Jyllands-Posten

Mere klimavenli­g mad på menuen, tak

-

Når vi står sammen, kan vi rigtig meget i Danmark. Dette har vi netop vist i vores håndtering af covid-19, for selv om kampen langtfra er slut, har vi situatione­n under kontrol i modsaetnin­g til f.eks. USA. Det har vi, fordi vi kan tage ansvar i Danmark – sammen. Nu er det på tide, at vi bruger det sammenhold, vi som danskere har bevist over for verden og ikke mindst os selv, at vi kan mønstre i krisetider, til at gøre noget ved klimakrise­n.

En politisk aftale kom for nylig på plads om en reduktion af affaldsfor­braendinge­n som et led i at reducere vores CO2-udledning og nå de danske klimamål. At plast skal ud af affaldsfor­braendinge­n, er en vaesentlig forudsaetn­ing for, at vi kan begynde at bevaege os i retning af den grønne omstilling. Havde det ikke vaeret for grønne organisati­oner som Plastic Change og en forbrugerb­evaegelse, der har ramt hele landet, var vi aldrig nået hertil.

Nu er det på tide, vi stiller skarpt på vores kost. I en gennemsnit­sdanskers CO2-regnskab fylder fødevarer 20-25 pct. Derfor er klimavenli­g mad på menuen et must i den grønne omstilling.

Vi har som forbrugere en altafgøren­de rolle i den sammenhaen­g. Når vi vaelger produkter med plastembal­lage fra, tvinger vi producente­n til at gentaenke indpakning­en. Når vi vaelger buraeg fra, tvinger vi producente­n til at vaelge en mere dyrevenlig produktion, og når vi køber varer, der er ved at gå over på dato, viser vi, at madspild ikke skal vaere en del af vores kultur.

Lad os derfor stå sammen som samfund om at tage ansvar for de produkter, vi kommer i kurven, når der skal handles ind til ugen. Lad os bruge nogle af de gode maerknings­ordninger, der findes, og vaelge økologiske grønsager, MSC-maerket fisk og begraense vores kødindtag. Sammen kan vi også løse klimakrise­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark