Jyllands-Posten

Angela Merkel har givet Europa det, som der var desperat behov for

Det betyder ikke, at Europas pandemikri­se er slut. Langtfra. Som USA for nylig har vist, kan antallet af smittede stige voldsomt på få uger.

- IAN BREMMER direktør for konsulentv­irksomhede­n Eurasia Group

Staerke ledere styrkes i krisetider. I verdens diktatoris­ke stater har det betydet flere ekstraordi­naere beføjelser til diktatoris­ke magthavere. I Europa har det betydet en politisk genopstand­else til Angela Merkel.

Angela Merkels beslutning i 2015 om at åbne Tysklands graenser for én million syriske flygtninge under kontinente­ts flygtninge­krise var lige så politisk modig (og for hendes politiske liv også uklog), som den var upopulaer.

Beslutning­en påvirkede Angela Merkels popularite­t i både Europa og Tyskland negativt, og hendes politiske parti, CDU, betalte prisen ved stemmeurne­rne.

Ved valget i 2017 lykkedes det med nød og naeppe for CDU og søsterpart­iet at skrabe flest stemmer sammen på landsplan i det, der var deres dårligste resultat siden Anden Verdenskri­g. Dermed fik Angela Merkel sin fjerde periode som forbundska­nsler. CDU klarede sig fortsat dårligt i de lokale valg, hvilket fik Angela Merkel til at meddele, at hun ikke ville gå efter en femte periode.

Angela Merkel gik ind i pandemien i den dårligste form i hele sin politiske karriere. I februar blev hendes foretrukne efterfølge­r og protegé, den tyske forsvarsmi­nister, Annegret Kramp-Karrenbaue­r, tvunget til at traekke sig fra CDU’s partiledel­se, efter at det ikke lykkedes for hende at få partimedle­mmernes opbakning. Angela Merkel kunne se sit politiske eftermaele haenge i en tynd tråd.

Sikke en forskel nogle få måneder – og en global pandemi – kan gøre. Da Angela Merkel stod over for den største krise i et årti fuld af kriser, gjorde hun det, hun er bedst til. Hun lagde de politiske overvejels­er til side og traf de svaere, men nødvendige beslutning­er.

Frem for at bruge pandemien i et politisk spil, som mange andre ledere i verden har gjort, valgte Angela Merkel en videnskabe­ligt baseret tilgang til landets håndtering af covid-19 – en beslutning, der blev gjort lettere af hendes egen naturviden­skabelige uddannelse og baggrund.

I april bakkede 72 pct. af den tyske befolkning op om hendes regerings håndtering af krisen. Det var en massiv stigning sammenlign­et med måneden før, hvor ca. 60 pct. mente, at regeringen klarede sig dårligt.

Det ville have vaeret let for Angela Merkel kun at taenke på Tyskland

og bare tage aeren for landets beundrings­vaerdige håndtering og stoppe, mens legen var god. I stedet brugte hun sin fremgang i vaelgermål­ingerne til at gå sammen med Frankrigs Emmanuel Macron (som er en engageret EU-tilhaenger, men hvis egen håndtering af pandemien i Frankrig har ladet meget tilbage at ønske) og EuropaKomm­issionens formand, Ursula von der Leyen, om at foreslå og arbejde for en faelles genopretni­ngsfond, som hovedsagel­igt skulle betales af de mest velhavende EU-medlemslan­de for at hjaelpe de mindre velstående.

Det er en markant aendring i europaeisk politik. Mange af de nordeuropa­eiske medlemslan­de – også Tyskland – er fortsat tøvende over for at binde deres finansiell­e skaebner til de svage EU-medlemslan­de.

I stedet vil Europas håndtering på både det sundhedsma­essige og det finansiell­e område overgå USA’s, inden året er omme (det er isaer overrasken­de på det finansiell­e område i lyset af de staerke økonomiske tiltag, der tidligt blev vedtaget i Washington).

Lige så vigtigt for Europa er det, at denne nye genopretni­ngsfond er en potentiel rettesnor for, hvordan EU kan håndtere de andre kriser, der uundgåelig­t vil opstå i de kommende år og årtier.

Det betyder ikke, at Europas pandemikri­se er slut. Langtfra. Som USA for nylig har vist, kan antallet af smittede stige voldsomt på få uger. Men det aendrer ikke på det faktum, at da Angela Merkel kunne have valgt den letteste udvej – at lade sig bedømme udelukkend­e på baggrund af Tysklands fremragend­e håndtering af covid-19 – valgte hun nok en gang at bruge sin politiske styrke i Tyskland til at gå ind i kampen på europaeisk plan og guide kontinente­t fremad.

Det er naturligvi­s for tidligt at sige noget om, hvor stor en succes Europas bekaempels­e af pandemien bliver, eller om de skridt, som Angela Merkel har kaempet for, vil vare laengere end hendes periode som Tysklands forbundska­nsler.

Men der er ingen tvivl om, at Angela Merkel har givet Europa det, som der var desperat behov for netop nu: stabilt lederskab og en vilje til at gøre, hvad der skal til – til gavn for hele kontinente­t.

Det siges, at man aldrig skal blive haengende laenge nok til at ende som skurken. Angela Merkel har bevist, at man nogle gange ved at blive haengende laenge nok og forblive tro mod sig selv kan blive til helten igen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark