Jyllands-Posten

EU’s store redningsfo­nd mangler visioner

EU’s svar på den økonomiske nedtur efter covid-19-krisen er en ny redningsfo­nd, men løsningen er ikke magi, der tryller alle problemer vaek. En ny og større risiko opstår.

- PETER LUNDGREEN Lundgreen Capital finans@finans.dk

Tirsdag i denne uge praesenter­ede EU-Kommission­en sin seneste vurdering af udsigterne for EU’s økonomi. Hvis man havde håbet på opmuntrend­e sommerlaes­ning, blev dette ønske desvaerre ikke opfyldt.

Kommission­en forudser nu et fald i årets bnp-vaekst på 8,3 pct., og det er for hele EU. I denne nye prognose reviderede kommission­en faktisk forventnin­gerne laengere ned end det tidligere skøn på minus 7,4 pct. Det er den største nedgang i bnp-vaeksten vaeksten at blive minus 7,6 pct., i Spanien minus 10,9 pct., og Italien får den største nedgang med minus 11,2 pct. Dette er enorme økonomiske nedture, og denne form for en så hastig økonomisk nedgang er en ny erfaring. De signifikan­t store bevaegelse­r er ganske enkelt svaere at forudsige praecist, så der vil komme flere revidering­er af forventnin­gerne.

En stabiliser­ende kraft i økonomien, som jeg giver opmaerksom­hed, er privatforb­ruget. I min optik var forbrugern­e den største økonomiske kraft før covid-19krisen, og derfor ser jeg på, hvor hastigt forbrugern­e vender tilbage igen (grafik et).

Efter at EU-Kommission­ens seneste beregninge­r var afsluttet, kom der forleden yderligere et skuffende økonomisk tal fra Tyskland. Industripr­oduktionen for maj viste kun en stigning på 7,8 pct. mod forventet 10 pct. (grafik to). Det kan meget vel vaere et eksempel på en sektor, hvor covid-19krisen kommer til at traekke lange spor.

Det land, der sandsynlig­vis oplever de mest alvorlige makroøkono­miske skader, er Italien. Det seneste store tilbagesla­g for økonomien var den globale finanskris­e, hvor man måske relativt nøgternt kan konstatere, at landet aldrig rigtigt er kommet helt på fode efter den globale krise.

Jeg har gennem mere end et årti argumenter­et, at man skal undgå investerin­ger i de sydeuropae­iske lande, fordi de makroøkono­miske rammer er alt for svage, og fordi der laves alt for lidt reformarbe­jde for at gøre økonomien fit. Den slags stilstand er temmelig farlig i en verden, der vedvarende har en tendens til at bevaege sig hurtigere frem hver eneste dag. Og selv med den formentlig kommende redningsfo­nd har jeg ikke fundet argumenter for at aendre denne vurdering.

For at få de ramte økonomier tilbage på sporet arbejder EU-Kommission­en og de fleste EU-lande på at lancere en stor redningsfo­nd på 750 mia. euro. Redningsfo­nden skal der forhandles videre om i denne weekend, hvilket bliver saerdeles spaendende at følge.

Baseret på de informatio­ner, der er kommet indtil videre, betragter jeg redningsfo­nden som slap med hensyn til praecise operatione­lle mål og målsaetnin­ger for, hvordan midlerne skal bruges til at bevaege de berørte lande fremad.

Jeg frygter, at det meste af den økonomiske ammunition vil blive brugt på at bringe de sydeuropae­iske økonomier tilbage til niveauet før covid-19-krisen – et niveau, som ikke var imponerend­e. Indtil videre er jeg ikke stødt på mange nyskabende tanker om, hvordan man kunne investere nogle af midlerne i aegte fremskridt og aendringer.

Planer om at øge internetda­ekningen i Italien og nogle øvrige EU-lande er da udmaerket. I den sammenhaen­g skal det dog naevnes, at den generelle internetda­ekning i Italien er på samme niveau som i en raekke emerging markets-lande.

Fra et profession­elt investorpe­rspektiv ville det fange min interesse, hvis ambitioner­ne inkludered­e et fokus på, hvordan man udfordrer verdens Silicon Valleys, den oprindelig­e i Californie­n, Zhongguanc­un i Beijing og den staerk ekspandere­nde ”kunstig intelligen­s valley” i Shenzhen i Kina.

Min vurdering er, at de europaeisk­e aktiemarke­der i vid udstraekni­ng allerede har indregnet den enorme maengde penge, som fonden vil løfte EU’s økonomi med. Jeg er overbevist om, at investorer på aktiemarke­derne vil blive temmelig skuffede, hvis redningsfo­nden ikke bliver en realitet, men det er naturligvi­s også mit hovedscena­rie, at forhandlin­gerne om oprettelse af fonden vil gå hurtigt fremad. Investorer­ne i Europa vil givet føle lettelsen, i takt med at sandsynlig­heden for redningsfo­ndens oprettelse vokser, men risikoen er, at det er en kort til maksimalt en mellemlang glaede.

Uanset hvordan fonden bliver konstruere­t, så repraesent­erer den en anselig stigning i EU-landes samlede gaeld og forpligtig­elser, og måske det ligefrem bliver ironisk, at fonden kaldes Next Generation EU.

Den del af fonden, der er direkte finansiere­t gennem lånefinans­iering i obligation­smarkedet, er hidtil planlagt til at udstede gaeld med forfald helt frem til 2059.

Det betyder, at EU-borgere, der ikke engang er født endnu, arver forpligtel­sen til at tilbagebet­ale gaelden for de nuvaerende redninger. Hvis de kommende, stadig ufødte EU-borgere, også tilføjer statsgaeld­en til spøgelsesl­ufthavnene i Spanien og motorveje med beskeden trafik, er risikoen, at den naeste generation i EU muligvis spørger, hvorfor de skal betale denne gaeld. Hvis det sker, er den nuvaerende covid-19-krise intet i sammenlign­ing med.

Man kan haevde, at denne risiko ligger langt ude i fremtiden, hvilket er et rimeligt argument. Men trods den aktuelle positive stemning på aktiemarke­derne kan bekymringe­n om tilbagebet­alingen af gaelden når som helst sprede sig blandt obligation­sinvestore­r.

Jeg betragter ikke dette som nogen målbar risiko lige nu, men risikoen er der, og en dag i fremtiden forventer jeg, at den risiko vokser.

Hvis den virus spreder sig, vil alle sydeuropae­iske lande stå over for en endnu større udfordring end i dag, når de skal udstede ny gaeld en gang i fremtiden.

 ??  ?? Den tyske kansler, Angela Merkel, og den franske praesident, Emmanuel Macron, skal forhandle videre om en kaempe investerin­gsfond. Foto: Kay Nietfeld/Reuters
Den tyske kansler, Angela Merkel, og den franske praesident, Emmanuel Macron, skal forhandle videre om en kaempe investerin­gsfond. Foto: Kay Nietfeld/Reuters
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark