Jyllands-Posten

Mandeforsk­er:

Derfor sidder manden bag rattet på bilferien

-

Der er stor forskel på, hvem der tager sig af hvad, når en familie med mor og far skal på bilferie. Ifølge ny undersøgel­se fra Applus Bilsyn blandt 1.805 bilejere er det manden, som kontroller­er bilen, rengør den og evt. tager den på vaerksted før afgang.

Det er også ham, som saetter sig ind i udenlandsk­e trafikregl­er og samler de lovpligtig­e papirer og sikkerheds­udstyr. Og så er det også ham, der ved motorprobl­emer eller trafikuhel­d kontakter det lokale vaerksted eller myndighede­r.

»Selv om begge voksne har kørekort, så kører manden jo altid bilen. Det er en nedgroet kønsrolle, der ligger naturligt til os. Maend føler sig mest maskuline bag rattet. Det gaelder selv de mest ligestilli­ngsbevidst­e maend. Bilen er et maskulint ansvar og prestigeom­råde at have indsigt i. Den er en mandlig bastion og identitets­markør,« siger Kenneth Reinicke, mandeforsk­er på Roskilde Universite­tscenter.

Ifølge undersøgel­sen er kvinder i forbindels­e med kør-selv-ferie mest aktive mht. til at bestille hotel og overnatnin­g. Hver tredje svarer, at det er kvinden, som booker overnatnin­g, hvilket er lidt flere end maendene. Dog løser flest – 40 pct. – denne del i faellesska­b. Mindst interesse blandt kvinder vaekker kontrol af bilen før afgang. Fastlaegge­lse af rejsebudge­t og sightseein­g undervejs er de områder, hvor flest maend og kvinder løser opgaven i faellesska­b.

»Uden at skulle lyde for dogmatisk har kvinder en større interesse for de bredere ting målrettet hele familien, måske lidt på linje med indretning af boligen. Økonomi og sightseein­g saetter rammerne for familiens ferie,« siger Kenneth Reinicke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark