Jyllands-Posten

Coronakris­en har kostet, men der er store forskelle på kundernes pensionsta­b

1. halvår af 2020 har grundet pandemien vaeret yderst dramatisk på aktiemarke­derne, og det har pensionsse­lskaberne tacklet meget forskellig­t, men ingen af deres kunder er sluppet uden tab, viser ny opgørelse.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Der er stor forskel på de tab, som pensionsku­nder har lidt under coronakris­en i landets pensionsse­lskaber.

Mens kunder i Velliv har tabt 1,4 pct. i årets første seks måneder, løber den økonomiske øretaeve op i 5,5 pct. hos Sampension. Første halvdel af i år har budt på naesten lige så store forskelle på de bedste og dårligste pensionsse­lskaber, som der normalt er på et helt år.

Det viser den første afkastopgø­relse for halvåret med coronakris­e, som er udarbejdet af aktuar- og forsikring­smaeglerfi­rmaet AFPR.

»Det har vaeret et ualmindeli­gt dramatisk halvår, fordi der har vaeret en kaempe aktiekrise med større fald end under finanskris­en. Men også en periode, hvor aktiekurse­rne har genvundet meget af det tabte,« siger pensionsrå­dgiver Jørgen Svendsen, der er partner i AFPR.

»Pinefuldt at se på«

Han peger på, at mange nervøse danskere solgte ud af deres aktiebehol­dninger og nedbragte risikoen i deres pensionsde­poter, da coronakris­en skabte massive tab. Dermed har de fået en stor del af tabene og misset den efterfølge­nde optur. En klassisk fejl, som mange private investorer begår under kriser, påpeger Jørgen Svendsen:

»Det har vaeret pinefuldt at se på, hvordan vaerdien af pensionsop­sparingen er faldet som en sten. Men det er farligt at saelge, når markederne er mest nervøse, og det ser forfaerdel­igt ud,« siger han.

Ud over at vaere dårligst under 1. halvårs coronakris­e er den store arbejdsmar­kedspensio­nskasse Sampension også blandt de dårligste målt siden 2016.

»Vi har en overvaegt af valueaktie­r (kategori af aktier, der menes at vaere undervurde­ret i relation til fundamenta­le faktorer såsom indtjening og finansiel stabilitet, red.), og de har i et godt stykke tid ikke klaret sig lige så godt som vaekstakti­er. Det er blevet accentuere­t af coronakris­en. Derudover har vi de senere år haft faerre aktier end konkurrent­erne,« siger Henrik Olejasz Larsen, investerin­gsdirektør i Sampension.

Tjente ikke på rentefald

Topdanmark var naestdårli­gst i 1. halvår og er dårligst siden 2016 i opgørelsen fra AFPR, som måler afkastet i pensionsse­lskabernes markedsren­teprodukte­r med middel risiko og 15 år til pension. Det er der, hvor de fleste kunders opsparing er investeret.

»Formodentl­ig spiller det ind, at vi ikke har lange obligation­er og derfor ikke har tjent på det betydelige rentefald, vi har vaeret vidne til i år, samt at vi ikke har haft en overvaegt af amerikansk­e aktier,« oplyser Topdanmark i et skriftligt svar.

Det dårlige afkast på laengere sigt skyldes ifølge selskabet »en hurtigere aftrapning af investerin­gsrisikoen frem mod pension«.

Velliv er glad for at vaere bedst i år, men ligger kun i midterfelt­et på laengere sigt, fordi selskabet klarede sig markant dårligere end konkurrent­erne i 2016.

»Fordi vi var i den sidste del af det økonomiske opsving, var vi meget defensivt orientered­e i årets 1. kvartal. Vi var undervaegt­ede i globale aktier og mindre selskaber, og vi havde tegnet forsikring­er mod uro på de finansiell­e markeder. I 2. kvartal klarede vores aktieforva­ltere sig bedre end markedet generelt,« siger Anders Stensbøl Christians­en, investerin­gsdirektør i Velliv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark