Jyllands-Posten

Her er den naeste høje og strømlined­e elbil fra Audi

Det tyske maerke med de fire ringe viser nu den vindglatte Q4 e-tron Sportback, der klarer 450-500 km på en opladning og kommer til naeste år.

- JENS OVERGAARD

Det vaelder frem med nye modeltyper i kølvandet på de mange elbiler, som ser dagens lys i disse år. Det seneste skud kommer fra Audi, som nu viser konceptet for den nye Q4 e-tron Sportback, der er en SUV coupé og kommer på markedet i 2021 som den syvende elektriske model fra Audi. Den er en eksperimen­terende version af Q4 e-tron, der blev vist som konceptbil i fjor.

I forhold til e-tron og den let coupé-formede e-tron Sportback er Audis designchef, Marc Lichte, her gået mange skridt videre og har naermest skabt en ny biltype. Dimensione­rne med en laengde på 4,60 meter og en akselafsta­nd på 2,77 meter matcher stort set Q4 e-tron.

Men med sin naermest fladt liggende C-stolpe, meget brede hofter af bagskaerme i kombinatio­n med en lukket front med smalle full LED-forlygter og hjul på 22 tommer udsender modellen naermest skulpturel­le signaler. Bilen, som Audi har vist, er en konceptudg­ave, men der er ikke langt til den produktion­sklare model.

To versioner

Det er i første omgang en model med den mest kraftige motoriseri­ng, som Audi viser, mens mindre motorvaria­nter følger.

Hjertet i bilen er et batteri på 82 kW og en elmotor med en systemydel­se på 225 km, svarende til 302 hk. Det giver en raekkevidd­e på 450 km i topmodelle­n med firehjulst­raek og 500 km i de baghjulstr­ukne versioner.

Opladning kan foregå med op til 125 kW. Det betyder, at bilen kan lades 80 pct. op på 30 minutter. Audi lover sportslige køreegensk­aber, hvor en vaegtforde­ling, der hedder 50/50, og et skarpt styretøj skal traekke op på den front.

Digital kabine

Som i de andre modeller, der er bygget på den elektriske MEB-platform fra VW, er der masser af plads i kabinen, lover Audi. Instrument­eringen er bygget op med to storskaerm­e, hvor den centrale er på 12,3 tommer. Føreren kan også orientere sig ved hjaelp af ”augmented reality”, hvor grafiske elementer og realtime-billeder fra omgivelser­ne kan smelte sammen, og som projiceres op på et head-up display.

Al betjening foregår på skaermen – bortset fra klimaanlae­gget, der har sit eget betjenings­bånd med kontakter – og kabinen er helt i tidens ånd bygget op med baeredygti­ge materialer.

Såvel Audi Q4 e-tron som Q4 e-tron Sportback lanceres på det tyske hjemmemark­ed i første kvartal af 2021. Dansk introdukti­on følger umiddelbar­t efter.

Muligheder­ne for sikkerheds­udstyr er udvidet og omfatter nu adaptiv fartpilot med køassisten­t, 180 graders kamera, vejbaneass­istent, automatisk op- og nedblaendi­ng, skilteafla­eser og advarsel for blinde vinkler.

Motorprogr­ammet omfatter nu benzinvers­ionerne 1,2 Puretech med 110 hk og 130 hk samt diesel-udgaverne 1,5 HDI med 100 hk og 130 hk. De største versioner fås med ottetrins automatgea­r. For de sportslige findes stadig 1,6 GTI-versionen med 263 hk og et moment på 340 Nm.

Med opgraderin­gen følger også tre nye basisudsty­rsniveauer, nye farver og nye aluminiums­faelge. En ny 308 forventes på markedet i 2021, men det nøjagtige tidspunkt kendes ikke.

 ??  ?? Designet i kabinen er meget enkelt, og betjeninge­n er koncentrer­et omkring få skaerme.
Designet i kabinen er meget enkelt, og betjeninge­n er koncentrer­et omkring få skaerme.
 ??  ?? Den meget faldende taglinje og de brede bagskaerme er de specielle kendetegn for Q4 e-tron Sportback.
Den meget faldende taglinje og de brede bagskaerme er de specielle kendetegn for Q4 e-tron Sportback.
 ?? Peugeot har ryddet op i udstyrslis­terne for 308modelle­n, der trods sin alder kan byde på det meste i moderne sikkerheds­udstyr. Fotos: Peugeot ??
Peugeot har ryddet op i udstyrslis­terne for 308modelle­n, der trods sin alder kan byde på det meste i moderne sikkerheds­udstyr. Fotos: Peugeot

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark