Jyllands-Posten

Politikern­e bør give danskerne en arbejdspla­dsgaranti

En ansvarlig genopretni­ngspolitik skal holde hånden under både nye og eksisteren­de arbejdspla­dser uden for de større byer.

- ANNE LAWAETZ ARHNUNG adm. direktør i Landbrug & Fødevarer

Når vi er sunde og raske, har et hjem at bo i og et arbejde at stå op til, så er grundpille­rne under et godt liv på plads for de fleste af os. Men de seneste måneder er flere af disse grundpille­r blevet rystet eller helt faldet sammen under mange menneskers tilvaerels­e.

At miste sit job – blive fyret – kan ligge højt på listen over stressende livsbegive­nheder. Det er helt essentielt at kunne forsørge sig selv. Det giver tryghed for det enkelte menneske og den enkelte familie, og det er fuldstaend­ig afgørende for os som faellesska­b og samfund, at så mange som muligt har et job og er en del af det faellesska­b, som en arbejdspla­ds er.

Mange ansatte i den private sektor er bekymrede for, om de kan beholde deres job. Desvaerre er frygten ikke helt ubegrundet. Indtil videre er over 50.000 danskere nemlig blevet ledige efter coronakris­ens begyndelse, og flere kan følge efter, når hjaelpepak­kerne bliver udfaset efter sommerferi­en.

Coronaviru­ssen har aendret meget for os alle. Ting, som vi før tog for givet, skal vi nu gå på kompromis med. Det gaelder både menneskeli­gt og politisk.

Når det gaelder danskernes arbejdspla­dser, ser vi desvaerre også ind i en markant aendret virkelighe­d. Solide virksomhed­er er rystet i deres grundvold. Eksporten og verdenshan­dlen er udfordret.

Det er umuligt ikke at få flashbacks til finanskris­en, der tilbage i 2008 rystede hele verden. Finanskris­en kom ligesom coronakris­en pludseligt og uventet. Det var en dyb krise, der trak lange spor efter sig.

I kølvandet på finanskris­en tog det saerligt lang tid for områderne uden for de store byer at få vendt tilbagegan­g til fremskridt. Ja, faktisk nåede mange områder slet ikke at indhente det tabte. Således var antallet af private arbejdspla­dser i landkommun­er i 2018 faktisk lavere end i 2008. Ikke engang 10 år med stigende økonomisk medvind kunne vende minus til plus!

Jeg er selv vokset op på Lolland, hvor mulden er fed, og hvor alting spirede og blomstrede for 40-50 år tilbage. Der var liv i forsamling­shusene, der var lokale skoler, små lokale butikker og ikke mindst fabrikker og skibsvaerf­t med masser af arbejdspla­dser.

I dag er mulden stadig fed, men mange butikker, fabrikker og dermed arbejdspla­dser er vaek. Og netop arbejdspla­dser er en forudsaetn­ing for at kunne tiltraekke ressources­taerke tilflytter­e og dermed skabe vaekst og udvikling i landdistri­kterne. Heldigvis er der også mange, der gør et stort stykke arbejde for at genrejse området.

Ildsjaele og ivaerksaet­tere har blandt åbnet et ølbryggeri, der bliver produceret lokal kirsebaerv­in, og gamle kroer og spisestede­r har fået nye ejere. Men det tager mange år at få vendt udviklinge­n, og for alt i verden må vi ikke tabe det arbejde på gulvet, hverken på Lolland eller nogen andre steder i Danmark.

Derfor skal en ansvarlig genopretni­ngspolitik også holde hånden under både nye og eksisteren­de arbejdspla­dser uden for de større byer.

Umiddelbar­t ser coronakris­en ud til at vaere vaerre i omfang end finanskris­en, og det kan godt give mig dybe panderynke­r.

Umiddelbar­t ser coronakris­en ud til at vaere vaerre i omfang end finanskris­en, og det kan godt give mig dybe panderynke­r. For det må

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark