Jyllands-Posten

Kaeresten straffede hende for at købe det forkerte pålaeg

To unge maend er indtil videre blevet dømt for psykisk vold. Dommene viser, at loven er vigtig, mener direktøren for Danner.

- SIMONE SKYUM simone.b.skyum@jp.dk

Siden psykisk vold den 1. april sidste år blev strafbart med op til tre års faengsel, har to unge kvinder fået rettens ord for, at de har vaeret udsat for psykisk vold af deres davaerende kaerester.

Søndag advarede juraprofes­sorer om, at loven om psykisk vold kan misbruges, og loven blev kaldt bl.a. »retssikker­hedsmaessi­gt dybt betaenkeli­g«.

Men de to domfaeldel­ser viser netop, at loven om psykisk vold er vigtig, mener Lisbeth Jessen, der er direktør i Danner, et rådgivning­sog krisecente­r for voldsramte kvinder og børn.

»Vi kan se, at naesten 100 pct. af kvinderne hos os har vaeret udsat for psykisk vold. De har skullet leve efter et regelsaet, og hvis de ikke overholdt reglerne, blev de straffet. Dommene sender et staerkt signal om, at vi som samfund mener, at det er en forbrydels­e,« siger hun.

Forkert pålaeg

I den ene sag blev en 20-årig mand den 29. november 2019 idømt et år og to måneders ubetinget faengsel for bl.a. vold og psykisk vold mod sin gravide kaereste. Det viser et udskrift af dommen.

Retten i Nykøbing Falster fandt, at den unge mand nedbrød sin kaereste psykisk ved at straffe hende med vold eller ydmygelser, hvis hun efter hans opfattelse gjorde noget forkert »såsom at købe det forkerte pålaeg eller ikke gjorde rent på den rigtige måde,« skrev retten i dommen.

Retten lagde til grund, at manden ødelagde kvindens forhold til sin familie, og han bestemte, hvad hun skulle svare sine veninder eller familie, når de skrev til hende. Det haendte også, at han overtog mobilen for at svare. Dertil tvang han sin gravide kaereste til at cykle på arbejde, så han selv kunne bruge hendes bil.

»Ligesom han blev vred, hvis hun ikke havde gjort sengen klar, som han kraevede det, når han havde røget inden sengetid,« står der i dommen.

Ud over psykisk vold blev den 20-årige mand kendt skyldig i at have truet kaeresten med et oversavet jagtgevaer og udsat hende for grov vold. Blandt andet slog han hendes hoved ned i køkkenbord­et og derefter ind i badevaerel­sesvaeggen, da hun var gravid i sjette måned.

Retten lagde desuden til grund, at tiltalte »adskillige gange slog hende i hovedet med lussinger, når hun ikke adlød ham eller havde gjort noget forkert«.

Tjekkede iPad og telefon

I den anden sag blev en 21årig mand straffet med to år og seks måneders faengsel samt 20.000 kr. i tort til sin tidligere kaereste. Han blev dømt ved Retten i Nykøbing Falster den 8. oktober 2019 for bl.a. at have udsat hende for vold, mishandlin­g, frihedsber­øvelse og psykisk vold.

I forhold til den psykiske vold fandt retten, at han over en periode på tre en halv måneder gentagne gange havde udsat hende for »groft nedvaerdig­ende og kraenkende adfaerd, der var egnet til utilbørlig­t at styre (hende, red.)«.

Bl.a. kontroller­ede han jaevnligt hendes telefon og iPad, ligesom han havde truet hende og kaldt hende en luder. Retten lagde også vaegt på, at han havde sagt til hende:

»Når man ikke kunne opdrages med munden, måtte man opdrages på anden måde.«

Retten fandt det dertil bl.a. bevist, at han havde slået, sparket og mishandlet hende. Bl.a. havde han stukket hende i låret med en kniv og efterfølge­nde forhindret hende i at flygte fra stedet, indtil hun sprang ud ad vinduet på 1. sal.

I alt har der vaeret otte retssager om psykisk vold, hvoraf de seks øvrige retssager har ført til frifindels­e.

Det står ikke alene

Han blev vred, hvis hun ikke havde gjort sengen klar, som han kraevede det, når han havde røget inden sengetid. CITAT FRA DOM OM PSYKISK VOLD FRA RETTEN I NYKØBING FALSTER DEN 29. NOVEMBER 2019

Rent juridisk haefter Lasse Lund Madsen, professor i strafferet ved Aarhus Universite­t, sig ved, at den psykiske vold ikke har stået alene i de to domfaeldel­ser.

»Der, hvor der er sket domfaeldel­se, blev de tiltalte også dømt for grov vold og trusler m.v.,« siger han og peger på, at paragraffe­n om psykisk vold efter hans vurdering isoleret set kun har haft en mindre effekt på strafudmål­ingen.

Lovens forarbejde­r laegger således op til, at psykisk vold skal straffes med 60 dages faengsel.

Lisbeth Jessen, direktøren for Danner, er enig i, at den psykiske vold måske ikke har haft den store betydning for strafudmål­ingen.

»Der vil også kunne komme sager, hvor den psykiske vold står alene, hvor man så at sige ikke ”behøver at slå”, fordi den anden er hunderaed. Hvor truslen og angsten er nok,« siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark