Jyllands-Posten

Topchefen ramte plet i Ambus aktieoptur

Ambus vilde kursridt blev indledt med panikkøb fra hospitaler­ne, men måske var der mere bund i det. Nu står Ambu over for en afgørende godkendels­e.

- BENJAMIN WERNER CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Ambu-aktien er sendt på himmelflug­t, og det kommer i den grad topchef Juan Jose Gonzalez og selskabets øvrige aktionaere­r til gode.

Juan Jose Gonzalez selv ser nemlig ud til at have ramt plet, efter at han i sommeren 2019 ad flere omgange købte bunkevis af Ambu-aktier.

På bare et år har han således mere end fordoblet sin egen investerin­g og står med dagens kurs til en gevinst før skat på 22 mio. kr. Det viser beregninge­r, Jyllands-Posten har foretaget på baggrund af indberetni­nger til Finanstils­ynet.

Siden sin officielle tiltraedel­se den 15. maj 2019 har Juan Jose Gonzalez ad tre omgange købt stort op i selskabet. Det skete første gang den 18. juni 2019, naeste gang den 25. juni 2019 og senest den 22. august 2019.

Sidstnaevn­te aktiekøb fandt sted i forbindels­e med selskabets store kursnedtur som følge af endnu en nedjusteri­ng. Samlet set har han købt aktier for lige knap 15 mio. kr.

De aktier er med dagens kurs lige over 37 mio. kr. vaerd.

Det seneste år er tingene imidlertid i den grad vendt rundt. Coronakris­en har hjulpet godt til, men sideløbend­e har topchefen over for omverdenen kunnet vise, at strategien ser ud til at virke.

Brug og smid vaek

Under coronakris­ens første del tog kursstigni­ngen for alvor fat som følge af mange hospitaler­s ”panikindkø­b”.

En af de store fordele ved Ambus endoskoper er, at det er ”brug og smid vaek”, hvorfor der ikke er risiko for, at patienter smitter hinanden som følge af f.eks. mangelfuld rengøring. På fagsprog omtalt som krydssmitt­e. En debat, der kun er blevet mere relevant under coronakris­en.

Derudover er Ambu kendt for bl.a. at lave ansigtsmas­ker, der typisk bruges i forbindels­e med bedøvelser. Det danske medicosels­kab laver også de tilhørende slanger.

Det er imidlertid naeppe kun panikindkø­b, der har sikret Ambu en massiv stigning på børsen. Produktern­e er nemlig rent faktisk blevet brugt, hvilket betyder, at det hele ikke blot har vaeret lageropbyg­ning.

Det har også betydet, at Ambu har fået sparket en dør ind til en lang raekke nye kunder, som måske tidligere har vaeret afvisende over for at adoptere tankegange­n om, at engangsuds­tyr er fremtiden.

Endelig står Ambu over for en enormt vigtig godkendels­e hos de amerikansk­e sund

hedhedsmyn­digheder, FDA, der forventes at komme enten i juli eller i august, nemlig selskabets laenge ventede duodenosko­p.

Store forventnin­ger

Meget forsimplet kan man sige, at Ambu indledte succesen med at producere billige plasticdim­ser på fabrikker i Kina og Malaysia. Herunder bl.a. genoplivni­ngsposer og larynxmask­er, der bruges til at sikre frie luftveje.

Det er efterfølge­nde blevet suppleret med endoskopet Ascope, der bruges til helt simple undersøgel­ser af patienters øvre luftveje.

Naeste skridt blev et stort anlagt partnerska­b med Coloplast inden for urinvejsun­dersøgelse­r. Produktet Isiris er blevet solgt siden december 2015, men hverken Coloplast eller Ambu har på noget tidspunkt oplyst salgstal.

Nu venter så en endnu mere komplicere­t øvelse, når selskabet vil udvikle udstyr til mave-tarm-undersøgel­ser, hvor det kommende duodenosko­p spiller en helt afgørende rolle.

Flere analytiker­e vurderer over for Jyllands-Posten, at forventnin­gerne til den kommende godkendels­e af det produkt er noget af det, der har drevet kursen op.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark