Jyllands-Posten

Dna blev indsamlet i Kina – men godkendels­en sagde Østerbro

Det har hidtil lydt, at dansk forskning i dna fra et undertrykt folkeslag i Kina var »godkendt« af de videnskabs­etiske komitéer. Men det er der nu så meget tvivl om, at det skal undersøges naermere.

- MADS BONDE BROBERG MATIAS SEIDELIN mads.bonde@jp.dk matias.seidelin@jp.dk

Der er omkring 5.300 km fra Retsgeneti­sk Afdelings lokaler på Frederik V’s Vej 11 på Østerbro i København til storbyen Urumqi i Xinjiang-provinsen i Kina.

Nu viser det sig, at en godkendels­e til at udtage prøver på almindelig dansk vis af fremmødte testperson­er på adressen på Østerbro også er blevet brugt af københavns­ke forskere til at udtage dna-prøver fra to undertrykt­e folkeslag, uighurerne og kazakherne, i Urumqi og omegn ude i Kina. Og her blev prøverne taget i samarbejde med Xinjiang Police College, som siden er blevet sortlistet af USA pga. involverin­g i undertrykk­else af blandt andet uighurerne.

Det kan rokke ved en af de centrale forklaring­er i sagen om uighurfors­kning, som Jyllands-Posten har beskrevet i de seneste par uger. Professor og retsgeneti­ker Niels Morling har nemlig lagt vaegt på, at forskninge­n var »godkendt af De Videnskabs­etiske Komitéer i Region Hovedstade­n«.

Men ifølge Københavns Universite­t er der så stor tvivl om godkendels­en, at de videnskabs­etiske komitéer som noget højst usaedvanli­gt nu skal undersøge, om godkendels­en egentlig daekker den forskning, som den er blevet brugt til at blåstemple.

»Det er af afgørende vigtighed, at de videnskabs­etiske godkendels­er til gennemføre­lsen af de specifikke forsknings­projekter på fakultetet skal foreligge og vaere daekkende for projektet,« lyder det i et skriftligt svar fra prodekan Mogens Holst Nissen fra Det Sundhedsvi­denskabeli­ge Fakultet på Københavns Universite­t, som er overordnet for Niels Morling.

Forskning i dna-materiale fra uighurer er omdiskuter­et pga. tvivl om deres samtykke til prøverne – som er et af de vigtigste videnskabs­etiske principper. Der er desuden mistanke om, at forskning i uighur-dna kan bistå Kinas højteknolo­giske overvågnin­g af den etniske minoritet.

Morling og hans forsknings­kollegaer anvendte prøver fra 324 uighurer og 124 kazakher fra Xinjiang-provinsen i et projekt i 2017, mens de i en mere uddybende videnskabe­lig artikel fra 2019 anvendte data fra hhv. 105 uighurer og 95 kazakher. Formålet var at teste, hvor gode produkter fra selskabet Thermo Fisher var til bl.a. dna-analyser af uighurerne. Netop Thermo Fisher afsluttede i

2019 sit samarbejde med de kinesiske myndighede­r efter kritik af at medvirke til potentiel undertrykk­else og overvågnin­g af uighurerne.

Mød op i stueplan på Østerbro

Jyllands-Posten har spurgt komitéerne og universite­tet til detaljer om den etiske godkendels­e af uighur-forskninge­n. De to instanser har begge vaeret i kontakt med Morling,

og der er fundet én godkendels­e. Det er Østerbro-godkendels­en, som formelt hedder H-3-2012-023 og er fra 2012.

Den omtaler i en beskrivels­e, som JP har fået aktindsigt i, hverken uighurer eller kazakher. Den omtaler heller ikke produkter fra Thermo Fisher, men handler om at »identifice­re nye markører« til retsmedici­nsk arbejde. Ud over denne forskel er der den geografisk­e afstand på 5.300 km.

»Forsøgsper­sonen og evt. bisidder møder op til det aftalte tidspunkt i Retsgeneti­sk Afdelings prøvetagni­ng (i stueplan på Frederik V’s Vej 11, DK-2100 København Ø),« står der i en beskrivels­e, men prøverne fra uighurer samt kazakher blev udtaget i Kina.

Det har Morling fortalt til Jyllands-Posten. Og i den videnskabe­lige artikel fra 2019 i tidsskifte­t FSI Genetics står også, at prøverne er fra uighurer og kazakher »bosiddende i Urumqi metropolom­råde«.

»Alle procedurer udført i studiet, som involverer menneskeli­ge deltagere, var i overenstem­melse med de etiske standarder fra Dansk Etisk Komité (H-3-2012-023),« står der også med henvisning til nummeret for Østerbro-tilladelse­n – selv om artiklen handler om Kina.

Der står også i artiklen, at deltagerne har givet informeret samtykke. Det punkt er et af de store spørgsmål, når det handler om forskning i uighurers dna. Blandt andet mener menneskere­ttighedsgr­uppen Human Rights Watch, at regimet bruger et tilbud om gratis laegeunder­søgelser i Xinjiang til at få fingrene i borgernes dna. Flere internatio­nale videnskabe­lige artikler undersøges for tiden eller er trukket tilbage, fordi der er anvendt biologisk materiale fra Xinjiang, hvilket har skabt bekymring.

I sagen om de danske forskere kunne JP forrige fredag fortaelle, at en ph.d.-studerende, som stod for at indsamle prøverne i Kina, både tilhører Københavns Universite­t og Xinjiang Police College – den institutio­n, der er sortlistet af USA. Eksperter kaldte dette for »komplet uetisk« og »simpelthen under lavmålet«.

»Siden 2017 er uighurerne blevet tvunget til at afgive dna. Det er meget muligt, at de har givet samtykke, men vi ved fra beretninge­r i området, at det sjaeldent sker frivilligt. Og da slet ikke når det som i dette tilfaelde er folk med tilknytnin­g til politiet, der står for indsamling­en,« sagde postdoc Rune Steenberg, som er ekspert i uighuriske forhold på Palacký-universite­tet i Tjekkiet og tilknyttet Københavns Universite­t.

Ingen kommentare­r fra Morling

Københavns Universite­t har nu bedt De Videnskabs­etiske Komitéer i Region Hovedstade­n om at dykke ned i tilladelse­n og den måde, som den er brugt på.

»Det sker med henblik på en vurdering af, hvorvidt projektern­e, herunder indsamling og analyse af biologiske prøver udtaget i Ki

Der kan rejses tvivl om grundlaget for den forskning, der er udført i den pågaeldend­e sag. MOGENS HOLST NISSEN, PRODEKAN, DET SUNDHEDSVI­DENSKABELI­GE FAKULTET VED KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

I et projekt fra 2017 undersøgte en gruppe forskere fra Københavns Universite­t med professor Niels Morling i spidsen, hvor godt et produkt fra amerikansk­e Thermo Fisher var til at analysere blod fra uighurer og kazakher, og kom bl.a. frem til, at det var egnet til »komplekse slaegtskab­sanalyser«.

I 2019 udgav man en mere udbygget videnskabe­lig artikel, som blev trykt i fagtidsskr­iftet FSI Genetics. Forskninge­n skete i samarbejde med Xinjiang Police College, som også har støttet økonomisk.

Niels Morling har siden 2012 vaeret ekspert i en videnskabe­lig rådgivning­skomité for et retsgeneti­sk laboratori­um under Kinas ministeriu­m for offentlig sikkerhed. Han var i 2016 gaesteprof­essor på Xi’an Jiattong-universite­tet i Kina.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark