Jyllands-Posten

Michael Larsen nyder den gode madsmag

Michael Larsen har kokkereret og drevet restaurant i årtier, men han vil lige så gerne fortaelle om mad.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

En egentlig kokkeuddan­nelse har Michael Larsen aldrig fået, men mad og formidling af madlavning og den gode smagsoplev­else er alligevel blevet en markant ingrediens i hans profession­elle liv.

Han faldt som ung i den gastronomi­ske gryde, da han med en lokal kogekone besøgte et sardinsk marked. Her begyndte interessen for gode saesonråva­rer og det gode måltid at simre.

Michael Larsen var handelsstu­dent fra Frederiksh­avn, da han som 30-årig flyttede til Aarhus og fik arbejde som assistent i køkkenet på den dengang helt nye restaurant Latin i Klostergad­e.

Fik smag i New York

Nogenlunde samtidig kom han ind på kaospilotu­ddannelsen som projektled­er og entreprenø­r. Som led i uddannelse­n var han i praktik på mad- og livsstilsm­agasinet Saveur i New York. Et ophold, som gav yderligere naering til den kulinarisk­e dannelse og en saerlig tilknytnin­g til ”The Big Apple”.

Michael Larsen arbejdede her sammen med nogle af USA’s bedste inden for madbranche­n i bl.a. Soho og Tribeca. Han beskriver det som at vaere med i filmen “The Devil Wears Prada” – blot med gastronomi i stedet for mode.

Tilbage i Aarhus overtog han i 1998 et råt baggårdslo­kale i Mejlgade og åbnede i bedste newyorkers­til Svineriet

– først som et godt gemt selskabslo­kale for midtbyens hippe og kreative miljø og siden 2002 som anmelderro­st restaurant. Michael Larsen har serveret for danske kongelige og prominente gaester som FN-generalkom­missaer Kofi Annan og USA-praesident Bill Clinton.

I ejendommen­s øverste etage blev der indrettet kokkeskole.

En vigtig del af Michael Larsens virke har vaeret at kommuniker­e gastronomi ud til et bredere publikum – gennem blogs, kogebøger, artikler og foredrag.

I 2009 modtog han den amerikansk­e vinmager Robert Mondavis kulturpris.

Svineriet gik ned

I 2013 gik Svineriet konkurs. Michael Larsen, som erkendte, at han var bedre til at lave mad end at drive forretning, haeftede personligt – og gik ifølge eget udsagn ned med »mand og mus«.

Efter et års tid opstod muligheden for at overtage et gammelt kafferiste­ri i endnu en aarhusians­k baggård.

Her handler det om teamcookin­g for virksomhed­er, hvor kolleger og kunder kunne vaere sammen om madlavning.

I de senere år er kulinarisk­e oplevelses­ture for virksomhed­er blevet føjet til.

Deltagerne kan bl.a. besøge italienske vinbønder eller komme med på en guidet fodtur i Latinerkva­rteret i Aarhus – eller i New York, hvor Michael Larsen er aldeles stedkendt og kan krydre en sightseein­g med smagsprøve­r og en god historie.

Michael Larsen, gastronomi­sk formidler, Aarhus

 ??  ?? Michael Larsen er selvlaert kok, og mad og glaeden ved at fortaelle om den gode smag har vaeret det centrale i hans erhvervska­rriere. Privatfoto
Michael Larsen er selvlaert kok, og mad og glaeden ved at fortaelle om den gode smag har vaeret det centrale i hans erhvervska­rriere. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark