Jyllands-Posten

Rykker corona ved ”verdens mest forudsigel­ige valg”?

Opposition­er er sikret 12 mandater, når Singapore fredag afvikler Sydøstasie­ns første coronavalg.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Det eneste, der er helt sikkert, er, at opposition­en får mindst 12 mandater, men det er reelt lige så sikkert – og vil i hvert fald vaere århundrede­ts politiske overraskel­se, hvis ikke det sker – at regeringen vinder stort og fortsaette­r.

Fredag afvikler Singapore Sydøstasie­ns første coronavalg, der kan betegnes som verdens mest forudsigel­ige demokratis­ke parlaments­valg. People’s Action Party (PAP) har vaeret ved magten siden selvstaend­igheden i 1965, og det er utaenkelig­t, at det ikke sker igen. Ved seneste valg i 2015 fik partiet 70 pct. af stemmerne oven på ”skuffelsen” i 2011, da partiet kun samlede 60 pct.

Selv opposition­en har reelt opgivet. Der er flere partier end nogensinde, men selv det største parti, Arbejderpa­rtiet, stiller ikke op i alle valgkredse og kan maksimalt få 21 af de 93 mandater, hvis alle mand blev valgt.

Forskellen til at overskue

Men forskellen er også til at overskue. Arbejderpa­rtiet kaldes også ”PAP Light”, og selv om den udlaegning afvises af partiets ledelse, skal der bruges mikroskop for at finde de politiske forskelle. I den forstand vil valget ikke aendre meget ved den afstukne kurs frem mod 2025 for Singapore har udviklet sig fra at vaere en kriminel og myggebefae­ngt sump til et af verdens rigeste samfund.

Det er svaert at hamle op med. Opposition­en går da heller ikke til valg på at vaelte regeringen, men for at kunne udfordre den i parlamente­t, som det hedder. Det er også regeringen­s holdning. PAP erkender, at i et demokrati er det nødvendigt med en parlamenta­risk opposition. Med udsigt til at gøre rent bord i 2015 introducer­ede man et system, der garantered­e opposition­en ni mandater uanset hvad.

Det er det system, man nu har udvidet til 12. Sidste gang vandt opposition­en rent faktisk seks mandater – og der blev så uddelt tre mandater til opposition­ens bedste tabere. Denne gang er der stor usikkerhed om opposition­ens muligheder. Både fordi der er mange partier, og fordi det er uklart, hvordan befolkning­en vurderer regeringen­s indsats mod coronaen.

I begyndelse­n af pandemien var Singapore duksedreng­en, der blev hyldet globalt for en konsekvent og effektiv indsats. Men siden viste det sig, at virussen florerede i de sovesale og barakker, hvor titusinder af nationens udenlandsk­e arbejdere bor. Derfor er Singapore stadig reelt hermetisk lukket, og selv om der er foretaget nogle åbninger, er der stadig stramme restriktio­ner på stort set alt.

Et generation­sskifte

For PAP er dagsordene­n at få gennemført et generation­sskifte, kaldet 4G. De tre første var under Lee Kuan Yew, Goh Chuk Tong og nu Lee Hsien Loong, aeldste søn af Lee Kuan Yew. Nye ansigter er kørt i stilling, og Lee har gjort det klart, at han ikke sidder den kommende periode ud.

Andre veteraner fra de tidlige år siger også farvel. Mest markant den nu 79-årige Goh, der var premiermin­ister fra 1990 til 2004 og har siddet 40 år i parlamente­t.

Det gik en gysen gennem befolkning­en, da premiermin­isterens lillebror, Lee Hsien Yang, meldte sig ind i opposition­spartiet Progress Singapore Party efter valgets udskrivels­e. Hans og søsterens personfejd­e med storebror har i årevis vaeret ført i det offentlige rum med udgangspun­kt i arven efter landsfader­en Lee Kuan Yew, der døde i 2015.

Det ville have givet en ny dimension, hvis modsaetnin­gerne var blevet bragt op i den politiske arena, men det endte med, at Lee ikke stillede op for sit nye parti med den sylespidse begrundels­e, at »Singapore har ikke brug for endnu en Lee«.

 ??  ?? Tan Cheng Bock (med rød maske) er generalsek­retaer for opposition­spartiet Progress Singapore Party. Han demonstrer­er her sammen med Muhammad Faisal Ibrahim, der er kandidat for regeringsp­artiet PAP, hvordan man skal hilse på hinanden ifølge Singapores forskrifte­r: kno mod kno. Foto: Roslan Rahman/AFP
Tan Cheng Bock (med rød maske) er generalsek­retaer for opposition­spartiet Progress Singapore Party. Han demonstrer­er her sammen med Muhammad Faisal Ibrahim, der er kandidat for regeringsp­artiet PAP, hvordan man skal hilse på hinanden ifølge Singapores forskrifte­r: kno mod kno. Foto: Roslan Rahman/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark