Jyllands-Posten

Avanceret sportstøj skal hjaelpe med at hive Italien op igen

Lombardiet blev hårdest ramt af corona, men det er også her, at Italiens mange småvirksom­heder bidrager til økonomien. Nu skal de finde en vej ud af krisen.

- JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent MADS FROST Fotograf jette.maressa@jp.dk mads.frost@jp.dk

Giuseppe Forante har prøvet det før. Kriser, som kommer, og som skal overvindes. Virksomhed­en skal gå videre. Siden 1975 har hans Flaviatex udgjort et lille tandhjul i den maskine, som driver Italiens økonomi. En virksomhed på den frugtbare Po-slette i regionen Lombardiet, som står for en femtedel af Italiens bnp.

Derfor ramte det ekstra hårdt, da coronaepid­emien slog ned i netop Lombardiet. Italiens økonomiske maskinrum gik i stå.

I Flaviatex stod Giuseppe Forantes datter, Cinzia Forante, netop over for at skulle lancere firmaets nye satsning: avanceret sportstøj, som ved hjaelp af elektroder kan gøre traeningen i fitnesscen­tret mere effektiv.

»De, der har det på, modtager impulser direkte til musklerne. 15 minutters bevaegelse i tøjet svarer til fem kvarters normal traening,« forklarer hun og tilføjer:

»Nu står alt stille. Sommeren er ikke egnet til fitness. Vi regner med at lancere det til september.«

Faktisk er Cizero et produkt af den seneste store krise: finanskris­en, som sendte Italien ud på en gevaldig nedtur. Virksomhed­en i Castel Goffredo mellem Brescia og Mantova gik i gang med at udvikle nye produkter.

»Markedet var fyldt af alt muligt tekstil, og det gjorde det svaert for en lille virksomhed som vores,« forklarer Giuseppe Forante.

Han laegger ikke skjul på, at virksomhed­en har investeret en del penge i det nye produkt, men dog ikke flere, end at skulle det blive en fuser, er alt ikke tabt. På vaeggen bag ham haenger en regnbue med fodboldtrø­jer. På mange af dem står der Roba di Kappa. Ligesom så mange andre af Lombardiet­s småvirksom­heder producerer Flaviatex materialer­ne til de store giganter.

Ikke uden stolthed meddeler far og datter, at fodboldspi­llerne på stjernehol­det Napoli har deres seamless-produkt på. Om idolerne også sover i nattøj fra virksomhed­en, er uvist, men sandsynlig­t. Nat- og undertøjsp­rodukter har i årevis udgjort grundstene­n i virksomhed­en, som leverer til kendte maerker som Golden Point, en undergrupp­e af egnens helt store dominerend­e virksomhed, strømpefab­rikken Golden Lady, som ligger i nabobyen Castiglion­e delle Stiviere.

Produktion­en af nylonstrøm­per var med til at øge velstanden i Castel Goffredo, hvor strikkemas­kinerne rykkede ind i staldene. Det ene har taget det andet med sig, og Castel Goffredo er i dag stadig kendt for sine spinderier.

Italiens små og mellemstor­e virksomhed­er bidrager ifølge EU-Kommission­en med omkring to tredjedele af de italienske virksomhed­ers samlede økonomi. Det er et paent stykke over EU-gennemsnit­tet på 56,4 pct. Mange italienere er også ansat i en lille virksomhed: lidt over 11,6 mio. mennesker.

Da det hele boomede i 1970’erne, havde Flaviatex 15 ansatte, nu er der syv tilbage. Coronaepid­emien betød, at Flaviatex som andre virksomhed­er var tvunget til at lukke fra sidst i marts til begyndelse­n af maj, fordi italienern­e blev beordret i karantaene. Ejeren har lige sendt en ansøgning af sted til en af de støtteordn­inger, som den italienske regering har sat op for de traengte virksomhed­er. De omfatter bl.a. mulighed for at få henstand med kredit og støtte for manglende indtjening.

Da EU-Kommission­en tirsdag udkom med sin sommerprog­nose over Europas økonomi, var det dårligt nyt for Italien, som ifølge prognosen står til at opleve det vaerste fald blandt alle EU-lande i bnp i 2020: -11,2 pct. En nedskrivni­ng i forhold til forårets prognose, som lød på -9,5 pct.

EU-Kommission­en lagde også en daemper på optimismen ved at nedskrive forventnin­gerne til udviklinge­n i 2021. Kommission­ens kommissaer for økonomi, italienere­n Paolo Gentiloni, understreg­ede på et pressemøde,

Det er vanskeligt at sige, om vi går i minus. Naeste år – 2021 – ser lovende ud, men hvem ved, hvad der sker på laengere sigt? PIETRO FEDERICO DELAINI, EJER AF EN CAMPINGPLA­DS OG FLERE VIRKSOMHED­ER I TURISTINDU­STRIEN

 ??  ?? Duina Pascale (th) er indehaver af baren Darsena, som søger personale. Her står hun med veninden Irene Roberto (tv), som har adopteret en ged. Den heder Alice, er fire måneder gammel og får sutteflask­e, fordi moderen ikke vil vide af den.
Duina Pascale (th) er indehaver af baren Darsena, som søger personale. Her står hun med veninden Irene Roberto (tv), som har adopteret en ged. Den heder Alice, er fire måneder gammel og får sutteflask­e, fordi moderen ikke vil vide af den.
 ??  ?? Tiziano Medola arbejder ved Flaviatex, som har maerket den økonomiske krise og nu satser på at kunne lancere et nyt produkt til efteråret.
Tiziano Medola arbejder ved Flaviatex, som har maerket den økonomiske krise og nu satser på at kunne lancere et nyt produkt til efteråret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark