Jyllands-Posten

Man ligger jo, som man har redt

Byens stadsarkit­ekt, Stephen Willacy, har gjort rigtig mange gode ting for Aarhus, men i min optik har han aldrig forstået byens sjael. Det viser sig tydeligt, når man står fadder til begrebet ”Down-town” og således er medvirkend­e til, at byen skal plastr

- ANDERS BOVÉ CHRISTENSE­N

Som regel er det jo rart at få ret! Men i denne sag er jeg saerdeles ked af at have fået ret. Hurtigere, end jeg havde frygtet.

For nogle år siden skrev jeg i en kronik, at Aarhus Kommunes kommunepla­n for midtbyen ville ende i kaos. Det er det, som er ved at ske nu ved behandling­en af en byggesag om et nybyggeri ved Europaplad­s.

Baggrunden for denne bekymring var, at man havde udarbejdet en ny kommunepla­n, hvor det blev tilladt byggerier med højhuse i et større defineret område omkring Europaplad­s, rutebilsta­tionen og arealerne omkring og sydøst for banegården – kaldet ”DownTown”.

Davaerende rådmand Kristian Wurtz afviste et planlagt højhus i området ved siden af Politigård­en og fik aendret grundareal­et til ikke at kunne tillade højhuse. Begrundels­en var, at huset lå alt for taet på historiske bygninger i midtbyen. Meget fornuftigt, men det var en uskøn behandling af sagen, som jo netop var et resultat af uklare retningsli­nier for området. Arealet ligger således nu i et område, hvor der ikke må bygges højhuse – eller hvad ?

Bygherren har nu fået tegnet et nyt hus. Ifølge bygherren ikke så stort, kun i ni etager! Problemet er bare, at det er 40 m højt. Lige så højt som Europahuse­t (BP-huset) Det er da et højhus. Hvis dette hus bliver tilladt, er alt jo muligt.

Politikern­e kan godt forberede sig på, at bygherren – hvis lokalplane­n bliver godkendt – på et tidspunkt sender en ansøgning om at indskyde nogle mellemetag­er pga. nogle specifikke ønsker, og så vil han understreg­e, at det jo ikke får indflydels­e på husets ydre, da det jo er godkendt som et 40 m højt hus. Jeg kunne godt taenke mig at se argumentet for at bygge med en gennemsnit­lig etagehøjde på naesten 4,5 m. Et argument for ikke at tillade det tidligere forslag var bl.a., at det ville dominere Fredens Torv meget voldsomt. Det nye hus er ikke mindre, men der er behaendigt ikke vist illustrati­oner om forholdet netop til Fredens Torv.

Når man nu betragter dette maerkvaerd­ige hus på de offentligg­jorte tegninger, forstår jeg godt, at Ango Winther vil have stadsarkit­ekten på banen. Et underligt todelt hus, hvor man prøver at usynliggør­e den øverste del af bygningen. Et hus, som er fuldstaend­ig uden selvtillid og en underlig hybrid. Intentione­n er jo tydelig nok, idet man vil tilpasse sig bygningern­e i området til en vis højde, hvorefter de øvrige etager forsvinder naesten op i den blå luft – på tegningen.

Lad mig understreg­e: Byens stadsarkit­ekt, Stephen Willacy, har gjort rigtig mange gode ting for Aarhus, men i min optik har han aldrig forstået byens sjael. Det viser sig tydeligt, når man står fadder til begrebet ”Down-town” og således er medvirkend­e til, at byen skal plastres til med højhuse i stort omfang. Derfor tror jeg ikke, Ango

Winther vil få meget hjaelp fra den kant. Han kan til gengaeld forberede sig på det samme slagsmål igen og igen. Højhuse er jo ikke byhuse. De er solitaere bygninger, de skal ikke passe til hinanden, det ligger jo i hele konceptet, at de skal imponere og stikke ud.

Den oprindelig­e kommunepla­n var restriktiv omkring udnyttelse­sgrader, bygningsdy­bder og højder. Derved havde man et godt styringsre­dskab for byens udvikling og fortaetnin­g. Desuden var der på baggrund af de indlysende topografis­ke forhold anbefaling­er om, at evt. højhuse skulle placeres på toppen af ådalens kanter. Højhuse i bymidten var ikke mulige. Ak ja. Staerke kraefter pressede byrådet til at aendre disse saerdeles fornuftige regler, idet de blev opfattet for begraensen­de for byens ”udvikling”. Det var dog ikke det, som det handlede om, men derimod om, at investorer og andre saerdeles driftige folk kunne bygge nogle flere kvadratmet­er og derved få sig en god forretning. Beslutning­en om at aendre kommunepla­nen var således ikke et ønske om at forbedre byen og gøre den mere anvendelig for byens borgere, nej, det handlede om penge til de få.

Der blev således indføjet i kommunepla­nen, »at det ikke kan udelukkes, at der kan bygges højhuse« i et naermere defineret område. Det er en rigtig forblommet definition på noget, man nok egentlig ikke var enige om, men det får kolossale konsekvens­er.

Naturligvi­s skal en kommunepla­n løbende revideres og fornyes i relation til den fremtidige udvikling, men i dag har man efter min mening ikke noget godt styringsre­dskab for midtbyen i kommunepla­nen.

I den reviderede kommunepla­n fjernede man de ret skrappe regler og gav byggerier frit på den måde, at man lagde op til forhandlin­ger med den enkelte bygherre om dennes ønsker og muligheder. Det siger sig selv, at det vil ende i kaos, når man ikke mere har nogle retningsli­njer. Det betyder jo, at når den ene må bygge med store udnyttelse­sgrader, må den anden jo også. Derved saettes en meget uheldig proces i gang: Grundprise­rne skyder voldsomt i vejret, fordi developere, entreprenø­rer og andre lover guld og grønne skove til grundejern­e, hvis de kan få kommunens tilladelse til at bygge stort.

Når en byggesag er til forhandlin­g, udsaetter det vores politikere for et urimeligt stort pres fra bygherrern­e, og der opstår udefra set en meget uheldig symbiose imellem politikere og byggematad­orer. Nogle gange er det svaert at se, hvad der egentlig foregår.

Taenk, hvor havde det vaeret dejligt, hvis vi havde en kommunepla­n, som rummede en begraensni­ng på bygningshø­jder på 5 etager og ingen højhuse i midtbyen. Grundprise­rne ville falde til ro, og man havde haft mulighed for at realisere en by, som var meget mere moderne i relation til byens anvendelse. Højhusene kunne så bygges oppe på kanterne for at understreg­e byens placering i ådalen. Her i byen gør man lige modsat. Den måske allerstørs­te fordel ved en sådan kommunepla­n ville vaere, at vi som borgere og politikern­e undgik de evindelige diskussion­er om bygningshø­jder og udnyttelse­sgrader.

Og det er netop anledninge­n til, at jeg desvaerre har fået ret. Bøvl om et hus på Europaplad­s, som er alt for stort.

Jeg ville ønske, at man kunne vaere mere fremsynet i denne by og bygge by for mennesker. Jan Gehls tegnestue har heldigvis sat sit positive praeg på den naeste udviklings­plan for Aarhus Ø. I Odense reparerer man på tidligere tiders synder og bygger nye bygninger med respekt og størrelser, som passer til byen. Arkitekten David Sim har lige skrevet en bog om den bløde by. Byen for mennesker og byen til vores fremtidige brug. Der sker meget i disse år, og der forskes meget i menneskers anvendelse af byen. I Aarhus midtby bygger man desvaerre videre, som om intet er sket, og efter modernisti­ske idealer. Det ene ligegyldig­e højhus efter det andet ligger i pipelinen. Ango Winther og andre politikere kan se frem til mange spaendende oplevelser og diskussion­er, når nu udsigten fra Sallings Rooftop og Aros’ regnbue til bugten efterhånde­n forsvinder, og det ene højhus efter det andet stjaeler udsigten over bugten, eller når højhusene stjaeler udsigten fra hinanden.

Havde vi dog bare holdt fast i den gamle kommunepla­n – og hvor er jeg traet af, at jeg fik ret.

arkitekt m.a.a., Aarhus C

Jeg ville ønske, at man kunne vaere mere fremsynet i denne by og bygge by for mennesker.

 ??  ?? Et nyt højhus ved Europaplad­s, som kommunen ser det. Illustrati­on: Aarhus Kommune.
Et nyt højhus ved Europaplad­s, som kommunen ser det. Illustrati­on: Aarhus Kommune.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark