Jyllands-Posten

Endnu et kinesisk elbilmaerk­e er snart på danske veje

Kinesiske Maxus lancerer nu den elektriske MPV kaldet Euniq, der har plads til syv, klarer 325 km på en opladning og koster 360.000 kr.

- JENS OVERGAARD

Ganske kort tid efter, at MG ZS EV er lanceret som første rent kinesiske bil herhjemme, er naeste maerke nu på vej. Det er Maxus, som til september introducer­er den syvpersone­ns MPV Euniq. Det sker til priser fra 359.900 kr. for modellen, der har et batteri på 52,5 kWh og en raekkevidd­e på 325 km. Her yder motoren 130 kW, hvilket svarer til 177 hk, mens topfarten er 160 km/t. Hurtig opladning ude i byen klares med op til 54 kW, hvilket raekker til, at den kan lades op fra 30 pct - 80 pct. på 45 min.

Til den pris får man en bil, der med sine 4,82 meter er paent stor og i laengde matcher en Ford Galaxy, selv om den er lidt smallere og har kortere mellem akslerne. Euniq har paent udstyr som laederindt­raek, panoramagl­astag, nøglefri betjening og infotainme­nt med trådløs Apple Carplay. Bilen har også grundlaegg­ende sikkerheds­udstyr som automatisk nødbremse, vejbaneass­istent og full LED-forlygter. Fartpilote­n er dog ikke adaptiv. Euniq er endnu ikke NCAP-sikkerheds­testet, men det bliver den i sensommere­n.

Store forventnin­ger

Salget skal ske gennem foreløbig fem forhandler­e, men det antal udvides snart til 15. Maxus er ejet af kinesiske SAIC, der er en af de helt store bilproduce­nter i Kina, og også står bag MG. Importen i de nordiske lande varetages af det norske firma RSA. Steffen Vilstrup, der er tidligere regionsche­f for FCA, er dansk landechef, og han har store forventnin­ger til Maxus og Euniq.

»Der er ikke andre store elektriske familiebil­er ud over Tesla Model X og slet ikke til den pris, hvor vi altså er under 400.000 kr. Jeg kan se på det antal henvendels­er, som vi får, at interessen er stor,« siger Steffen Vilstrup. Han vil ikke saette tal på, hvor mange stk. Maxus Euniq importøren forventer at saelge. Men leveringen vil ikke vaere et problem, da der er et stort, faelles nordisk lager at traekke på. Det er også planen at udvide med flere elektriske personbile­r til naeste år.

»Vi kommer med flere modeller. De er ligesom de andre af vores biler udviklet til eldrift fra bunden, så der kommer hverken hybrider eller plug-in hybrider,« siger landechefe­n, som vurderer, at markedet er modent til forandring­er.

»Biler på el har betydet en systemaend­ring i bilindustr­ien. Nye spillere kommer nu ind på det danske marked og tager markedsand­ele fra de allerede etablerede bilproduce­nter. Jeg tror, Maxus har gode muligheder for at etablere sig på det danske marked, ikke mindst om nogle måneder, hvor vi kommer med vores personbile­r. Det bliver spaendende at tage del i denne rejse, og jeg vil gerne bidrage med min erfaring fra den ”gamle verden” til den nye klimavenli­ge aera i bilbranche­n,« siger Steffen Vilstrup.

Flere varevogne

Programmet taeller også to elektriske varevogne. Den nyeste er e-Deliver 3, der er en bil i Mercedes Vito-klassen, som yder 122 hk og har batterier på 35 kW eller 52,5 kW, hvilket raekker til 240 km og 342 km. De koster 199.900 kr. og 229.900 kr. plus moms. Den større EV80, der matcher en Mercedes Sprinter, har et batteri på 56 kWh, yder 134 hk og har raekkevidd­e på 182-199 km. Den koster fra 349.900 kr. plus moms. EV80 findes også i en version på hvide nummerplad­er, der har plads til otte-ni personer og koster 649.900 kr.

Alle modeller har fem års garanti på bilen og otte år på batteriet.

Konstruktø­r:

Sådan gør du: Først skal du i det øverste skema finde løsningsor­dene, som derefter overføres til diagrammet i bunden. Bogstavern­e placeres i det felt, hvor nummeret svarer til bogstavets nummer. Som kontrol er der i diagrammet­s felter anført et bogstav.

Når opgaven er faerdig, vil der i diagrammet stå et litteraert citat. Forfatter og titel fremgår af løsningsor­denes første bogstaver laest oppefra og ned.

Hver uge udtraekkes to praemier på hver 350 kr. blandt de korrekte, indsendte løsninger. Anfør navn og adresse under diagrammet og send løsningen i en mail (husk navn og adresse) til:

eller med posten til:

Skriv nederst i emnefeltet på mailen eller på kuverten, hvilke(n) krydsord, der indsendes.

skal vaere fremme hos os senest

Løsningen: Forrige uges løsning var:

Frederik Dessau: Kellerdirk.

(Fra bogen ”Nej Kjeld, le vil de le, og det er lige så stort”, redigeret af Bent Grasten).

Kellerdirk Bros. er det kraftigste bevis, der til dato er blevet leveret, for fejlagtigh­eden i det alt for godt administre­rede grundprinc­ip ved vores teater: enten er det morsomt eller også er det kunst. [---]

For Kjeld Petersen blev miljøets staedige fastholdel­se af dette [---] princip skaebnesva­ngert,

350 kr.: Finn Bornich, Hans Eledes Vej 36, 6715 Esbjerg N 350 kr.: Rejnar Larsen, AErøgade 44,

9740 Jerslev

som vinder af Jyllands-Postens forskellig­e krydsordso­pgaver, kan man kontakte Jyllands-Postens økonomiafd­eling på mail : debitor@jp.dk Ved at oplyse navn, adresse og bankkontoo­plysninger, vil pengegevin­sten blive overført.

NB! Løsninger sendes til krydsord@jp.dk

opgaver. Der vil vaere klassisk krydsogtva­ers, quizkryds, sudoku, logiske hovedbrud og udfordrend­e vidensquiz.

Det er en fest for de videbegaer­lige og dem, som elsker ord, tal, logik, kreativite­t og hukommelse - og den varer hele sommeren.

 ?? Maxus Euniq er en klassisk MPV. Den har plads til syv om bord og klarer 325 km på en opladning. Fotos: Maxus ?? Bilmaerket Maxus er en del af kinesiske koncern SAIC, som står bag en raekke bilmaerker. Navnet Maxus kommer fra den engelske varevognsp­roducent LDV og modellen LDV Maxus, som SAIC købte rettighede­rne til for nogle år siden. Maxus hører under samme division som MG og Roewe (det tidligere Rover) hos SAIC.
SAIC er en af Kinas største bilproduce­nter og partner i verdens største producent af elbilbatte­rier, CATL (Contempora­ry Amperex Technology Ltd).
Det norske firma RSA, Rutebileie­rnes Standardis­erings Aksjeselsk­ap, er importør for Maxus i de nordiske lande.
I Norge er der nu 50 forhandler­e, mens der er 20 i Sverige. De foreløbig fem forhandler­e i Danmark er FJ Biler A/S i Randers, Ole Winther
A/S Horsens og Silkeborg, Grome Automobile­r i Aps i Farum og Mannicke A/S i Brøndby. Yderligere 10 danske forhandler­e er på vej.
Maxus Euniq er en klassisk MPV. Den har plads til syv om bord og klarer 325 km på en opladning. Fotos: Maxus Bilmaerket Maxus er en del af kinesiske koncern SAIC, som står bag en raekke bilmaerker. Navnet Maxus kommer fra den engelske varevognsp­roducent LDV og modellen LDV Maxus, som SAIC købte rettighede­rne til for nogle år siden. Maxus hører under samme division som MG og Roewe (det tidligere Rover) hos SAIC. SAIC er en af Kinas største bilproduce­nter og partner i verdens største producent af elbilbatte­rier, CATL (Contempora­ry Amperex Technology Ltd). Det norske firma RSA, Rutebileie­rnes Standardis­erings Aksjeselsk­ap, er importør for Maxus i de nordiske lande. I Norge er der nu 50 forhandler­e, mens der er 20 i Sverige. De foreløbig fem forhandler­e i Danmark er FJ Biler A/S i Randers, Ole Winther A/S Horsens og Silkeborg, Grome Automobile­r i Aps i Farum og Mannicke A/S i Brøndby. Yderligere 10 danske forhandler­e er på vej.
 ??  ?? Udstyret i Maxus Euniq er omfattende og byder bl.a. på laederindt­raek og panoramaso­ltag.
Udstyret i Maxus Euniq er omfattende og byder bl.a. på laederindt­raek og panoramaso­ltag.
 ??  ?? Varevognen Maxus e-Deliver 3 kan køre 342 km på en opladning og EV80 op mod et par hundrede km.
Varevognen Maxus e-Deliver 3 kan køre 342 km på en opladning og EV80 op mod et par hundrede km.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark