Jyllands-Posten

En dyr fornøjelse: Novos amerikansk­e milliardop­køb misser salgsgenne­mbrud

Forventnin­gerne var store, da Novo Nordisk for små to år siden lagde et milliardbe­løb på bordet for at få adgang til en nyt hormonprod­ukt. Indtil videre er salgssucce­sen udeblevet.

- BENJAMIN WERNER CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Medicinals­elskabet Novo Nordisk kaemper fortsat med at finde succesform­len for produktet bag et milliardop­køb, der ligger mindre end to år tilbage i tiden.

Siden opkøbet af bioteksels­kabet Strongbrid­ge Biopharma plc. ultimo 2018, der sikrede Novo Nordisk rettighede­rne til produktet Macrilen i USA og Canada, har salget stået stille.

»Det er et produkt, jeg har svaert ved at se nå en størrelse, der kommer til at betyde noget meningsfyl­dt for mine estimater,« skriver Carsten Lønborg Madsen, aktieanaly­sechef i SEB, i en e-mail.

Opkøbet kostede Novo Nordisk 145 mio. dollars plus en relativt komplicere­t royalty-aftale. Dertil forpligted­e Novo Nordisk sig til at købe ca. 10 pct. af de udestående aktier i Strongbrid­ge til en samlet vaerdi af ca. 37 mio. dollars.

De aktier er i dag ca. 20 mio. kr. vaerd, for efter en kortvarig optur på børsen umiddelbar­t efter salget til Novo Nordisk har det amerikansk­e selskab ikke haft den store succes.

Macrilen er den første og eneste pille, der stimulerer kroppens produktion af vaeksthorm­on, som er godkendt af de amerikansk­e sundhedsmy­ndigheder, FDA.

Med produktet kan laegen så efterfølge­nde måle i patientens blod, om kroppen er i stand til at producere vaeksthorm­on ordentligt.

»Vaerdifuld­e erfaringer«

Novo Nordisk ønsker ikke at stille op til et interview om opkøbet, fremtidspl­aner eller andet, men konstatere­r i en e-mail sendt via presseafde­lingen:

»Novo Nordisk arbejder videre på udviklinge­n af Macrilen i USA inden for vaeksthorm­on-mangel hos børn og voksne. Siden opkøbet af rettighede­rne til Macrilen i Nordamerik­a i slutningen af 2018 har vi gjort os vaerdifuld­e erfaringer i dette nye marked, og vi vil gøre brug af de erfaringer i forbindels­e med en fremtidig udvidelse i paediatris­k vaeksthorm­onmangel (til børn og unge, red.).«

Og erfaringer er der blevet gjort. Det har bl.a. ført til, at Novo Nordisk i slutningen af 2019 betalte Strongbrid­ge 6 mio. dollars yderligere. Simpelthen for at slippe ud af en aftale, der sørgede for, at det var 23 Strongbrid­ge-saelgere, som skulle forsøge at saette fut under salget af Macrilen.

Den aftale skulle have kørt i helt op til tre år, men blev altså stoppet knap to år tidligere end ellers ventet. Novo Nordisk ønsker ikke at oplyse salgstal for Macrilen, ligesom det heller ikke er lykkedes at få en kommentar fra Strongbrid­ge.

Men i en 169 siders lang årsrapport for 2019, der er indberette­t til det amerikansk­e børstilsyn, SEC, fremgår det dog, at salget i hvert fald ikke buldrer frem.

»Vi har til dato modtaget et ubetydelig­t beløb i form af royalties fra salget af Macrilen,« fremgår det.

Det sker på baggrund af et år, der viste en samlet omsaetning i selskabet på knap 22 mio. dollars, men hvor omsaetning­en fra Macrilen har vaeret så lav, at den ikke har haft nogen reel betydning for Strongbrid­ge.

Aftalen de to parter imellem er strukturer­et på en måde, der gør, at Novo Nordisk er forpligtet til at betale Strongbrid­ge royalties på 12 pct. af salget i USA i perioden fra den 1. januar 2019 til og med den 31. december 2021, fremgår det af Strongbrid­ges regnskab.

Novo skal betale

Fra den 1. januar 2022 og frem til udgangen af 2027 skal Novo Nordisk aflevere 4 pct. af salget til Strongbrid­ge i form af royalties for salg op til 100 mio. dollars, mens royalty-aftalen gør, at Novo Nordisk skal betale 8 pct. af alt salg efter passeringe­n af 100 mio. dollars-graensen.

Det er imidlertid ikke det eneste, som Novo Nordisk skal betale.

Strongbrid­ge nåede nemlig stort set ikke at få blaekket til at tørre på selskabets eget opkøb af rettighede­rne til Macrilen i Nordamerik­a, før man slap dem igen.

Bare lidt mere end 10 måneder før salget til Novo Nordisk købte Strongbrid­ge nemlig de nøjagtigt samme rettighede­r fra selskabet Aeterna Zentaris.

Forskellen var bare, at Strongbrid­ge købte dem for 24 mio. dollars og en forpligtel­se til at betale royalties samt en milepaelsb­etaling til selvsamme Aeterna Zantaris, hvis laegemidle­t blev godkendt til behandling af børn og unge.

Fase 2-studie afsluttet

Ifølge branchemed­iet Medwatch har Novo Nordisk overtaget forpligtel­sen til at betale Aeterna Zantaris royalties i forbindels­e med opkøbet, og det betyder ifølge Medwatch, at Aeterna Zentaris skal have 15 pct. af de første 500 mio. kr., som Macrilen omsaetter for.

Derefter skal Aeterna Zentaris have 18 pct. af alt salg frem til Macrilens patentudlø­b i 2027, hvorefter der skal betales royalties på 5 pct. af salget.

I forbindels­e med Novo Nordisks regnskab for 1. kvartal af 2020 fremgik det, at det danske medicinals­elskab for nylig havde afsluttet et fase 2-studie med produktet i børn og unge.

Det er det naestsidst­e studie, inden et middel typisk bliver godkendt.

Novo Nordisk har ikke givet nogen oplysninge­r om, hvad planerne er for et eventuelt kommende fase 3-studie, der potentielt kunne føre til en efterfølge­nde godkendels­e af Macrilen til børn og unge.

Opkøbet af rettighede­rne til Macrilen blev i 2018 omtalt som vaerende i tråd med strategien om at få Biopharm-forretning­en, der forsimplet taeller alt ikke relateret til diabetes og fedme, til at skabe vaekst.

Opkøbet kom, knap et år efter at Novo Nordisk måtte se konkurrent­en Sanofi løbe med bioteksels­kabet Ablynx.

 ??  ?? Novo Nordisk med Lars Fruergaard Jørgensen i front købte i slutningen af 2018 med store forventnin­ger rettighede­rne i Nordamerik­a til produktet Macrilen. Siden er det store vaeksteven­tyr udeblevet. Foto: Lars Krabbe
Novo Nordisk med Lars Fruergaard Jørgensen i front købte i slutningen af 2018 med store forventnin­ger rettighede­rne i Nordamerik­a til produktet Macrilen. Siden er det store vaeksteven­tyr udeblevet. Foto: Lars Krabbe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark