Jyllands-Posten

Vi må gøre op med et sygt styringssy­stem

-

Årtiers besparelse­r og effektivis­eringer har medført, at mange ansatte i aeldreplej­en har ingen eller en meget kort uddannelse. De fleste steder er praeget af ekstremt højt arbejdstem­po med ansvar for mange borgere på en vagt.

Mange plejekraev­ende aeldre lider af en eller flere sygdomme. Men mange steder er der få eller ingen ansatte med en sundhedsfa­glig autorisati­on. Mange ledere har ansvar for flere matrikler.

Hvordan skal de kunne fungere som rollemodel­ler? Nogle af dem ansaettes på resultatko­ntrakter, og dermed bliver det borgerne, der skal passe til budgetter, og ikke budgettern­e, der skal tilgodese den enkelte borgers behov.

Pga. ringe eller dårlig uddannelse, elendigt arbejdsmil­jø, hvor der taelles i antal opgaver og effektivis­eringer frem for plads til et velargumen­teret fagligt skøn, er der mange steder opstået en syg kultur.

I Kristendem­okraterne vil vi gøre op med et sygt styringssy­stem, der reducerer den enkelte borger til ydelser i Excel-ark.

Vi vil kaempe for, at der er normeringe­r med plads til at yde faglig funderet omsorg til svage og syge aeldre. Således har vi bl.a. i vores nys vedtagne sundhedspr­ogram understreg­et, at til mennesker, der lider af demens, skal kommunerne ansaette personale, der er specialudd­annet, og der skal løbende vaere mulighed for efterog videreudda­nnelse.

Men at lade et menneske haenge i et liftsegl i 10 minutter og tro, at vedkommend­e kan presse hård afføring ud frit svaevende i luften, burde ikke forekomme. Så har vi rekruttere­t de forkerte mennesker til opgaven – uanset uddannelse­smaessig baggrund.

Måske fordi mange af de rigtige ikke kan udholde at vaere i systemet laengere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark