Jyllands-Posten

En supertanke­r fuld af råolie rådner op i Yemens borgerkrig

En forladt olietanker ud for Yemens kyst med over 1 mio. tønder olie i lasten udgør en ”flydende bombe”. Faren for en miljøkatas­trofe i Det Røde Hav er overhaenge­nde, siger FN.

- EVA PLESNER Jyllands-Postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk

Otte kilometer ud for Yemens kyst ligger en flydende bombe ankret op: En forladt, 45 år gammel olietanker ved navn ”FSO Safer”, som ikke er blevet vedligehol­dt i fem år, selv om den har 1,2 mio. tønder råolie i lasten.

Fem år i Det Røde Havs aetsende saltvand uden vedligehol­delse har bragt ”FSO Safer” i en sørgelig forfatning. Eksperter siger til nyhedsbure­auet AP, at vedligehol­delse ikke laengere er mulig, fordi skaderne er uopretteli­ge. Store dele af skroget og udstyret ombord er hårdt angrebet af rust, og for nylig citerede AP Yemens statsejede olieselska­b for, at havvand nu er sivet ind i maskinrumm­et, hvor det bl.a. har forårsaget en nedlukning af de maskiner, som pumper aedelgas rundt i lastrummen­e.

AEdelgasse­n skal forhindre gasser fra råolien i at antaende, og nu er der alvorlig fare for, at skibet eksplodere­r, advarer FN.

Selv uden en eksplosion kan den hastigt fremskride­nde nedbrydnin­g af skroget snart resultere i, at råolie i enorme maengder flyder ud i Det Røde Hav og udløser en miljøkatas­trofe med uoverskuel­ige konsekvens­er – for det marine liv, for indbyggern­e i regionen og for den internatio­nale skibstrafi­k.

FN har i årevis forsøgt at få tilladelse til at sende teknikere om bord for at vurdere skadernes omfang og finde ud af, hvordan man kan forhindre en katastrofe ved at tømme lasten og slaebe fartøjet i sikker havn. Men ifølge kilder i Yemens internatio­nalt anerkendte regering og i det statslige olieselska­b, som ejer skibet, blokerer houthioprø­rerne for adgang.

Houthierne­s pression

”FSO Safer” har ligget ankret op ud for Yemens kyst som opbevaring­sfartøj – i praksis en olietermin­al i miniformat – siden 1987. Da borgerkrig­en mellem houthi-oprørerne og Yemens regering brød ud i 2015, forlod hele besaetning­en på naer 10 mand skibet, som efterfølge­nde blev bordet af houthi-oprørerne.

Lige siden har oprørerne – som kontroller­er det nordlige Yemen, inklusive hovedstade­n, Sanaa – brugt fartøjet som »et afskraekke­lsesvåben i stil med et atomvåben«, siger en anonym europaeisk diplomat til AP.

»De siger det helt åbent til FN: ”Vi vil gerne beholde skibet som noget, vi kan bruge imod det internatio­nale samfund, hvis vi bliver angrebet”.«

Der er også penge på spil. Råolien i ”FSO Safer”s lastrum skønnes at vaere omkring 45 mio. dollars vaerd – ca. 300 mio. kr. Houthierne har kraevet fuld kontrol med alle pengene fra et eventuelt salg.

Men de ødelaeggel­ser, som en eksplosion eller et udslip fra ”FSO Safer” kan forårsage i Det Røde Hav, vil koste mange gange råoliens vaerdi, vurderer eksperter. Med 1,2 mio. tønder i lasten er ”FSO Safer” i en liga helt for sig selv, og et udslip kan blive op til fire gange større end udslippet fra tankskibet ”Exxon Valdez” i 1989, som er ét af de største i USA’s historie.

”Exxon Valdez” spyede 300.000 tønder tyk råolie ud i farvandet ud for Alaska og forurenede mange hundrede kilometer kyst, draebte utallige fugle, havoddere og sild og ødelagde indkomstgr­und laget for hundredvis af fiskere.

”FSO Safer” indeholder en forholdsvi­s let form for råolie, som nemt blander sig med saltvand og udgør dermed en saerlig trussel imod de naerliggen­de koralrev og afsaltning­s-anlaeg, som forsyner bl.a. Saudi-Arabien med drikkevand.

»Hvis ”FSO Safer” bryder sammen, vil olieudslip­pet draebe 850.000 tons fisk, bringe 1,5 mio. traekfugle i fare og gøre over 125.000 yemenitisk­e fiskere arbejdsløs­e,« siger lederen af den yemenitisk­e miljøorgan­isation Holm Akhdar (den grønne drøm), Mohamed al-Hakimi, til Jyllands-Posten.

Regering i opløsning

Men houthi-oprørerne bruger fortsat ”FSO Safer” som et pressionsm­iddel i deres kamp mod den saudiskled­ede militaerko­alitions bombninger og blokaden af Yemen.

»Amerikaner­ne, briterne, saudierne, emiratiern­e og deres koalition sørger over, at et laek fra ”FSO Safer” kan slå havets dyr ihjel, samtidig med at de draeber mennesker i Yemen,« skrev oprørslede­r

Mohamed Ali al-Houthi i et tweet for nylig og spurgte sarkastisk, om rejer og andre havdyr var vigtigere for amerikaner­ne end mennesker i Yemen.

Saudi-Arabien og Emiraterne gik i marts 2015 i spidsen for en militaerko­alition, der skulle fordrive de iranskstøt­tede houthi-oprørere fra hovedstade­n, Sanaa, og genindsaet­te den fordrevne, internatio­nalt anerkendte regering. I dag er regeringen mere eller mindre gået i opløsning og forsøger at regere fra eksil i Saudi-Arabien.

Imens forvitrer ”FSO Safer”s skrog, og en yderligere frygt blandt eksperter er, at fartøjet kan blive angrebet af den ene eller den anden part i krigen i et forsøg på at tippe magtbalanc­en – eller blot blive ramt af en vildfaren granat, der vil få ”FSO Safer” til at eksplodere.

Hvis blot ekspertern­e kunne få adgang til fartøjet, ville det ikke vaere specielt vanskeligt at tømme det og afvaerge en potentiel katastrofe, mener David Soud fra konsulentf­irmaet I. R. Consilium, der rådgiver om sikkerhed til søs.

»Det er smerteligt og rent ud sagt helvedes frustreren­de at se, hvordan en krise, som risikerer at forvaerre konflikten, men som kan forhindres, ikke bliver taget op og løst, mens det stadig er muligt,« sagde han i februar til webmagasin­et OpenDemocr­acy.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark