Jyllands-Posten

Spirer kan ikke lide at blive trampet på

-

Som gammel sønderjyde, født og opvokset i Haderslev, vil jeg gerne give udtryk for min glaede over den enighed, som de sønderjysk­e borgmestre giver udtryk for i en artikel i JP 26/6 om forslag til dansk/tysk navneskilt­ning i Sønderjyll­and. Forslaget blev nedstemt alle steder – og sidst har også borgmester Geil i Haderslev taget forslaget af dagsordene­n, i erkendelse af at det ikke vil gøre noget godt i landsdelen.

De spaendinge­r, som har ligget i det gamle graenselan­d, og som i høj grad har praeget livet dernede siden Anden Verdenskri­g, maerker jeg på mange måder er ved at blive udfaset under mine mange og hyppige besøg i vores sommerhus dernede. Og jeg vil vaere alvorligt bange for, at hvis man giver efter for den trang, nogle mennesker bl.a. i det tyske mindretal har, til at presse forslaget igennem, kan det nemt komme til at gå ud over den nye, kniplingsf­ine forståelse og imødekomme­nhed, som er ved at spire frem mellem befolkning­en og det tyske mindretal. Spirer kan ikke lide at blive trampet på.

Vi sønderjyde­r skal ikke mødes af tyske navne på danske vejskilte. Haderslev hedder fra gammel tid Haderslev og ikke Haderslebe­n. Til dem, som gerne ser de tyske bynavne på danske skilte for i højere grad at blive set og lyttet til, vil jeg sige: Pak de ømme ligtorne vaek, og glaed jer over alt det, der allerede er sket – og lad den udvikling, der allerede forsigtigt er i gang, udvikle sig på sine egne praemisser og uden utidigt navlepille­ri udefra. Så vil den voksende forståelse for en god og fredelig sameksiste­ns få langt bedre vilkår.

Sønderjyde­rne er ikke klar. Spørgsmåle­t er, om vi nogensinde bliver det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark