Jyllands-Posten

Renter: Øger uligheden og skaber ikke mere vaekst

-

blemer, hvis den ene bliver arbejdsløs. Så jo mere gaeld der bygges op, jo mere påholdende bliver forbrugern­e trods den lave rente. For vi bliver bekymret for gaeldsaetn­ingen, og så virker pengepolit­ikken ikke. Den effekt tror jeg på, og den er vokset betydeligt de senere år,« argumenter­er Frank Hvid Petersen.

Cheføkonom Helge Pedersen fra Nordea kalder det »et supergodt spørgsmål«, om den mangeårige politik med negative renter virker eller er kontraprod­uktiv. For vi ved af gode grunde ikke, hvordan verden havde set ud, hvis centralban­kerne ikke var slået ind på den vej.

»Men som udgangspun­kt er jeg kritisk over for de negative renter. Blandt andet fordi der isaer i et aldrende samfund som det danske er risiko for, at forbrugsad­faerden aendres, når renten bliver så lav.

Fordi man sparer mere op til pensionen,« siger Helge Pedersen.

Mere opsparing giver mindre forbrug og påvirker dermed den økonomiske vaekst negativt.

»Et aldrende samfund har nok mere brug for højere renter. Så i forhold til privatforb­ruget tror jeg, at negative renter ikke virker,« argumenter­er Helge Pedersen.

Modsatrett­ede effekter

Han er til gengaeld ikke i tvivl om, at de negative renter har en positiv effekt på boligmarke­det, og et boligmarke­d i medvind skaber mere privatforb­rug.

»Så der er to modsatrett­ede effekter, og samlet set er det meget svaert at se, at de negative renter har haft en positiv effekt på økonomien. Også fordi der oven på finanskris­en har vaeret masser af ledig kapacitet i erhvervsli­vet.

Derfor har de negative renter ikke ført til investerin­ger i virksomhed­erne i det omfang, som man havde forventet,« siger Helge Pedersen.

Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) indførte negative renter i sommeren 2014.

Men allerede to år tidligere indførte Nationalba­nken i Danmark negative renter for at opretholde fastkurspo­litikken.

På det tidspunkt havde Helge Pedersen flere samtaler med Peter Praet, der var ECB’s cheføkonom, og som ønskede indsigt i de danske erfaringer med negative renter.

»Jeg ser indførslen af negative renter som et instrument i et større valutakurs­spil. Negative renter kan svaekke ens valuta og dermed forbedre konkurrenc­eevnen. Man ønskede at svaekke euroen over for de øvrige hovedvalut­aer,« siger Helge Pedersen.

Han mener, at prisen har vaeret høj.

»Det store problem er, hvordan man skal komme ud af denne situation. Hvornår kan man saette renten op, uden at det giver et tilbagesla­g på aktiemarke­det og boligmarke­det og en større økonomisk nedtur? Det ligner et catch-22 (et paradoks, hvor man vaelger forkert, uanset hvilken løsning man i en given situation vaelger, red.) for centralban­kerne, som står i en meget svaer situation,« siger Helge Pedersen.

Større ulighed

Mens man ifølge ham kan diskutere, om de negative renter har haft en positiv effekt på realøkonom­ien, er det til gengaeld tydeligt, at de har øget uligheden.

»Det er en kaempe ulempe ved de negative renter, at de er ulighedssk­abende. Det er der ingen tvivl om. Dem med vaerdipapi­rer og fast ejendom er blevet mere velstående. Dem uden er blevet ladt tilbage,« siger Helge Pedersen.

Ifølge Frank Hvid Petersen er uligheden det største kritikpunk­t i forhold til politikken med negative renter, som centralban­kerne har kombineret med opkøb af vaerdipapi­rer i stor stil.

»I begyndelse­n købte centralban­kerne obligation­er, og det smittede af på andre vaerdipapi­rer, som blev dyrere og dyrere. Nu køber de også direkte virksomhed­sobligatio­ner og aktier, som banker kurserne op på et højt niveau. Og de rigeste ejer flest vaerdipapi­rer,« siger Frank Hvid Petersen og peger på, at borgere i Ishøj Kommune i gennemsnit har vaerdipapi­rer for knap 75.000 kr., mens beløbet udgør 1,8 mio kr. i Rudersdal Kommune.

Der er også enorme forskelle på danskernes pensionsop­sparinger, hvor de 10 pct. mest velstilled­e har opsparinge­r på mere end 2 mio. kr., mens de 10 pct. mindst velstilled­es pensionsop­sparing er taet på 0 kr.

»Så disse opkøb flytter i titusindvi­s af kroner i favnen på de allerriges­te,« påpeger Frank Hvid Petersen.

Samtidig har de rigeste også mest gaeld og får derfor størst fordel af de negative renter. Endelig ejer de mest velbeslåed­e de dyreste boliger.

»Pengepolit­ikken får ejendomspr­iserne til at stige og omfordeler fra lejere til ejere. Det går ud over de lejere, som gerne vil ind på boligmarke­det, og det omfordeler fra unge til aeldre. Så pengepolit­ikken omfordeler både mellem kommuner og generation­er,« siger Frank Hvid Petersen.

en dialog. Samtidig kommer Lego og Ørsted fra et oplyst demokrati, hvor man er relativt midtsøgend­e, så de ønsker ikke at bevaege sig for langt over til den ene side, selv om de ikke har sympati for den anden side.«

Du siger, at vi lever i en støjfyldt og konfrontat­orisk tid. Er det et skisma rent brandingma­essigt for internatio­nale selskaber?

»Ja, for som sagt befinder vi os jo i en tid med identitets­markører på alle hylder. Klima, køn, sundhed, fordeling – der er en masse ting på spil. Men som globale forretning­er er der også en masse segmenter at tage højde for. Derfor er de forsigtige med at gå ind i det, for de – og vi – skal jo passe på med, at det ikke bliver for ensidigt. Selskabern­e har nemlig laert på den hårde måde, at de hurtigt kan blive fanget i en debat og nyhedsstrø­m. De kan blive taget på et forkert verbum. Så de er påpasselig­e. De skal ikke traede meget ved siden af, før de bliver ramt.«

 ??  ?? Trods en klar appel fra flere banker laegger Nationalba­nken med direktør Lars Rohde i front ikke op til, at der skal tages et opgør med de negative renter herhjemme. Arkivfoto: Rune Aarestrup Pedersen
Trods en klar appel fra flere banker laegger Nationalba­nken med direktør Lars Rohde i front ikke op til, at der skal tages et opgør med de negative renter herhjemme. Arkivfoto: Rune Aarestrup Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark