1,5 grader i indevaeren­de årti.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark