Jyllands-Posten

For mange vaelger forkert ungdomsudd­annelse

75 pct. af de unge vaelger gymnasiet, men 20 pct. dropper ud igen. I stedet kunne de med fordel vaelge en af de ca. 100 erhvervsud­dannelser, der undersaelg­es i studievejl­edningen.

- EMILIA VAN HAUEN kultursoci­olog ERIK POULSTRUP tidl. skoleleder

Studentern­e og faglaerte kan for tiden fejre, at de er blevet klogere og dygtigere og nu er parate til at gå ud i verden, enten ved at fortsaette uddannelse­n eller ved at begynde et fagligt virke på arbejdsmar­kedet.

Men bag festerne og tømmermaen­dene gemmer der sig imidlertid imidlertid et alvorligt problem, nemlig den vejledning, som de unge i 8. og 9. klasse får, når de skal til at vaelge fremtid. For der er alt for mange, der vaelger forkert, og det har to afledte effekter, der begge er lige alvorlige: for det første de unges mistrivsel og for det andet de unges fremtidige realvaerdi som arbejdskra­ft.

Starter vi med de unges mistrivsel, viser en statistik fra ”Den Nationale Sundhedspr­ofil 2017”, at

40,5 pct. af de unge piger og 23,4 pct. af de unge drenge mellem 16 og 24 år lider af høj stress, hvilket er en tilstand, der udløser en langtidssy­gemelding på en arbejdspla­ds. Ligeledes er der andre undersøgel­ser, der viser, at 20-30 pct. af de unge lider af angst, at de unge piger er den mest ensomme gruppe i landet, mens Videncente­r for Spiseforst­yrrelser og Selvskade,

Vioss, angiver, at blandt de 18-25årige angiver 32 pct. således at have skadet sig selv på et tidspunkt i deres liv, mens det gaelder 30 pct. af de 26-30-årige.

Vanvittige tal i et samfund, der ellers burde vaere så velfungere­nde, og tal, som understreg­er vigtighede­n af, at Center for Ungdomsfor­skning, AUU, for nylig har udgivet rapporten ”Ny udsathed i ungdomsliv­et”, hvor 11 forskere skriver om den stigende mistrivsel blandt unge.

Det handler altså ikke om, at den enkelte unge ”bare skal tage sig sammen” eller er blevet til såkaldte snefnug pga. af overcurlen­de foraeldre. Tvaertimod viser det sig, at der er flere samfundsma­essige vilkår, der har ansvaret for denne udvikling. F.eks. brugen af de sociale medier og det øgede pres på resultater frem for mestring i skolesyste­met.

Gymnasiet er det rette valg for mange, men ikke for alle, hvilket blev eksemplifi­ceret i en meget omtalt reality-tv-serie, ”Fars pige”, hvor hovedperso­nen, Alva, på et tidspunkt afslører, at hun ikke kan huske, om hun havde fransk eller tysk i skolen, hvilket blotlaegge­r, at den undervisni­ng, hun har modtaget, ikke har vaeret specielt engagerend­e for hende.

Karikeret, ja! Men der er sket en stigning af elever, der dropper ud af gymnasiet. Tallet er lige nu på mellem 18 og 20 pct. om året. Laeg dertil den andel, der gennemføre­r, men ikke kan eller vil bruge denne studieforb­eredende uddannelse til at studere! Hvad vil vi som samfund gøre ved det?

Vi lever i en akademisk snobbebobl­e, hvor gymnasiet naesten enevaeldig­t har plads inden for boblen, og de andre ungdomsudd­annelser befinder sig uden for den. Med andre ord: De, der vaelger gymnasiet, skal ikke forklare deres valg, mens ”de andre” i langt højere grad skal gøre netop det. Fordi vi som samfund ikke laengere som udgangspun­kt anerkender, at vi naturligvi­s har brug for mange former for kompetence­r og faglighede­r for både at kunne bevare og videreudvi­kle et godt samfund for alle borgere og samtidig vaere konkurrenc­edygtige.

Desvaerre viser det sig også, at de, der forlader gymnasiet, ikke i tilstraekk­elig grad søger ind på en erhvervsud­dannelse, hvor de kunne laere et fag og blive klar til arbejdsmar­kedet. Der kunne de opdage, at der både findes noget, som interesser­er dem, og som de er dygtige til. Ud over, naturligvi­s, at de laerer noget, som bidrager til faellesska­bet. Sådan noget giver i naevnte raekkefølg­e mental genoprejsn­ing, selvtillid og en anvendelig udvidelse af samfundets arbejdssty­rke.

Som samfund står vi over for nogle seriøse problemsti­llinger, som et bredere uddannelse­svalg kunne afhjaelpe. For det første har coronakris­en vist os, hvor afhaengige vi er af faglighede­r, der ikke har rod i en akademisk uddannelse. Vi naevner i flaeng: sygeplejer­sker, sosu-assistente­r, profession­el rengøring, fødevarepr­oducenter og chauffører, som alle har vaeret afgørende for vores succesfuld­e gennemleve­lse af tiden fra den 11. marts til nu.

For det andet har vi som nation brug for mere og mere kreativite­t og innovation, fordi vi i høj grad lever af viden. Derfor har vi brug for mange forskellig­e bidrag, som i faellesska­b kan skabe nye løsninger til de nye problemer, vi står over for som samfund. Tvaer- og praksisfag­lighed er vejen frem, og det ved de dygtigste virksomhed­er, hvorfor vi har brug for en mangfoldig­hed af uddannelse­r af alle slags.

Et eksempel på den nødvendige agilitet for at kunne klare uventede situatione­r er de mange elever og laerere, der benyttede sig af det digitale laeringsru­m, som for nogle betød større koncentrat­ion og bedre indlaering, mens det for andre var en negativ oplevelse. At kunne begå sig på tvaers af hjaelpemid­ler er et must i fremtidens samfund, men det er også blevet meget tydeligt, at det digitale rum naturligvi­s langtfra er nok, hvis man skal laere et fag, der indebaerer fysisk og fagpraktis­k laering, for det er som bekendt meget svaert at sanse gennem computeren. Men det vigtigste af alt er reelt at kunne mestre og anvende sit fag sammen med andre frem for at kunne terpe teorier som solister.

Coronakris­en har vist os, hvor vaerdifuld­e de mange faglaertes arbejdsfun­ktioner er, når samfundet skal holdes i gang, og det har måske åbnet et vindue for, at vi atter tager debatten om, hvorfor vi som samfund til stadighed giver de akademiske uddannelse­r en højere status end de erhvervspr­aktiske, når nu samfundet har lige meget brug for begge dele.

Måden at bekaempe det ødelaeggen­de snobberi på er bl.a. ved at gøre to ting som samfund: Skabe nogle sikre rammer for gode og langtidsho­ldbare valg, så frafald og selvvaerds­problemer undgås. Og skabe nogle vilkår, der styrker de unges kompetence­r og giver dem en høj applikatio­nsstyrke som arbejdskra­ft. Endelig skal de institutio­ner, som skaber rammerne for de unges vejledning, taenke i andre baner end de hidtidige, der tydeligvis ikke virker helt efter hensigten. F.eks. ved at inddrage de unge selv i udarbejdel­sen af kommunikat­ionen og forløbet – deres måder at tage verden ind på adskiller sig nemlig en hel del fra de aeldre generation­er.

Coronakris­en har vist os, hvor vaerdifuld­e de mange faglaertes arbejdsfun­ktioner er, når samfundet skal holdes i gang.

Vi andre, foraeldre, vejledere, arbejdsgiv­ere m.m., kan hjaelpe de unge til at forstå, at deres livssucces­er ikke afhaenger af ét valg, der skal traeffes, når de er omkring de 15 år. Mange unge kaemper med en følelse af, at det er nu, nu, NU!, at de skal tage det mest afgørende livsvalg. Flere forskere mener imidlertid, at halvdelen af de børn, der er født efter år 2000, kommer til at leve mindst 100 år, og det betyder, at de unge ikke har travlt. De kan snildt have to-tre karrierer i løbet af et liv. Derfor er deres første valg jo ikke determiner­ende og dermed heller ikke så farligt, som det mange gange gøres til.

Til gengaeld er det vigtigt at laere at gennemføre det valg, man har sat sig for, som i sidste ende fører til mestring, der har vist sig som en afgørende faktor for at føle psykisk stabilitet. Men det kraever altså i udgangspun­ktet, at man har taget det rigtige faglige valg og føler sig hjemme socialt. Det kan skolerne, men også foraeldren­e, der ofte kender deres barn bedre end andre, hjaelpe til med isaer ved at udfordre automatval­get om gymnasiet. Og det er måske vigtigere end nogensinde før, for indtil 2030 vil ungdomsårg­angene vaere meget små, og derfor har vi ikke råd til – økonomisk eller menneskeli­gt – at have så stor en fejlmargin som den eksisteren­de.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark