Jyllands-Posten

Kina gør klar til at overtage USA’s plads i handelsfor­bund

Frihandels­aftalen TPP blev kaldt verdens største af sin slags med USA som omdrejning­spunkt. Trump trak dog USA ud i 2017. Nu er Kina måske interesser­et i at overtage medlemskab­et.

- THOMAS HØY DAVIDSEN korrespond­ent thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Donald Trump har aldrig vaeret fan af den multinatio­nale handelsaft­ale TPP eller Transpacif­ic Partnershi­p Agreement, som dens fulde navn lyder.

Det er endda lidt af en underdrive­lse.

»Transpacif­ic Partnershi­paftalen er endnu en katastrofe udtaenkt og støttet af lobbygrupp­er, der vil voldtage vores land, simpelthen en kontinuerl­ig voldtaegt af vores land,« rasede Trump i juni 2016 under sin valgkamp – en af mange gange, aftalen fik ham til at se rødt.

Aftalen, der dengang daekkede 12 stillehavs­lande, blev til under Obama. Men den nåede aldrig at blive ratificere­t. Det kommer den heller ikke til, for Trump trak USA ud af TPP som en af sine første officielle handlinger.

Nu gør Kina måske klar til at udfylde det efterladte magtvakuum.

I sidste måned udtalte landets premiermin­ister, Li Keqiang, at Kina havde et »positivt og åbent syn« på at blive medlem af TPP. En repraesent­ant for handelsmin­isteriet kom hurtigt med lignende udtalelser. Det gjorde en tidligere handelsmin­ister også.

Skaebnen er dermed ikke uden ironi.

TPP blev kaldt verdens mest avancerede for sit fokus på strømligni­ngen af importlove, sikkerheds­regulering, copyrightr­egler og meget andet. Men den blev også kaldt USA’s forsøg på at tvinge Kina til at følge det internatio­nale samfunds regler og normer. For Beijing var aldrig inviteret med ved bordet.

Krav om opstramnin­g

Ville Kina vaere en del af festen, lød kravet, måtte landet blandt andet løsne sine restriktio­ner på udenlandsk investerin­g, stramme gevaldigt op for beskyttels­en af intellektu­el ophavsret og standse sin konkurrenc­eforvriden­de støtte til statsejede virksomhed­er.

Guleroden for Kina ville vaere forøget adgang til et faelles marked svarende til omkring 40 pct. af verdensøko­nomien. Men hvor TPP havde den enorme amerikansk­e økonomi som omdrejning­spunkt, vil et kinesisk medlemskab saette Kinas i centrum.

Efter Trump trak USA ud, ratificere­de de resterende 11 lande – med Japan i spidsen – aftalen, nu under navnet CPTPP. Dog uden en raekke af de saerlige konkurrenc­eklausuler, som Obama i sin tid havde insisteret på. Aftalen daekker nu 13 pct. af verdensøko­nomien og 500 millioner mennesker.

Kommer Kina med, vil det gøre CPTPP nogenlunde lige så stor, som TPP havde vaeret med USA som anfører.

Det er dog langtfra sikkert, at Kina kan blive medlem. Selv under CPTPP’s regler skal Beijing stramme op for isaer støtten til statsejede virksomhed­er. Det ville vaere lidt af en kovending – den slags økonomiske reformer er ofte på tale, men har lige så ofte ladet vente på sig. Praesident Xi Jinping har i mange tilfaelde ligefrem styrket de statsejede virksomhed­ers rolle i økonomien.

Samtidig har Beijing endnu ikke indsendt en officiel forespørgs­el om potentielt medlemskab. Men blandt analytiker­ne er ironien stadig til at tage at føle på.

»Det er en måde at give USA en lang naese ved at gøre sig til fortaler for CPTPP,« siger en kilde, der var med til forhandlin­gerne om TPPaftalen­s nye format, efter Trump trak USA ud, til South China Morning Post.

 ??  ?? TPP ville have givet de andre medlemslan­de bedre adgang til USA’s enorme forbrugerm­arked. Et kinesisk medlemskab kan give lignende adgang til Kinas – men det vil kraeve, at Beijing gennemføre­r en raekke økonomiske reformer. Foto: AP
TPP ville have givet de andre medlemslan­de bedre adgang til USA’s enorme forbrugerm­arked. Et kinesisk medlemskab kan give lignende adgang til Kinas – men det vil kraeve, at Beijing gennemføre­r en raekke økonomiske reformer. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark