Jyllands-Posten

Studerende med en karrierepl­an har langt større tro på at få job

Undersøgel­ser viser, at faerre end 30 pct. af de studerende har lagt en karrierepl­an under studiet. Flere føler sig ellers sikre på at få job, hvis de har en plan.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Studerende, der har lagt en karrierepl­an, har langt større tro på, at de kommer i job, når de er faerdige med studierne.

Det viser en undersøgel­se, som Business Danmark har foretaget blandt knap 600 studerende på mellemlang­e og videregåen­de uddannelse­r i Danmark.

Det er almindelig kendt, at faerdigudd­annede har svaert ved at få et fast job umiddelbar­t efter afslutning­en af studiet. Det understøtt­es af høje ledighedst­al blandt dimittende­rne. Og ifølge Business Danmark har coronakris­en ikke gjort det nemmere at få job, da der er faerre stillinger at søge.

Men hvis studerende under uddannelse arbejder målrettet med en karrierepl­an, føler de selv, at de er bedre rustede til at få fast arbejde.

Undersøgel­sen fra Business Danmark viser således, at 26 pct. af dem, der havde lagt en karrierepl­an, var meget sikre på at få job. Kun 11 pct. var usikre på, om de kunne få arbejde. Blandt studerende uden en plan var kun 11 pct. meget sikre på at få job., mens 27 pct. var usikre.

»Det er noget, som vi helt klart er opmaerksom­me på, og også noget, som vi løbende er i dialog med de studerende på uddannelse­sinstituti­onerne om. Og det kan da godt undre, at så få studerende faktisk arbejder med en karrierepl­an, for vaerdien på den lange bane er vaesentlig større end vaerdien af f.eks. et 12-tal,« forklarer Jonathan Storm Krebs, der er chef for afdelingen Karrierest­art hos Fagforenin­gen Business Danmark.

Ifølge undersøgel­sen har under 30 pct. af de studerende lagt en plan for karrieren, selv om det ifølge undersøgel­sen giver større tro på jobmulighe­derne.

Ifølge Business Danmark er der en god forklaring.

»Når man er i gang med sit studie, så er man 100 pct. dedikeret og fokuserer ikke altid så meget på tiden efter,« siger Jonathan Storm.

Han tilføjer, at der i medierne ofte tegnes et billede af, at arbejdsgiv­erne skriger efter arbejdskra­ft, men virkelighe­den er ifølge Business Danmark, at man som nyuddannet sjaeldent kan vaelge frit fra alle hylder.

Ifølge Jonathan Storm behøver det ikke at vaere komplicere­t at laegge en karrierepl­an.

»Det kan sagtens vaere en forenklet udgave, der f.eks. opridser, hvilke virksomhed­er man gerne vil arbejde for. Det vaesentlig­e er, at planen løbende hentes frem og evalueres,« siger Jonathan Storm Krebs.

Undersøgel­sen er gennemført af Yougov i perioden fra den 29. maj til den 7. juni blandt 552 studerende.

 ??  ?? Studerende har bedre mulighed for at få job, hvis de har en karreierep­lan, viser en ny undersøgel­se.
Illustrati­on: Rina Kjeldgaard
Studerende har bedre mulighed for at få job, hvis de har en karreierep­lan, viser en ny undersøgel­se. Illustrati­on: Rina Kjeldgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark