Jyllands-Posten

Europa har vaeret usaedvanli­gt og bør vedblive at vaere det

- HANS STENGAARD JESSEN hovedbesty­relsesmedl­em i Europabeva­egelsen, Sønderborg

Otto von Bismarck fremhaeved­e i sin tid med eftertryk, at Europa er en geografisk foreteelse, men vi bliver nødt til også at se såvel bagud som fremad for at finde ud af, hvad der er det saerlige ved Europa.

I en lang periode var den kinesiske civilisati­on meget foran den europaeisk­e, og efter det romerske riges undergang i Vesteuropa har der ikke vaeret en magt, der kontroller­ede det hele territoriu­m, idet Roms erobrere var rivalisere­nde germanske stammer.

I århundrede­r var den største fare af den grund besiddende adel ud fra devisen om, at ikke alt tilhører kongen. Det blev grundlaget for frihed og velstand i Europa. Hvor spaltet end Europa var, dannede det dog en faelles civilisati­on –kristendom­men.

I Kina var magten centralise­ret omkring kejseren, medens den i Europa var fordelt, og højkulture­n var en blanding af heterogene elementer uden faste bindinger til det styrende system.

Det spørgsmål er stillet, hvorfor Europa som det første er blevet industrial­iseret. Svaret ligger klart, for Europa har vaeret usaedvanli­gt og bør vedblive at vaere det.

At Europa er en geografisk idé, ligger klart, men alt det med, at en tidligere amerikansk udenrigsmi­nister savner et telefonnum­mer at ringe til, det må opfattes som utidig indblandin­g, for Europa er ikke en faelles stat, men et samarbejde mellem selvstaend­ige stater.

Det saeregne element – at EUKommissi­onen ønsker at overtage al magt – skal man ikke vaere blind for at kunne få øje på, men hvis man i højere grad acceptered­e medlemssta­ternes deltagelse i regeringsp­rocessen, vil meget vaere nået, og langtidsho­ldbarheden stige.

Dertil kommer, at kun få tror, at Berlin, Paris og de andre hovedstaed­er i faellesska­bet naerer noget ønske om at blive delstatsho­vedstaeder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark