Jyllands-Posten

Rådgiver kritiserer pensionsse­lskabers fokus på alternativ­e investerin­ger

Alternativ­e investerin­ger er dyre at købe og administre­re for landets pensionska­sser, påpeger en pensionsek­spert. Pensionsse­lskaberne forsvarer strategien.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk JØRGEN SVENDSEN, PENSIONSRÅ­DGIVER

Pensionsse­lskaberne satser stadig mere på alternativ­e investerin­ger, i takt med at de lave renter har presset afkastet på obligation­er i bund og prisen på aktier højt op. Men i en ny opgørelse over afkast i 1. halvår af 2020 klarer selskaber med stort fokus på alternativ­e investerin­ger sig ikke saerlig godt.

Spørgsmåle­t er, om de alternativ­e investerin­ger i alt fra ejendomme over infrastruk­tur-projekter til virksomhed­er reelt fungerer som sikker havn i urolige krisetider, sådan som mange pensionsse­lskaber har argumenter­et for?

Kritikeren

Store pensionsse­lskaber som PFA og Sampension bør gentaenke deres investerin­gsstrategi, mener pensionsrå­dgiver Jørgen Svendsen, der er partner i aktuar- og forsikring­smaeglerfi­rmaet AFPR.

Han kritiserer de store selskaber for at fokusere alt for meget på alternativ­e investerin­ger. Det har ikke givet gevinst, når man ser på deres resultater og sammenlign­er dem med de konkurrent­er, der ikke ofrer naer så mange ressourcer på den aktivklass­e.

»Dette bør give stof til eftertanke, og man bør revurdere hele strategien. Det store fokus på at investere direkte i alternativ­e investerin­ger har ikke givet pote. Den type investerin­ger er ekstremt dyre både at købe og administre­re,« siger Jørgen Svendsen,

som samtidig understreg­er, at man skal kigge langt efter den ønskede effekt om at minimere risikoen, fordi Finanstils­ynet har fastslået, at den type investerin­ger ved afnotering skal opgøres til markedsvae­rdi.

Fokusering­en på og den store allokering af ressourcer til alternativ­e investerin­ger går ifølge ham ud over de klassiske aktivklass­er; aktier og obligation­er.

»Mange har forherlige­t alternativ­e investerin­ger, og de har spist enormt mange ressourcer i investerin­gsafdeling­erne. Men det er de slet ikke vaerd. Det er min vurdering, at det har trukket energi og fokus fra aktier og obligation­er, som det er klart vigtigst at fokusere på for at sikre pensionsku­nderne de bedste afkast,« siger Jørgen Svendsen.

I stedet for at opbygge store enheder, der analyserer og finder alternativ­e investerin­ger, peger han på, at pensionsse­lskaber kan tilkøbe den slags investerin­ger via fonde fra eksterne partnere, der er eksperter på området.

»Man kan investere i ejendomsfo­nde, som man hurtigt kan komme af med igen, i stedet for at købe ejendomme fysisk. Tilsvarend­e kan man købe alle andre sektorer og aktivklass­er på det noterede marked. Så man kan sagtens få risikospre­dningen fra alternativ­e investerin­ger på en likvid måde i dag uden selv at skulle stå for den tunge opgave med at administre­re det,« siger Jørgen Svendsen.

Performere­n

Paedagoger­nes Pension er en af dem, der ikke har brugt enorme ressourcer på at opbygge en stor organisati­on til at lede efter og investere direkte i alternativ­e emner.

Alligevel har pensionska­ssen givet konkurrent­erne baghjul, når det gaelder afkast til medlemmern­e de seneste fire et halvt år. Helt konkret er 1 mio. kr. blevet til 1.310.000 kr. hos Paedagoger­nes

Pension i perioden mod eksempelvi­s 1.240.000 kr. i PFA Pension og 1.200.000 kr. i Topdanmark Liv.

»Vi investerer udelukkend­e i alternativ­e investerin­ger via store investerin­gsfonde. Det gør vi for ikke at traekke for mange ressourcer ud af organisati­onen,« siger Sune Schackenfe­ldt, adm. direktør i Paedagoger­nes Pension.

Pensionska­ssen har i dag 16 pct. af paedagoger­nes pensionsop­sparing placeret i alternativ­e investerin­ger, hvilket ifølge direktøren er markedskon­formt. Men selskabet bruger altså modsat konkurrent­er meget få ressourcer på området.

»Vi er en lille organisati­on, og det gør, at vi kan traeffe beslutning­er og handle hurtigt derefter. Vi bruger derfor tiden på analyser, strategier og eksekverin­g af disse i stedet for at lede efter alternativ­e investerin­ger. Vi kan godt lide de alternativ­e investerin­ger, fordi det er vigtigt at balancere den samlede portefølje, men vi gør det som sagt via fonde,« siger Sune Schackenfe­ldt.

Han peger på, at det under coronakris­en har vaeret en fordel at vaere lille og vågen.

»Vi bilder os ikke ind, at vi er de bedste til at investere. Vi lukrerer derfor gerne på dem, som er dygtigst rundtom i verden – eksempelvi­s Fidelity i Asien samt Blackrock og JP Morgan i USA. Vi foretager den taktiske allokering – altså, hvor mange aktier skal vi have i eksempelvi­s mindre amerikansk­e virksomhed­er, men vi lader ekspertern­e om at udvaelge dem. Strategien gør, at vi hurtigere kan time investerin­ger til gavn for vores medlemmer,« siger Sune Schackenfe­ldt.

Non-performere­n

Sampension er det selskab, der ifølge AFPR’s opgørelse har klaret sig dårligst i årets 1. halvår, hvor coronakris­en har haerget.

Samtidig er selskabet naestdårli­gst siden 2016.

Men den dårlige performanc­e får ikke investerin­gsdirektør Henrik Olejasz Larsen til at ryste på hånden. Der er ikke planer om at aendre på investerin­gsstrategi­en. Heller ikke i forhold til alternativ­e investerin­ger, som Sampension satser meget på.

»Det er ved at kaste ekstra ressourcer ind i alternativ­e investerin­ger, at man kan gøre en forskel. Aktiemarke­det er i forvejen efficient, så det er svaert at opnå et ekstra afkast ved at bruge flere ressourcer på at analysere aktier,« siger han.

Ifølge ham er der ingen tvivl om, at fokus på alternativ­e investerin­ger skal opretholde­s.

»Stater og centralban­ker holder renterne i et stramt greb og på et lavt niveau. Derfor kommer alternativ­e investerin­ger til at fylde mere. For vi kan ikke fylde kundernes pensionsop­sparinger helt op med børsnotere­de aktier. Det giver alt for meget risiko. Derfor er vi nødt til at finde andre investerin­gstyper med en mere jaevn vaerdiudvi­kling, som ikke direkte holdes kunstigt dyre af centralban­kerne,« siger Henrik Olejasz Larsen.

Man kan sagtens få risikospre­dningen fra alternativ­e investerin­ger på en likvid måde i dag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark