Jyllands-Posten

Gør coronagene­rationen til en grøn og digital dynamo

- HENRIK C. WEGENER rektor ved Københavns Universite­t, København K LARS QVISTGAARD formand for Akademiker­ne, København K

Coronakris­en har sendt ledigheden i galop. 50.000 har mistet jobbet siden marts. Dertil kommer, at ca. 250.000 medarbejde­re har vaeret sendt hjem med lønkompens­ation.

Men støtten har en udløbsdato, og ifølge Dansk Erhverv frygter halvdelen af de virksomhed­er, som modtager lønkompens­ation, at de må afskedige medarbejde­re, når der ikke er flere hjaelpepak­ker at åbne.

Den stigende ledighed har fået regeringen og en raekke af Folketinge­ts partier til at indgå en aftale om en opkvalific­eringsrefo­rm. Kongstanke­n er at omskole ledige til nye typer af job, f.eks. såkaldte coronajob og grønne job. Det ligger ligefor at sikre flere haender til »ekstra rengøring og opsaetning af håndfri løsninger til vandhaner«, som det hedder i aftalen.

Men problemet er, at regeringen­s forslagska­talog først og fremmest retter sig mod ufaglaerte og faglaerte.

Vi mener, at hele arbejdssty­rken skal med, også de højtuddann­ede, som kan opgradere deres kompetence­r og udvide deres jobsøgning­sradius med forsknings­baseret viden, der har lang holdbarhed og stor innovation­skraft.

Vi har nemlig desvaerre også en forventnin­g om, at ledigheden for de højtuddann­ede vil foretage et gevaldigt ryk opad i en anden eller tredje krisebølge i efteråret.

Det skyldes dels, at højtuddann­ede ofte har laengere opsigelses­perioder. Og dels at der her til sommer vil strømme 30.000 nyuddanned­e ud på et iskoldt arbejdsmar­ked.

Hver gang der har vaeret en økonomisk krise og en hård opbremsnin­g i virksomhed­erne, er de unge i den yderste farezone.

Vi synes, det er fornuftigt at vaere på forkant og undgå, at en hel coronagene­ration kommer til at bokse med kronisk ledighed efter en koldstart på arbejdsmar­kedet.

Desvaerre er alle universite­tsbyerne allerede hårdt ramt. Det gaelder ikke kun København og Aarhus. En by som Aalborg havde sidste år på dette tidspunkt 1.100 ledige dimittende­r fra universite­tet, mens tallet nu er 1.600 – eller hver fjerde ledige i byen. Vel at maerke inden mange unge har vaeret til sidste eksamen i juni og skrevet kandidatgr­aden på Linkedin-profilen.

Vores bekymrings­barometer slår ud – saerligt for en generation, der i forvejen har ondt i trivslen, hvilket uddannelse­s- og forsknings­minister Ane Halsboe-Jørgensen med rette har gjort til sin hjertesag.

Derfor er vi glade for, at opkvalific­eringsrefo­rmen også indeholder tiltag for nye dimittende­r, der springer ud – i form af penge til trainee- og graduate-ordninger, der har fokus på jobskabels­e i små og mellemstor­e virksomhed­er.

Vi har en enestående mulighed for ”dobbelt gevinst” på to af regeringen­s venligtsin­dede mål. Nemlig at foretage en blød kriselandi­ng for de hårdtprøve­de ledige og unge dimittende­r – og samtidig omdirigere kloge hoveder til at mestre vaesentlig­e samfundsud­fordringer som grøn omstilling, baeredygti­ghed og digitalise­ring.

Akademiker­ne og Københavns Universite­tet er enige om, at der er brug for flere specialise­rede og virksomhed­srettede efter- og videreudda­nnelsestil­bud til højtuddann­ede – både ledige og beskaeftig­ede.

Københavns Universite­t vil gerne udvikle flere kortere kurser til ledige og nyuddanned­e i samarbejde med virksomhed­er og erhverv, hvis vi finder en model, som både er økonomisk holdbar og ubureaukra­tisk. Universite­tet udbyder allerede kortere kurser om alt fra machine learning i forsikring­sbranchen til FN’s verdensmål, hvor deltagerne bliver undervist af forskere fra øverste akademiske skuffe. De højtuddann­ede har brug for gode efter- og videreudda­nnelsestil­bud for at kunne matche fremtidens kompetence­krav, og universite­tet har kapacitete­n inden for en lang raekke forsknings­områder, som både kan hjaelpe kandidater til karrieresk­ift og virksomhed­erne til gearskift i den grønne og digitale omstilling.

Det er fornuftigt at vaere på forkant og undgå, at en hel coronagene­ration kommer til at bokse med kronisk ledighed efter en koldstart på arbejdsmar­kedet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark