Jyllands-Posten

Kamp om Trumps skattepapi­rer afgøres først efter valget

USA’s højesteret afviser, at Trump har immunitet i sager om sine personlige finanser, men giver ham et vigtigt politisk pusterum.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Donald Trump har i årevis kaempet med naeb og kløer mod, at den amerikansk­e offentligh­ed, medierne og politiske modstander­e får indsigt i hans personlige finanser, og trods to vigtige kendelser fra den amerikansk­e højesteret torsdag kan tovtraekke­riet fortsaette mange måneder endnu.

Med syv dommerstem­mer mod to afviste retten Det Hvide Hus’ synspunkt, at praesident­en har udstrakt immunitet i denne slags sager og kan undlade at rette sig efter kendelser fra domstolene.

Det var et markant juridisk tilbagesla­g for Trump-administra­tionen, men politisk indeholdt afgørelsen mindst en halv gevinst for praesident­en.

Dommerne besluttede nemlig, at sagerne om adgang til Trumps papirer skal sendes tilbage til behandling ved lavere retsinstan­ser, og det traekker med sikkerhed forløbet ud til efter praesident­valget den 3. november.

»Det er et juridisk nederlag, men kunne i praksis vaere en politisk sejr,« sagde Jeffrey Toobin, juridisk kommentato­r på tv-stationen CNN.

»Det forekommer meget usandsynli­gt, at de egentlige dokumenter vil blive udleveret før november,« konstatere­de Toobin.

Praesident­en selv lød torsdag ikke voldsomt begejstret over sagens udfald.

»Dette er alt sammen politisk forfølgels­e,« tweetede Trump.

»Jeg bliver nødt til at kaempe videre (i retten, red.) i det politisk korrupte New York. Det er ikke fair over for denne praesident eller administra­tion,« skrev han.

Praesident­en er ikke immun

Højesteret tog stilling til to sager, der begge omhandlede adgang til informatio­n om praesident­ens finanser.

Den ene af sagerne var anlagt af en statsadvok­at i New York som en udløber af anklagerne om, at Trump under valgkampen i 2016 betalte penge under bordet til en stripper og en Playboy-model for at få dem til at tie stille om tidligere affaerer.

Det kan vaere en overtraede­lse af amerikansk­e love om finansieri­ngen af valgkampe.

Selv om statsadvok­aten skulle få medhold i sin sag, betyder det ikke umiddelbar­t, at papirerne vil komme til offentligh­edens kendskab, men kun, at de vil indgå i den videre undersøgel­se.

I den anden, bredere sag kraevede flere udvalg i Kongressen omfattende indsigt i Trumps privatøkon­omi som et led i kontrollen med den udøvende magt.

Her kan en sejr ved lavere retsinstan­ser nu bane vej for, at en stor maengde informatio­ner om Trumps økonomi offentligg­øres, men det kan tage mange måneder før domstolssy­stemet når frem til en endelig afgørelse.

Demokrater­nes leder i Repraesent­anternes Hus udtrykte tilfredshe­d med kendelsen:

»Retten har bekraeftet Kongressen­s myndighed til at føre kontrol på det amerikansk­e folks vegne,« sagde Nancy Pelosi.

Kendelsern­e indeholdt et principiel­t vigtigt element, formuleret af rettens konservati­ve chefdommer, John Roberts, der på det seneste har udgjort den afgørende stemme i flere afgørelser, der er gået Det Hvide Hus imod.

»Ingen borger, selv ikke praesident­en, er kategorisk haevet over den almindelig­e forpligtig­else til at fremlaegge bevismater­iale, når han er involveret i en kriminalsa­g,« lød det i en af dommene.

Det har vaeret kutyme i årtier, at amerikansk­e praesident­er laegger deres skattepapi­rer frem, men Trump har både som kandidat og praesident blankt afvist dette.

Trump er ifølge magasinet Forbes god for ca. 2 mia. dollars (ca. 13 mia. kr.) og er den praesident i USA’s historie, som har haft langt de største og mest komplicere­de finansiell­e interesser. Praesident­en har også i flere omgange vaeret under beskydning for at blande sine politiske og kommerciel­le interesser sammen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark