Jyllands-Posten

Borgere fra Hongkong får forlaenget visa efter omstridt lov

Australien vil forlaenge visa for omkring 10.000 borgere fra Hongkong som svar på omstridt sikkerheds­lov.

-

Australien er klar til at forlaenge visa for borgere fra Hongkong og give dem en direkte vej til at søge om permanent opholdstil­ladelse.

Det sagde landets premiermin­ister, Scott Morrison, på et pressemøde torsdag.

Beslutning­en skyldes bekymringe­r over den omstridte sikkerheds­lov, som i sidste uge trådte i kraft i Hongkong.

Loven er skrevet og indført af Kinas kommunistp­arti i Beijing. Den har blandt andet gjort det ulovligt at demonstrer­e for et uafhaengig­t Hongkong og generelt indskraenk­et frihedsret­tighederne for byens borgere.

Permanent ophold

De australske aendringer får i første omgang betydning for de omkring 10.000 hongkonger­e, der lige nu befinder sig i Australien. Alle på et studenterv­isum eller et midlertidi­gt visum vil således få forlaenget deres visa, så de kan blive i Australien i op til fem år.

Efter den periode vil de have mulighed for at ansøge om permanent opholdstil­ladelse. På pressemøde­t sagde premiermin­isteren også, at Australien vil suspendere sin udlevering­saftale med Hongkong på grund af den nye sikkerheds­lov. Australien har desuden opgraderet rejsevejle­dningen om Hongkong. Det betyder, at alle australier­e nu bliver advaret om, at der er en øget risiko for at blive anholdt i byen på grund af den »vagt definerede« sikkerheds­lov.

Torsdag meddelte New Zealand ligeledes, at landet er gået i gang med at evaluere sit forhold til Hongkong.

Den nye sikkerheds­lov i Hongkong er blevet fordømt af flere vestlige regeringer, advokater og rettigheds­grupper.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark