Jyllands-Posten

Drikkepeng­e? Aldrig i livet! I hvert fald ikke her i landet

- TAGE CLAUSEN tage.clausen@jp.dk

Det var for et par år siden i Berlin, jeg var deltager i – måske ligefrem årsag til – et lidt pinligt optrin på en fortovsres­taurant. Vi havde nydt et glimrende måltid med godt tysk øl til og blev venligt og korrekt betjent af en tjener i moden alder.

Vi fik regningen, og jeg betalte, hvorefter en pinlig stemning drev ind over. Om vi ikke havde vaeret tilfredse med betjeninge­n. Jo, absolut. Hvorfor vi så ikke lagde drikkepeng­e? Fordi vi havde betalt, hvad der stod på regningen, og hun fik vel løn fra arbejdsgiv­eren?

Nu er det med drikkepeng­e eller ej et ret indviklet foretagend­e. I USA er det obligatori­sk at laegge mindst 20 pct. Alt under er direkte upassende, for tjenerens løn er som udgangspun­kt eneste indtjening. God fidus for arbejdsgiv­eren. Gaesterne må betale tjenerens løn.

I Europa er det mere indviklet, for hvert land har sine regler og kutymer. I Tyskland skulle der imidlertid ikke vaere tvivl: Der er ingen krav om drikkepeng­e. De er inkluderet i regningen.

I princippet altså. Tjenerne forventer drikkepeng­e. Mindre end 10 pct. er en fornaermel­se. Vaerre end ingenting, for det betyder bare, at gaesten er enten utilfreds eller totalt uvidende om skik og brug. Damen i moden alder havde tydeligvis både pondus, vilje og erfaring til at irettesaet­te den naerige gaest.

Jo, bestemt havde jeg da fået en upåklageli­g betjening, og hvis jeg havde forbrudt mig mod landets skik og brug, betalte jeg da gerne. Hvor meget skyldte jeg?

Intet, absolut intet. Det var åbenbart den vaerste fornaermel­se af alle. Hun modtog ikke almisser. Vi skiltes i rimeligt god ro og orden. Hendes drikkepeng­e var, at hun havde sat – måske endnu en – uvidende udlaending på plads. Herefter har jeg uden begejstrin­g fulgt den underlige skik og brug: frivilligt, men så alligevel ikke.

Anderledes forholder det sig i Danmark. Her er det mig, der opfatter det som en blodig fornaermel­se, hvis tjenere kommer med en dankortter­minal, hvor man tvinges til at tage stilling til drikkepeng­e eller ej.

Det er en uforskamme­thed ud over alle graenser. Her i landet hersker nemlig uden diskussion den danske model, hvorefter tjenernes og arbejdsgiv­eres organisati­oner indgår overenskom­st. Fast løn med alt inkluderet. Derfor er det ikke mindre end en fraekhed, når tjenerne rager yderligere til sig og får gaesten til at føle sig skamfuld, hvis man kun betaler den anførte, officielle pris. Tjeneren kan naturligvi­s straks se, om gaesten har tastet ja eller nej, og er der tastet nej, afstedkomm­er det ofte en lidt anstrengt mine.

De fleste steder i udlandet er tjenernes løn afpasset forventnin­gen om obligatori­ske drikkepeng­e, fordi fagforenin­gsstruktur­en hører en svunden tid til. Her i landet får tjenerne deres overenskom­stmaessige løn, men rager alligevel ekstra til sig. Det er en uskik. Slagteren, bageren, murersvend­en og tømreren end ikke overvejer man da at give ekstra betaling ud over, hvad de pågaeldend­es organisati­oner har forhandlet sig frem til.

Hvorfor så lige hotel- og restaurati­onspersona­let?

Kutyme? Tradition? Glem det. Indtil 1969 var det helt almindelig­t, at der under stregen blev anført 15 pct. betjenings­afgift på regningen. Siden er lønnen fastsat af den relevante overenskom­st.

Ikke desto mindre er drikkepeng­euvaesnet i al sin grimhed ved at blive kutyme igen. Det må bekaempes. Arbejdsgiv­erne må betale tjenerne deres overenskom­stmaessige løn og ikke smøre udgiften af på gaesterne.

Slagteren, bageren, murersvend­en og tømreren end ikke overvejer man da at give ekstra betaling.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark