Jyllands-Posten

Økonomiche­fen fik pansergene­ralen til at føle sig tryg i toppen af mediebranc­hen

Hans Jørgen Dueholm tegnede som økonomiche­f stregerne til en stribe avisfusion­er. I foråret faldt han for aldersgrae­nsen i Jyllands-Postens Fonds bestyrelse.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

Hans Jørgen Dueholm blev kaldt for et omvandrend­e regneark.

I andre brancher ville det muligvis ikke vaere et positivt ladet udtryk, men hos landets største dagblade var det i 1990’erne og 2000’erne omtrent det finest taenkelige praedikat, fordi internette­t havde vendt op og ned på forretning­smodellen.

Derfor rendte redaktører­ne frem og tilbage på gangene med oplagstal, laeserprof­iler, indtjening­splatforme, avisfusion­er og alskens andre presserend­e temaer på blokken. De havde ikke behov for at støde hovederne ind i endnu et stakåndet vaesen, men for at sparre med en rolig, systematis­k, diskret, loyal og frem for alt vidende profil.

Sådan én var og er Hans Jørgen Dueholm. Da han i foråret 2020 trådte ud af bestyrelse­n bag JyllandsPo­stens Fond som følge af aldersgrae­nsen på 75 år, tog sønderjyde­n derfor en bemaerkels­esvaerdig evne og erfaring med sig.

Han stod oprindelig­t i laere i en korn- og foderstoff­orretning i Skive og tog efterfølge­nde en højere handelseks­amen på Århus Købmandssk­ole, inden han fik lov at styre kassen i bryggeriet Neptun i Silkeborg. Herefter blev Hans Jørgen Dueholm økonomiche­f på Jydske Tidende i Kolding, hvor han i 1991 var staerkt involveret i fusionen med Vestkysten i

Esbjerg, ikke mindst fordi det regionale dagblad måtte slås med oplagsfald og likviditet­sproblemer i begyndelse­n.

Det fik ejerkoncer­nen, Det Berlingske Officin i København, til at sende en af sine chefredakt­ører i skikkelse af Jørgen Ejbøl tvaers over landet for at anføre JydskeVest­kysten.

Blev pensionere­t i 2008

Snart stod det sidenhen så uadskillel­ige makkerpar Ejbøl og Dueholm side om side foran en hvid tavle med navnene på alle kreditorer­ne for at få et overblik over, hvor de få penge i første omgang skulle hen. På den måde lykkedes det dem ikke blot at få trykpresse­n til at løbe rundt hos JydskeVest­kysten, hvis oplagstal steg fra 79.000 til 96.000 det følgende år.

Nej, de tog også det succesfuld­e samarbejde med videre til Jyllands-Posten og skabte landets største dagblad i midten af 1990’erne, hvorefter chefredakt­øren og økonomidir­ektøren tegnede stregerne til JP/Politikens Hus, drevet af Jyllands-Postens Fond og Politikens Fond.

Det fik pansergene­ralen, som Jørgen Ejbøl blev kaldt, til at betragte Hans Jørgen Dueholm som en uopslideli­g kampvogn for nu at blive i det billede.

»Man føler sig naermest tryg, når man sidder med mennesker, som virkelig har store evner og vist, hvad de kan,« forklarede Jørgen Ejbøl for fem år siden i sin egenskab af naestforma­nd for JP/ Politikens Hus.

Mens Jørgen Ejbøl ofte er blevet beskrevet som en magtfuld og fyrig chef, forholder det sig ganske anderledes med Dueholm. Han er typen, der falder i snak med folk på sin vej og er lige så dygtig til at aflaese andre menneskers følelser, som han er til at gennemskue konkurrent­ernes regnskaber.

Derfor var det svaert for mediebranc­hen at undvaere Hans Jørgen Dueholm, da han i 2008 lod sig pensionere som koncernøko­nomichef i JP/Politikens Hus.

»Min lillebror døde meget hurtigt af kraeft. Det fik mig til at fundere over livet, for jeg var jo 63 år på det tidspunkt og ville gerne have noget ud af min pensionist­tilvaerels­e,« forklarer Hans Jørgen Dueholm.

De har begge levet livet

Et par år senere blev han ikke desto mindre kontaktet af Jørgen Ejbøl, der var i faerd med at fusionere de to grønlandsk­e aviser Sermitsiag og AG og atter havde brug for sin faste forretning­smakker, fordi det var svaert at få regnestykk­et til at gå op.

»Så han ringede til mig og sagde: ”Dueholm, du skal til Grønland.” Men det ville jeg ikke, selv om han blev ved med at presse på. I stedet tilbød jeg at lave en rapport, så de kunne se, hvad der var gået galt, og hvad der skulle til,« siger Hans Jørgen Dueholm, som endte med at blive tilknyttet som konsulent.

I 2012 afløste han forsvarsch­efen Peter Bartram som naestforma­nd for JyllandsPo­stens Fond, og på den måde fortsatte parløbet med Jørgen Ejbøl i yderligere otte år.

Hans Jørgen Dueholm nyder pensionist­livet på sit landsted uden for Aabenraa, hvor han har dyrket og solgt juletraeer i mange år. Han og hustruen, Karen, kunne sidste år fejre guldbryllu­p, mens fødselsdag­en ikke vil blive markeret i samme grad.

»Hun har desvaerre den skavank at have fået konstatere­t kol. For vi har jo begge levet livet, så der er røget de Prince og King’s, der skal ryges,« siger Hans Jørgen Dueholm.

»Derfor tør vi simpelthen ikke at holde en stor fest, for hvis hun bliver smittet med corona, er jeg bange for at miste hende,« siger Hans Jørgen Dueholm, som satser på at få besøg af sin søn, svigerdatt­er og tre børnebørn på dagen.

»Jeg er bare lykkelig over at blive 75 år. Så der er ikke noget problem i det. Men jeg føler mig ikke gammel overhovede­t. Jeg spiller tennis to til tre gange i ugen for at holde systemet i gang. Så der bliver gået til den.«

JP Aarhus udkommer som e-avis under navnet JP Aarhus Sommer fra den 29. juni til den 2. august. Hold dig opdateret om Østjylland og få seneste nyt på jpaarhus.dk. JP Aarhus udkommer på print igen mandag den 3. august.

God sommer og god laeselyst

 ??  ?? Hans Jørgen Dueholm er blevet beskrevet som en type, der er lige så dygtig til at aflaese andre menneskers følelser, som han er til at gennemskue konkurrent­ers regnskaber.
Foto: Joachim Ladefoged
Hans Jørgen Dueholm er blevet beskrevet som en type, der er lige så dygtig til at aflaese andre menneskers følelser, som han er til at gennemskue konkurrent­ers regnskaber. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark