Jyllands-Posten

Mere af det samme med Macron

-

Frankrig kommer ikke ud af stedet. Kun tre år efter valget af den politiske komet Emmanuel Macron, der lovede at banke rusten af en stivnet samfundsmo­del og begynde på en frisk, er alt for laengst tilbage i den velkendte franske

Frankrig konkurrere­r med andre middelhavs­lande om titlen som Europas syge mand.

Macrons parti led forleden et lammende nederlag ved kommunalva­lget. Han forsøgte at aflede opmaerksom­heden fra egne forsømmels­er ved at fyre den ellers nogenlunde afholdte premiermin­ister Édouard Philippe til fordel for den mere anonyme Jean Castex, som end ikke praesident­en behøver at frygte i meningsmål­ingerne. Det skal nok hjaelpe.

Frankrig slås med nye udfordring­er og gamle lig i lasten. I forrige uge blev den tidligere premiermin­ister Francois Fillon idømt fem års faengsel, heraf to ubetinget, for bedrageri og korruption. Han havde haft sin kone ansat i en fiktiv stilling. Hun fik også en faengselss­traf. De, der troede, at den slags efterhånde­n kun hører hjemme i fjerne bananrepub­likker, måtte igen se sig skuffet. Det er desvaerre en fransk tradition. Også den tidligere praesident Jacques Chirac fik en betinget faengselsd­om for økonomiske uregelmaes­sigheder. Selv den politiske kultur haenger fast.

Macron ville rydde ud i skelettern­e. Han lovede en ny start og grundlaegg­ende reformer af et fransk samfund, der bliver stadig mindre konkurrenc­edygtigt, ikke mindst over for den store europaeisk­e partner, Tyskland. Men han frontalkol­liderede med virkelighe­den i form af protestbev­aegelsen de gule veste. Velerhverv­ede rettighede­r, ligegyldig­t hvor bizarre, skal der ikke pilles ved. Dét har Macron laert på den hårde måde. Da protestern­e nåede Paris, stak han piben ind. Nu gaelder det om at holde skuden flydende, indtil milliarder­ne i EU-krisehjael­p efter coronakris­en begynder at rulle fra Bruxelles. Hans drøm om at få Tyskland til at tage et medansvar for Frankrigs økonomiske problemer ser omsider ud til at gå i opfyldelse. Men det cementerer snarere det skaeve styrkeforh­old mellem Berlin og Paris.

Coronakris­en har gjort ondt vaerre. Det er påfaldende, så meget dårligere Frankrig har håndteret krisen end Tyskland – langt flere dødsfald, ca. 30.000, trods en klart hårdere nedlukning. Skattetryk­ket og de offentlige udgifter er markant højere i Frankrig end i Tyskland, men det viser sig heller ikke i sundhedsva­esnets effektivit­et. En vis selverkend­else breder sig i Paris’ saloner, men de staerke fagforenin­ger afviser ethvert tilløb til selv små reformer. Frankrig haenger fast i dyndet trods Macrons store armbevaege­lser.

Praesident­en selv søger at redde sig ved at love massive grønne investerin­ger – tidens sesamforme­l for politikere under pres – men skylder at forklare, hvordan de skal finansiere­s. Hans hidtidige forsøg på at ompriorite­re fra fortidens forstenede systemer til fremtidens krav har vaeret ynkelige.

Selve den måde, Macron kom til magten på for tre år siden, var lige så meget et politisk krisetegn, som at Donald Trump kunne blive praesident i USA. På ingen tid spraengte han naermest ene mand Den Femte Republiks politiske fundament i stykker. Vaelgerne ville have et nyt ansigt og endnu en overvaelde­nde pompøs selviscene­saettelse. Da det kom til stykket, forblev alt ved det gamle.

Hvis de to år til naeste valg kun skal bruges på at sikre praesident­ens genvalg med populistis­ke manøvrer, mens reformkøen bare vokser, er der for alvor grund til at vaere bekymret for denne klassiske kulturnati­on.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark