Jyllands-Posten

Pårørende truer ansatte på udskaeldte plejehjem

Trusler og kraenkelse­r fra frustrered­e pårørende er blevet en del af dagligdage­n på flere plejehjem i Aarhus.

-

Ansatte på plejehjem i Aarhus oplever chikane, trusler og kraenkende adfaerd fra pårørende.

De pårørende er frustrered­e over den behandling, de aeldre på plejehjemm­ene Kongsgårde­n og Skaering Plejehjem har fået af personalet. De har vaeret omtalt i medierne de seneste dage efter beskyldnin­ger om uvaerdig hjemmeplej­e.

Deres frustratio­ner har blandt ført til trusler i mails og verbale overfald. Det skriver A4 Arbejdsmil­jø.

Trusler mod plejehjems­ansatte i Aarhus Kommune har tidligere vaeret så voldsomme, at kommunen har meldt pårørende til politiet. Det er dog ikke sket og vil ikke ske i forbindels­e med de nye sager fra Kongsgårde­n og Skaering Plejehjem, understreg­er kommunen.

»Der er sket politianme­ldelse i grelle tilfaelde, og vi har i kommunen udviklet et elektronis­k registreri­ngssystem, som gør, at vi kan få et samlet overblik over, hvad medarbejde­rne udsaettes for, i hvilke situatione­r det sker, således at vi kan forebygge bedre,« forklarer Thomas Prahl, arbejdsmil­jøkonsulen­t i Aarhus Kommune.

Pårørende risikovurd­eret

På Skaering Plejehjem har personalet valgt at risikovurd­ere syv nuvaerende og tidligere pårørende, der ”i saerlig grad udfordrer personalet­s psykiske arbejdsmil­jø, herunder belaster i en grad, at trusler/kraenkelse­r bliver indberette­t”, som der står i et dokument fra kommunens sundhed- og omsorgsudv­alg.

Chikanen skete så sent som 7. juli, hvor en pårørende skrev til forstander­en på Kongsgårde­n, at hun burdes haenges ud offentligt med foto. I mailen, som A4 Arbejdsmil­jø

er i besiddelse af, står der:

»I burde haenges offentligt ud med foto og det hele, så hele Danmark kan se de personer, som behandler aeldre som torturofre. Føj, må karma ramme jer alle, som har set gennem fingre med det her,« skrev det frustrered­e familiemed­lem.

FOA's formand, Mona Striib, tager afstand fra chikanen af medarbejde­rne.

»Det, der er foregået i aeldreomso­rgen i Aarhus Kommune, er ikke i orden. Men det må ikke føre til, at man naermest har en klapjagt på det øvrige personaler, hvor man truer, råber og stempler alt plejeperso­nale.

»Det er enkelte, der har fejlet, og det er slemt, hvis det fører til udskamning af en hel plejegrupp­e,« siger Mona Striib.

Aarhus fastholder staevning

Mandag aften bragte Ekstra Bladet skjulte optagelser fra Kongsgårde­n, som TV2 havde fået fogedforbu­d mod at bringe. I videoen ser man den 90-årige og demente Else, der udsaettes for nedvaerdig­ende adfaerd af plejerne. Foruden Kongsgårde­n og Skaering Plejehjem har også DemensCent­rum Aarhus fået kritik for plejen af de aeldre.

Et stort flertal af politikere i byrådet i Aarhus ønsker TV2s dokumentar om aeldreplej­en vist, da flere klip har vaeret fremme i offentligh­eden.

Alligevel fastholder Magistrats­afdelingen for Sundhed og Omsorg forbuddet mod, at TV2 viser optagelser­ne. Det skriver Århus Stiftstide­nde.

»Kommunen har selv anlagt sagen og ejer dermed sagen og råder over forbuddet. Derfor kan den også haeve den igen. Og i lyset af de laekkede optagelser, kan kommunen godt vaelge at traekke sagen tilbage,« siger Peter Lambert til Stiften

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark