Jyllands-Posten

Alle plejehjem skal kunne klare uanmeldte kontrolbes­øg

- IRENE HESSELBJER­G

Den efterhånde­n meget omtalte plejehjems­sag fra Kongsgårde­n i Aarhus giver i disse dage anledning til selvransag­else hos mange. Og forhåbentl­ig også hos de politikere, der udstikker rammerne for hele denne vigtige del af vores sundhedsom­råde. Set med ledelsesbr­iller og med et naert personligt kendskab til dét at sikre god pleje for vores aeldste sårbare borgere har denne sag tre fundamenta­le problemsid­er.

For det første er det overordent­ligt trist og helt uacceptabe­lt, at der overhovede­t findes plejeperso­nale, der i den grad misbruger deres position til at vaere nedvaerdig­ende og omsorgssvi­gtende i deres omgang med de mennesker, som de er ansat til at tage sig af.

For det andet er det i mine øjne lige så uacceptabe­lt, at det overhovede­t er muligt at arbejde på en måde, som misrøgter en beboer, uden at der er kolleger, der griber ind og underrette­r lederen. At lede et plejehjem i dag foregår ofte så langt vaek fra hverdagen med beboerne og med så lidt dialog med beboernes pårørende, at pårørende i dette konkrete tilfaelde kan videooptag­e og filme i flere uger.

For det tredje er det både trist og aergerligt, at vi er nået dertil, at nogen overhovede­t finder det nødvendigt at anvende skjulte optagelser for at forbedre en situation i vores sundhedssy­stem og i vores samfund. Sådan bør det naturligvi­s ikke vaere. Politikere skal kunne se en alvorlig brist og en forkert politik også uden store medieovers­krifter eller tv-billeder. Hvem siger i øvrigt, at overskrift­er og billeder viser den fulde sandhed?

Det er vaerd at bemaerke, at der er handlet fra ledelsens side i den konkrete sag. Der er sket fyringer og aendret i ledelsen. Der er holdt møde med de pårørende. Der er taget hånd om situatione­n. Måske er det også godt at huske, at der heldigvis er mange beboere, der trives rigtig godt endda på plejehjemm­et Kongsgårde­n.

Men det er stadigvaek vigtigt at holde fast i de tre overordned­e problemer.

Lad os først se naermere på plejeperso­nalet. Der vil altid vaere brodne kar. Det gaelder plejeperso­nale, ledere, advokater, politikere – de findes overalt. Men heldigvis er det de få, og der er langt imellem, at de får lov til at ødelaegge det for de mange.

Men når det sker, er det rigtigt skidt for dem, det går ud over. I denne situation ramte det den omtalte beboer på Kongsgårde­n helt urimeligt og forkert. Men det er også rigtigt skidt for alle de dygtige og omsorgsful­de medarbejde­re og ledere. Og det er skidt for de beboere og pårørende, som ellers var tilfredse, men nu skal forsvare, at de er glade for at vaere på Kongsgårde­n. Det er så ødelaeggen­de, når noget som dette sker. Det er derfor fint, at der tages hånd om det. Og det giver forhåbentl­igt anledning til at kigge på både ressourcer, kompetence­r, kulturen og nye muligheder for ledelse.

Naturligvi­s skal plejehjems­ledere kunne stå inde for serviceniv­eauet, der udøves over for beboerne. Ethvert plejehjem skal også kunne klare uanmeldte kontrolbes­øg og i det hele taget vaere offentlig omkring niveauet for plejen og den service, som de kommunale politikere vaelger at tilbyde deres aeldste borgere.

Men måske har vi i vores iver for at skabe et velfungere­nde sundhedssy­stem i stedet skabt en underlig struktur, hvor der bruges flere og flere kraefter på hele systemet og regnearken­e, og hvor mange ledere derfor er endt med at vaere nødt til at prioritere kalkuler, tabeller og rapporter i stedet for at have tid til at sikre den daglige trivsel for borgere og for personalet. Det er en trist konstateri­ng, som ingen vel havde ønsket fra starten.

I stedet for at pege fingre og finde syndebukke bør vi derfor nu få sat et arbejde i gang for at sikre, at der er rum og ressourcer til at skabe et godt system, som vi alle kan vaere stolte af. Det ender sikkert også med at koste lidt flere penge. Men vigtigst er det, at vi i faellesska­b vaelger at ville finde løsningen.

formand for 4.000 ledere inden for sundhedsom­rådet i Lederforen­ingen

Lad mig i den forbindels­e dvaele kort ved hele problemati­kken om at skulle filme og lave skjulte optagelser for at få opmaerksom­hed. Sådan skal det naturligvi­s ikke vaere i et moderne samfund. Vi er nødt til at prioritere, at vi også skal have tid til at lytte, når nogen føler sig trådt på. Og at vi skal samarbejde om at løse udfordring­er.

Vores samfund må ikke udvikle sig til en fejlfinder­kultur, der nøjes med at saette fejlene op i store overskrift­er. Vi bør alle vaere opsatte på hele tiden at finde de gode løsninger.

Det er så ødelaeggen­de, når noget som dette sker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark