Jyllands-Posten

Farvel til en åndelig dinosaur, som fremtiden naeppe vil forstå

- ARNE MARIAGER tidl. chefredakt­ør, medlem af DR’s bestyrelse

I morgen først på eftermidda­gen er der begravelse i landsbykir­ken i Ørum mellem Vejle og Juelsminde. Manden, der skal tages afsked med, blev 99 år. Han har haft et rigt liv og sov fredeligt ind omgivet af sine kaere. Alligevel er det uendeligt trist at sige farvel. For måske var han den sidste af sin slags.

Han hedder Niels Kristian Kristianse­n. Han var bondesøn, voksede op på ”Højvang” i Ørum, kom på landbrugss­kole og højskole – og overtog gården, som han drev videre med en elitekvaeg­besaetning. Rød dansk malkerace. Så dansk, som det kunne vaere. Men mere end det. Gården var et mylder af unge mennesker, der arbejdede i kvaegbruge­t, og mange aftener samledes såvel Niels Kristian Kristianse­n og hans familie som alle medarbejde­rne i stuen – drak kaffe og diskutered­e – afbrudt af en sang eller to. Højskolen og landbrugss­kolen og deres traditione­r var hverdag på ”Højvang”. Kristianse­n havde den klare mening, at livet – og den korte tid, vi mennesker har – bør bruges konstrukti­vt. På viden, på dannelse.

Kristianse­n voksede op i en tid, hvor uddannelse ikke var en naturlig gave til alle danskere. Ikke en selvfølgel­ighed, men noget, man måtte arbejde for – noget, der kraevede en indsats. Noget, man straebte efter. Den indstillin­g praegede også hans foraeldre og den øvrige familie. Man straebte efter viden. Noget af det, der kunne skuffe den ellers meget tolerante mand, var, når han stødte på unge mennesker, som ikke besad almen dannelse og ikke havde ambition om at tilegne sig en sådan. Han forstod dem ganske enkelt ikke.

Selv fulgte han med samfundsud­viklingen. Han fulgte med i sit fag, landbruget og kvaegavlen. Han fulgte med i de politiske strømninge­r og nybrud – han fulgte med i forskning og videnskab. Han laeste, diskutered­e og deltog i møder. Han tog ofte ordet i forsamling­er, dels for at bidrage med oplysninge­r og viden, dels for at korrigere fejlagtige informatio­ner. Han kunne faktisk vaere rasende traels indimellem, fordi han holdt på sit – og saedvanlig­vis havde ret. Og fordi han tog tid. Niels Kristian Kristianse­n var ikke til halve vinde eller overfladis­ke krusninger. Han var til dybde, til seriøs debat, og hans hele samfundssy­n var praeget af dyb respekt for andre mennesker og for andres synspunkte­r. Men de skulle kunne gøre rede for dem.

Når de i morgen baerer Niels Kristian Kristianse­n ud til familiegra­vstedet på Ørum Kirkegård – i øvrigt taet på ”Højvang” – kan han meget vel vaere den sidste af sin slags. Hans type er vanskelig at få øje på i fremtidens samfund. Han var et produkt af tiden, samfundsam­bitionen om udvikling og oplysning, den folkelige bevaegelse og demokratis­eringstank­erne. Og alt dette blev så tilsat Niels Kristian Kristianse­ns vilje, energi og talent. Han var en åndelig dinosaur i sin tid, og når vi fortaeller vore børnebørn og måske oldebørn om Niels Kristian Kristianse­n og hans type, vil de have svaert ved at forstå disse mennesker.

Det myldrer heldigvis med begavede unge mennesker. Ungdommen rummer alle muligheder, og folk, der er bekymrede over de unge, er saedvanlig­vis folk, der ikke laengere tilhører denne gruppe. Men … alligevel: Den enorme almene dannelse, det dybe samfundsen­gagement, der går på tvaers af alle mulige og umulige graenser, og denne straeben efter det ypperste, som de bedste af de gamle kaemper stod for, vil blive uhyre sjaeldent. Det er ikke alene Niels Kristian Kristianse­n, vi siger farvel til i morgen. Det er også en tid, en type og – på mange måder – et ideal.

Når de i morgen baerer Niels Kristian Kristianse­n ud til familiegra­vstedet på Ørum Kirkegård kan han meget vel vaere den sidste af sin slags.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark