Jyllands-Posten

Hjemmearbe­jdskulture­n blomstrer i Frankrig efter coronaen

Coronakris­en taendte drømmen hos tusindvis af parisere om at tage arbejdet og familien med ud i det grønne.

-

om søndagen. Fjernarbej­deren kan heller ikke bare gøre, som han eller hun vil,« siger den 48-årige Cyril Slucki, der i 25 år har gjort det til sin profession af rådgive om fjernarbej­de.

Nedbryd barrierer mellem fritid og arbejde

I 1995 lagde han kimen til det, der i dag hedder CyberWorke­rs, en digital platform, der har specialise­ret sig i udvikling af fjernarbej­de. Idéen opstod, da han under sit davaerende arbejde mellem Florida og den franske ø Guadeloupe i Caribien fandt ud af, at man ved hjaelp af internette­t kunne spare mange flyrejser, hoteller og stressende møder.

Det begyndte i det tidlige stade af internette­t med en digital telefonbog. I dag betaler ca. 150 freelancer­e og virksomhed­sleder inden for et bredt fagligt felt et årligt kontingent på små 6.000 kr. for at få råd og vejledning inden for bl.a. markedsfør­ing og udvikling af website. Når et firma henvender sig med en opgave, skaber Slucki kontakten til de rette fjernarbej­dere.

Han advarer mod store globale jobportale­r som Amazons Mturk og Upwork, fordi de ofte fører til outsourcin­g af opgaver til lande, hvor arbejdskra­ften er billigere.

»Spørgsmåle­t i fremtiden bliver, om man indfører mere fjernarbej­de for at øge profitten eller for at øge livskvalit­eten?«

Ifølge Slucki er det realistisk for mindst 30 pct. af job at arbejde hjemme. Hovedparte­n

Spørgsmåle­t i fremtiden bliver, om man indfører mere fjernarbej­de for at øge profitten eller for at øge livskvalit­eten? CYRIL SLUCKI, STIFTER AF CYBERWORKE­RS I MARSEILLE

af job kraever, at man er til stede. Men i fremtiden vil mange flere blive deres egne chefer og arbejde som selvstaend­ige for at få en bedre livskvalit­et.

Det vil nødvendigv­is nedbryde barrierern­e mellem arbejde og privatliv og vil, hvis man er i stand til at udnytte det, vaere en fordel for alle.

Faerre rejser vil reducere forurening­en af planeten, og et farvel til et evigt kapløb mellem arbejdsliv og privat, der tapper al energi, vil haeve livskvalit­eten.

»Det giver frihed

Men, understreg­er han, det virker kun, hvis man er i stand til at forhandle rimelige arbejdsfor­hold.

»I sidste ende handler det om at have selvtillid og vaere god til at saelge sig selv. Hvis man ikke har erfaringen, skal man have motivation­en. Og hvis man er selvstaend­ig, skal man arbejde for flere kunder og ikke vaere afhaengig af en enkelt arbejdsgiv­er.«

En af freelancer­ne i CyberWorke­rs er Eric Gassan, grafisk designer, der i mange år har vekslet mellem kontor og hjemmearbe­jde. Under coronakris­en blev han ansat til et udviklings­projekt i Frankrig for det finske elektronik­firma Aava.

»Jeg arbejder to dage om ugen i firmaets filial i Ciotat en halv times kørsel fra Marseille. Resten af tiden arbejder jeg hjemme,« fortaeller den 52-årige:

»Det giver frihed, og jeg kan indrette min dag, som jeg vil. Jeg kommer fra det sydvestlig­e Frankrig, og af og til tager jeg til Biarritz for at surfe om fredagen og bliver der til om onsdagen. Så arbejder jeg to dage i Ciotat.«

I den kreative fase taeller fysisk samvaer

Ifølge Gassan er det vigtigt at bevare en fysisk tilknytnin­g til kollegerne. Det kan vaere ensomt at arbejde hjemme, og det kan vaere svaert at motivere og stimulere sig selv.

»I den kreative fase er det langt at foretraekk­e at vaere fysisk sammen. Nogle er generte og siger ikke noget, når de deltager på digitale møder over computeren,« siger han. Cyril Slucki:

»Det er oplagt, at man mister noget ved ikke at vaere fysisk til stede ved møde, men covid-19-krisen har tvunget mange firmaer til at overveje hele organiseri­ngen af arbejdet. Man saetter spørgsmåls­tegn ved, om man taber for megen tid på møder i arbejdspro­cessen. De er blevet tvunget til at vaere mere strukturer­ede, og det er positivt.«

På hjemmeside­n Paris je te quitte vil Kelly Simon styrke opfordring­erne til ikke blot at sidde alene ved computeren eller til at pendle mellem arbejdet og et hus med have:

»Det er vigtigt at kompensere for manglen på kolleger ved at have et rigere liv i fritiden. Så vi opfordrer udflyttere til hurtigt at melde sig ind i foreninger og klubber for at sikre et godt socialt liv.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark