Jyllands-Posten

»Vi vil ikke have flere tyskere ind i landet«

Den dansk-tyske graense ville i dag efter alt at dømme have ligget sydligere, hvis ikke flertallet på Christians­borg havde naeret en dyb mistro til efterkrigs­tidens Tyskland.

- JACOB TOPSØE journalist KLAUS SCHULTE lektor emeritus

I 100-året for Genforenin­gen er der af gode grunde stor fokus på den graensedra­gning, der blev foretaget på grundlag af folkeafste­mningerne i 1920. Graensen kom dengang til at gå fra syd om Tønder til nord om Flensborg, og fordi den endnu gør det i dag, kan man forledes til at tro, at der har vaeret konsensus om den lige siden da.

Virkelighe­den er, at den slesvigske graense meget vel kunne have flyttet sig igen. Og når den ikke gjorde det, så skyldes det, at 1940’ernes danske beslutning­stagere foragtede det folk, som boede syd for graensen. Kongstanke­n var, at Danmark var for danskerne. Og at venskabeli­g sameksiste­ns med tyskere var udelukket. Først flere år senere – da en graenseaen­dring var uaktuel – vedtog de to nabolande, at graenselan­det skulle håndteres på basis af dialog og udvidede rettighede­r for mindretal.

Grundidéen bag 1920-graensen var den nationale selvbestem­melsesret. Altså det princip, at indbyggern­e i et graenseomr­åde tilkendegi­ver deres ønskede statslige tilhørsfor­hold ved en afstemning. Resultatet i Slesvig var, at der i det store hele var flest dansksinde­de nord for graensen og flest tysksinded­e syd for den. Dette harmonered­e fint med den holdning, som den radikale regering udtrykte i en skrivelse i maj 1919: »Danmarks Hovedstyrk­e bestaar i dets Befolkning­s Ensartethe­d.«

Mange i Danmark – isaer dem til højre for midten – fastholdt dog, at graensen burde ligge endnu sydligere. Og ved Hitlertysk­lands kollaps i 1945 kom muligheden igen i spil. Var det nu, at hele Slesvig skulle blive dansk område? Aktørerne i den følelsesla­dede sydslesvig­debat delte sig i det, man kan kalde aktivister og ikkeaktivi­ster.

Aktivister­ne gik ind for en indlemmels­e af hele Slesvig, eventuelt efter en overgangsp­eriode, hvor området blev udskilt fra Tyskland. Argumentet var, at Slesvig historisk set var dansk, og at man kun kunne redde danskheden i Sydslesvig ved at flytte graensen sydover. »Tyskerne har til alle Tider vaeret et Folk, som kun kender til Vold og Undertrykk­else i Samkvemmet med Folk af anden Taenkemaad­e og Nationalit­et,« lød det f.eks. i et indlaeg i Nationalti­dende i sommeren 1945.

På den anden side stod ikkeaktivi­sterne. De var enige i, at når den tyske nation kom på fode igen, ville den finde tilbage til sin aggressive nationalis­tiske politik. Men netop derfor skulle man vaere tilbagehol­dende, lød det fra ikkeaktivi­sterne. Et krav om en graenseaen­dring kunne ligefrem føre til »et nyt 1864«, som formulerin­gen var i en artikel i avisen Socialdemo­kraten

i september 1946.

Befrielses­regeringen var socialdemo­kratisk ledet og ikkeaktivi­stisk, men den anerkendte samtidig, at landegraen­sens placering skulle afspejle de nationale tilhørsfor­hold. Denne todelte holdning fungerede til en start.

Men så begyndte der at komme opsigtsvae­kkende meldinger fra Sydslesvig: Befolkning­en, som ellers regnedes for overvejend­e tysk, meldte sig i stort tal under danske faner. En rundspørge i Flensborg i sommeren 1945 gav et klart flertal for det aktivistis­ke synspunkt, og medlemstal­let i det danske mindretals forening, SV, eksplodere­de. Selv den flensborgs­ke afdeling af Socialdemo­kratiet ytrede nu ønske om en genoptagel­se af graensespø­rgsmålet.

Udviklinge­n var vand på aktivister­nes mølle, mens ikkeaktivi­sterne rev sig i håret. Aktivister­ne kunne nu sige, at deres krav om en graenseaen­dring havde et demokratis­k grundlag. Omvendt kunne ikkeaktivi­sterne på Christians­borg anklages for at ignorere den nationale selvbestem­melsesret, hvis de blev ved med at sige, at graensen lå fast.

Det ikkeaktivi­stiske modtraek blev at saette spørgsmåls­tegn ved aegtheden af det sydslesvig­ske sindelagss­kifte. Socialdemo­kraten Frede Nielsen – partiets frontfigur, når det gjaldt graensesag­en – udtalte om de nye dansksinde­de: »De vil foreløbig vaek fra Tyskland for at undgaa de haarde Tider, for saa, naar Tyskland atter er staerkt og nogenlunde sundt, omgaaende at kraeve Tilbagefør­ing til Tyskland.«

Kommuniste­rnes leder Aksel Larsen satte det endnu mere på spidsen. I Land & Folk i oktober 1945 haevdede han, at de fleste sydslesvig­ere var »nazistisk inficeret«, og at det nok var »et bevidst politisk Skaktraek«, når de ytrede ønske om at blive danske. Ifølge kommunistf­ormanden var det afgørende for Danmarks fremtid, at der blev skelnet knivskarpt mellem det danske og det tyske. Ellers ville danskerne simpelthen blive smittet med deres nabofolks kroniske sygdom, nazismen.

Larsens synspunkte­r var mindst lige så nationalis­tiske som dem, aktivister­ne lagde for dagen. Nok var han skarpere i retorikken end de fleste, men hans antipati mod Tyskland flugtede med den generelle holdning på begge politiske fløje i de første efterkrigs­år. Selv Radikale Venstre, som ellers var kendt for at gå på listefødde­r, når talen faldt på den sydlige nabo, lod tysklandsf­rygten komme åbent til udtryk. I en valgannonc­e fra 1947 lyder det: »Vi vil ikke have flere Tyskere ind i Landet – stem paa Liste B i Morgen.«

Trods disse antityske, prodanske argumenter mod en ny graensedra­gning vandt det aktivistis­ke synspunkt fortsat frem, og to markante begivenhed­er trak yderligere i den retning.

Den ene var Venstres valgsejr i oktober 1945. Ny statsminis­ter blev Knud Kristensen, der havde en udpraeget aktivistis­k indstillin­g.

Det naeste højdepunkt var den britiske septembern­ote i 1946. Briterne, der administre­rede Slesvig-Holsten, var traette af uklarheden og kraevede svar på, om Danmark ville have en aendring af områdets tilhørsfor­hold eller ej. Danskerne kunne få Sydslesvig, hvis de ønskede det.

Og det ønskede Knud Kristensen og efter alt at dømme et flertal i den danske befolkning. Men i Folketinge­t var situatione­n mere broget, også internt i Knud Kristensen­s eget parti. Så enden på det hele blev en kompromisb­aseret erklaering, der var i tråd med befrielses­regeringen­s første udmelding. Altså på bundlinjen et nej tak til en sydligere graense. Men dog med en betoning af, at Sydslesvig­s status kunne tages op til fornyet overvejels­e, hvis det aktuelle sindelagss­kifte viste sig at vaere af varig karakter.

Den ligger der, fordi danskerne anså et tolerant Tyskland som en umulighed.

Svaret på septembern­oten afmontered­e ikke Sydslesvig-debatten. Og dog indfandt der sig gradvist en anden tone. Socialdemo­kraten Hans Hedtoft, der blev statsminis­ter efter valget i oktober 1947, turde nemlig godt gå i rette med det, han kaldte »det primitive Tyskerhad«.

I en tale sammenlign­ede han direkte hadet med antisemiti­sme. »Vi vil ikke lade os forlede af den Chauvinism­e, der praeger Aktivister­ne i dette Land,« sagde han ifølge Rigsdagsti­dende, hvorved han (måske bevidst) overså, at tyskerhade­t havde glødet inden for hele det politiske spektrum.

I de følgende år trådte både aktivister­nes offensive nationalis­me og ikkeaktivi­sternes defensive nationalis­me mere og mere i baggrunden. Der blev med små skridt etableret dialog med lokalreger­ingen i Slesvig-Holsten, og man erfarede, at tyskerne faktisk var til at tale med.

Milepaelen blev KøbenhavnB­onn-erklaering­erne i 1955. Siden dem har hovedfokus ligget på mindretall­enes politiske rettighede­r og kulturelle udfoldelse­smulighede­r – og ikke på graensens placering. Faktisk har vi – i glaeden over de seneste årtiers vellykkede håndtering af graenselan­det – naesten glemt, hvorfor graensen stadig ligger, hvor den ligger i dag.

Den ligger der, fordi Danmark efter Anden Verdenskri­g frygtede og foragtede Tyskland. Den ligger der, fordi danskerne anså et tolerant Tyskland som en umulighed, og fordi den herskende holdning i de afgørende øjeblikke var, at alt, hvad der var dansk, var uforenelig­t med alt, hvad der var tysk.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark