Jyllands-Posten

Det er grimt, når de finansiell­e herremaend slås

Det danske slagsmål mellem de to kapitalfon­de norske FSN og svenske Procuritas er kun lige begyndt.

- SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Det tegnede egentlig til fred i striden om den omstridte handel med den jyske industrivi­rksomhed Gram Equipment. Men sådan skal det ikke gå, når de nye finansiell­e herremaend slås for afkast til deres investorer. Det ser ikke kønt ud, når kastanjern­e skal rages ud af ilden. Det spektakula­ere slagsmål på dansk jord mellem de to skandinavi­ske kapitalfon­de Procuritas fra Sverige og

FSN fra Norge er kun lige begyndt.

Alt ånder fred og fordrageli­ghed, da Procuritas efter naesten otte års ejerskab i slutningen af 2017 saelger Gram Equipment til FSN på baggrund af foreløbige regnskabst­al for året.

Salgsprise­n er omkring

700 mio. kr. på ryggen af et forventet driftsover­skud på 100 mio. kr. Det tegner til at vaere en af de bedre handler for den svenske kapitalfon­d. Ejerskabet har vaeret noget af en rutsjebane, men efter købet af en konkurrent i

2014 bliver selskabet meget større, og det samme gaelder for overskudde­t.

Derfor er 2017 den perfekte affyringsr­ampe for et salg, så Procuritas kan påbegynde nedlukning­en af sin fjerde fond, der blev etableret under finanskris­en i 2008 og derfor også er den mindste. Men intet er tilsynelad­ende, som salgsmater­ialet giver udtryk for.

Der er ikke kun tale om den saedvanlig­e måde at pynte på resultater­ne ved at have meget positive skøn for ukurante varer, dårlige betalere og besvaerlig­e retstviste­r. Der er ifølge en nylig voldgiftsk­endelse tale om direkte regnskabsm­anipulatio­n og fiktiv opskrivnin­g af indtaegter på projekter.

FSN køber med andre ord katten i saekken, og det finder revisorern­e også hurtigt ud af, da det rigtige årsregnska­b skal aflaegges. Der skal tilmed skydes nye penge ind for at undgå, at selskabet går konkurs, og en større genopretni­ng går i gang. De nye norske ejere mener selvfølgel­ig, at den tidligere svenske saelger skal bøde for fadaesen. Først daekker forsikring­en med 370 mio. kr., og i juni tildeler en enig voldgiftsr­et

FSN en erstatning på 650 mio. kr. FSN har således fået mere end købsprisen på Gram Equipment tilbage.

Men der er – som der efterhånde­n er i alt – en hage ved sagen. Procuritas, der ikke selv mener at have gjort noget forkert og skyder skylden på den davaerende daglige ledelse, vil ikke betale. Det saelgende selskab har udloddet sin gevinst til Procuritas-fondens ejere. Den er kun en tom skal, som ikke har en rød reje at betale.

Procuritas haevder desuden, at fonden, som Gram Equipment-investerin­gen var en del af, er lukket og heller ingen penge har. Men det er nu en sandhed med modifikati­oner.

Det er rigtigt, at fonden er fuldt investeret, men den indeholder fortsat to investerin­ger, en norsk og en svensk, som endnu ikke er afhaendet og derfor repraesent­erer vaerdier, som FSN kan gøre krav på.

Nu er det jo ikke første gang, at nogen er blevet taget i at saelge et sminket lig. Derfor kan sådanne virksomhed­shandler også reguleres for at tage højde for uoverensst­emmelser mellem det forventede og det faktiske.

Saelger kan blive bedt om at stille omfattende garantier, der skal indfris, hvis tingene ikke er, som de skal vaere efter eksempelvi­s 12 måneders ejerskab.

Det samme gaelder krav om efterregul­ering af salgsprise­n, kaldet claw back. Hvis der er stillet krav om det i tide, kan fondens udlodning af salgsprove­nuet til investorer­ne formentlig omstødes. Men det afhaenger helt af salgsaftal­ens ordlyd.

Det kan lyde, som om Procuritas er fuldkommen ligeglad med en gammel virksomhed­shandel i Danmark, som der ikke er nogen grund til at betale til. Der tager man fejl.

Procuritas ejer i al ubemaerket­hed seks mellemstor­e og store danske virksomhed­er, og det udgør en vaegtig andel af den nuvaerende portefølje. Det giver ingen mening at blive stemplet som en uansvarlig ejer, der ikke kan rydde op efter sig selv. Det vil vaere at spaende ben for både de nuvaerende, men også for potentiell­e nye investerin­ger i Danmark.

Der er meget, der taler for et snarligt forlig. Men hvis det ikke kommer, er der stadig rettens vej. Hjaelper det heller ikke, ligger en politianme­ldelse lige til højrebenet. Det er kun rimeligt at afprøve, om der også kan placeres et ansvar hos den tidligere ledelse i Gram Equipment. Men i første omgang taeller kampen om afkastet til investorer­ne.

Pengene er så store, at ingen af parterne giver sig før sidste svaerdslag.

Nu er det jo ikke første gang, at nogen er blevet taget i at saelge et sminket lig.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark