Jyllands-Posten

Bankdirekt­ører i opgør med Nationalba­nkens pengepolit­ik

En raekke bankdirekt­ører appellerer til, at Danmark og EU følger i Sveriges fodspor og opgiver de negative renter, fordi de skader mere, end de gavner. Nationalba­nken afviser.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

flerårige politik med at operere med negative renter bliver nu kritiseret af banker, som mener, at politikken ikke virker og ligefrem kan have skadelige konsekvens­er.

Renterne i Danmark har vaeret negative i otte år. Det burde sparke gang i danskernes forbrug og virksomhed­ernes investerin­ger og på den måde saette gang i efterspørg­slen og få økonomien til at vokse.

»Man kan tvivle på, om de negative renter virker – om de giver mere forbrug. For når renterne kommer under et vist niveau, kan det virke modsat – at man vaelger at spare mere op til pension for at have noget til senere i livet. Så bliver effekten af de negative renter modsat hensigten,« siger Niels Erik Jakobsen, bankdirekt­ør i Jyske Bank.

Han anbefaler, at Danmark og EU lader sig inspirere af Sverige, som har haevet sin rente til 0 pct.

»Svenskerne har fat i en pointe her,« siger Niels Erik Jakobsen.

Konkurrent­en Spar Nord er enig i kritikken.

»Jeg tror, at de negative renter gør mere skade end gavn på nuvaerende tidspunkt. Folk bliver bekymret for, om de har sparet nok op til pension. Det er med til i højere grad at skabe tilbagehol­denhed hos forbrugern­e, end det skaber yderligere forbrug,« siger Lasse Nyby, adm. direktør i Spar Nord.

Efterspørg­slen mangler

Han tror heller ikke på, at negative renter saetter skub i virksomhed­ernes investerin­ger.

»Det betyder intet for virksomhed­erne. De investerer ikke, medmindre det giver et tocifret afkast. Om renten er 1,0 eller minus 1 pct., er ligegyldig­t. Det er efterspørg­slen, der mangler, og den skal vaere der, for at de vil investere,« siger Lasse Nyby.

Flere økonomer er også kritiske i forhold til centralban­kernes rentepolit­ik. Blandt andre cheføkonom Helge Pedersen fra Nordea og den tidligere Nordeachef­strateg Frank Hvid

Petersen, der i dag er selvstaend­ig økonom og kommentato­r. Professor Jesper Rangvid fra CBS, der stod i spidsen for en stor rapport om årsagerne til finanskris­en, mener også, at man kan kaste et kritisk blik på Nationalba­nkens indførelse af negative renter.

»Man kan bare tage et kig på Sverige, hvor Riksbanken (Sveriges nationalba­nk, red.) for nylig haevede renten fra negativ til 0,0 pct. Det gjorde den, fordi de positive effekter ikke slog tilstraekk­eligt igennem, hvilket de negative effekter for bankerne til gengaeld gjorde,« siger Jesper Rangvid.

Nationalba­nken har indført negative renter for at holde en fast kronekurs i forhold til euroen. Renten er -0,6 pct., mens Den Europaeisk­e Centralban­ks ledende rente er -0,5 pct. Nationalba­nken er ikke enig i, at det har en negativ indflydels­e på privatforb­ruget og virksomhed­ernes investerin­ger og dermed på dansk økonomi.

»Nationalba­nken vurderer, at den negative pengepolit­iske rente understøtt­er privatforb­ruget og virksomhed­ernes investerin­ger,« oplyser chefrådgiv­er Morten Spange fra Nationalba­nken.

Jeg tror, at de negative renter gør mere skade end gavn på nuvaerende tidspunkt. LASSE NYBY, ADM. DIREKTØR, SPAR NORD

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark