Jyllands-Posten

Vi kan noget saerligt i Danmark

Det danske arbejdsmar­ked er båret af faelles holdånd mellem ledere og medarbejde­re, som er unikt i forhold til andre lande. Det er en vaesentlig årsag til, at arbejdspla­dserne har vaeret så gode til at omstille sig til det digitale eksperimen­t, som corona

- BODIL NORDESTGAA­RD ISMIRIS administre­rende direktør, Lederne

Naermest fra den ene dag til den anden blev tusindvis af danske arbejdspla­dser i marts kastet ud i et digitalt eksperimen­t af gigantiske dimensione­r. Da statsminis­teren beordrede en stor del af danskerne på hjemmearbe­jde, var det farvel til rutinerne på arbejdspla­dsen og de normale fysiske møder med kolleger, kunder og leverandør­er og goddag til en helt ny hverdag ved køkkenbord­et eller i udestuen og med møder på Skype, Zoom eller en helt tredje platform.

Det var en kolossal teknisk og kulturel udfordring, som kunne og måske naermest ”burde” vaere gået helt galt, specielt i betragtnin­g af at mange samtidig skulle jonglere med pasning og undervisni­ng af børnene ved siden af arbejdet. MEN det gik overhovede­t ikke galt.

Tvaertimod viste Ledernes løbende undersøgel­ser blandt medlemmern­e, at hjemmearbe­jdet og de digitale møder fungerede forbavsend­e godt, og tilfredshe­den blev endda højere undervejs.

Hvordan pokker kan det så lade sig gøre? Mit svar er, at vi kan noget helt saerligt på det danske arbejdsmar­ked, som ikke ret mange andre lande kan bryste sig af.

Først og fremmest er ledelse i Danmark båret af en høj grad af tillid til medarbejde­rne, som medarbejde­rne omvendt også gør sig fortjent til ved ikke bare at udføre deres egne opgaver, men også tage et medansvar for innovation og udvikling på arbejdspla­dsen.

Når der pludselig skal arbejdes hjemmefra, er dygtige ledere, der viser tillid og tør uddelegere til deres medarbejde­re, en helt afgørende forudsaetn­ing for, at det kan lykkes.

En kontroller­ende og hierarkisk ledelsesst­il kommer hurtigt til kort, når der skal ledes på distancen.

Danske medarbejde­re vil have en leder, som er autentisk og menneskeli­g, og her har coronakris­en faktisk haft den positive effekt, at lederne i højere grad end normalt har vist flere sider af sig selv over for medarbejde­rne.

Krisen har for både medarbejde­re og ledere givet et kig ind i privatsfae­ren, hvor børn, samlevere og kaeledyr pludselig er blevet en del af baggrundst­aeppet til møderne.

Hjemmearbe­jdet ville heller aldrig kunne fungere, hvis vi ikke i Danmark havde en meget veluddanne­t arbejdssty­rke, hvor medarbejde­rne samtidig er vant til at arbejde selvstaend­igt og tage ansvar.

Hvis medarbejde­rne var afhaengige af konstante instrukser fra lederne om, hvordan de skulle løse deres opgaver, ville hjemmearbe­jdet blive en voldsom maveplaske­r.

Den tillidsbas­erede ledelse og de kompetente og selvstaend­igt taenkende medarbejde­re er – sammenhold­t med en staerk digital infrastruk­tur – også årsagerne til, at Danmark på laengere sigt kan komme styrket ud af coronakris­en.

Vi er nemlig under krisen blevet endnu staerkere rustet til den digitale transforma­tion, som venter os i de kommende år.

Dansk ledelse har potentiale­t for at blive et internatio­nalt forbillede for ledelse på distancen, og dansk erhvervsli­v kan blive mere konkurrenc­edygtigt og profitere på de nye – ovenikøbet mere baeredygti­ge – arbejdsfor­mer, som coronaen tvang os ud i.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark