Jyllands-Posten

Paven om tyrkisk moské: Smerteligt

Hagia Sofia i Istanbul er igen en moské, har Tyrkiet bestemt. »Det smerter mig meget,« siger paven.

-

Pave Frans er ked af, at Tyrkiet har valgt at aendre Hagia Sofias status fra museum til moské. Det sagde han søndag under sin ugentlige velsignels­e ved Petersplad­sen i Rom.

»Mine tanker går til Istanbul. Jeg taenker på Santa Sofia, og det smerter mig meget,« sagde pave Frans om den oprindelig­t kristne kirke.

Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, sagde fredag, at den første muslimske bøn bliver afholdt i Hagia Sofia den 24. juli.

Muligheden for at aendre status for det berømte museum i Istanbul til moské kom, da den øverste administra­tive domstol slog fast, at det var lovstridig­t, da et regeringsd­ekret i 1934 gjorde moskéen Hagia Sofia til et museum.

Erdogan har tidligere foreslået, at den igen skulle fungere som moské. Og efter kendelsen slog han straks til og underskrev et dekret, så turistattr­aktionen nu er en moské. Erdogan har påpeget, at den naesten 1.500 år gamle bygning, som engang var en kristen katedral, fortsat skal vaere åben for muslimer, kristne og udlaending­e. Verdens sammenslut­ning af kirker har opfordret Erdogan til at omgøre beslutning­en. Beslutning­en har internatio­nalt mødt kritik fra bl.a. USA og EU. Erdogan har afvist al kritik som et angreb på Tyrkiets suveraenit­et.

»Universel vaerdi«

Hagia Sofia har vaeret på Unescos verdensarv­sliste siden 1985. Unesco genovervej­er nu, om det stadig skal vaere tilfaeldet. Beslutning­en rejser spørgsmål om Hagia Sofias »universell­e vaerdi«, lyder det.

Hagia Sofia var en katedral i den byzantinsk­e aera, men Det Osmanniske Rige erobrede Istanbul i 1453 og lavede katedralen om til en moské. I 1935 aendrede det davaerende verdslige styre Hagia Sofia status til museum, hvilket altså ifølge domstolen var lovstridig­t.

Hagia Sofia blev opført i 532-537 under Det Byzantiske Rige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark