Jyllands-Posten

”Krøniken”s moder og dramadronn­ing

Hun havde egentlig godt gang i karrieren som skuespille­r, inden hun skiftede retning og satte sig til rette i instruktør­stolen – til held for dansk film.

- RANE VON BENZON rane.v.benzon@jp.dk

Filminstru­ktøren Charlotte Sieling har vaeret med til at skabe flere danske serier, der har vakt opsigt nationalt såvel som internatio­nalt.

Hun har lavet tekniske finesser i vampyrseri­en ”The Strain” med stjerneins­truktøren Guillermo del Toro.

Hun har desuden arbejdet sammen med stjerner som Diane Kruger i den amerikansk­e version af ”Broen” og Matt Dillon i tv-serien ”Wayward Pines”. Sidstnaevn­te fik hende til at tisse i bukserne af angst under optagelser­ne af en intens og udfordrend­e scene, har hun sagt i et interview med Berlingske.

Egentlig lå det ikke i kortene, at Charlotte Sieling skulle vaere instruktør.

Hun har ingen instruktør­uddannelse, men blev oprindelig­t uddannet skuespille­r fra Statens Teaterskol­e i 1985, hvor hun fik sin debut i filmen ”Oviri” af Henning Carlsen og var ansat på Det Kongelige Teater fra 1988-1991.

Satte sig i instruktør­stolen

Hun skifter dog spor og bliver optaget på Filmskolen­s manuskript­forfatterl­inje, som hun bliver udlaert fra i 1995.

I 2000 bliver hun ansat på Danmarks Radio og saetter sit aftryk på successeri­en

”Rejseholde­t,” hvor hun er instruktør på flere episoder.

Herefter instruerer hun det meste af ”Krøniken,” hvor episode 10 den dag i dag stadig er det mest sete program på tv, siden man begyndte at måle det i 1992. Episoden blev set af 2,7 mio. mennesker.

Efter ”Krøniken” kastede hun sig over ”Forbrydels­en” og derefter ”Broen”. Sidstnaevn­te var med til at give hende gennembrud­det i USA, hvor hun i dag arbejder som instruktør.

Det er blevet til et utal af serier i løbet af tiden, og hun har bl.a. instrueret episoder af ”White Collar”, ”Graceland”, ”Homeland” og den amerikansk­e udgave af ”Broen”.

Film om dronning

I de seneste år har hun også brugt mere tid på spillefilm.

I 2017 havde filmen ”Mesteren” premiere, og i øjeblikket er hun bl.a. i gang med at instruere ”Magrete den første” om Danmarks første dronning, der regerede i 1500-tallet.

Natten til den 13. juli – samme dag, som hun fylder 60 år – optages de sidste scener, og naeste morgen rejser hun hjem for at blive fejret.

Og der er andet at fejre end den runde dag. I mange år har hun drømt om at fortaelle historien om dronningen, der regerede landet, dengang Sverige, Norge og Danmark var samlet under Kalmarunio­nen.

Men som kun få kender: »På Kalmar Slot er der bare et lille fedtet rum om hende, mens rum efter rum handler om Gustav Vasa. Fordi hun ikke starter nogle krige. Min film er en kvindefort­aelling, fordi jeg interesser­er mig for at se en kvinde agere, har Charlotte Sieling sagt i et interview med Informatio­n.

Filmen, som med et budget på 65 mio. kr. er en af de hidtil dyreste i Danmark, er Charlotte Sielings tredje.

 ??  ?? Charlotte Sieling har instrueret populaere tv-serier både danske og i udlandet. Lige nu afslutter hun optagelser i Prag til en storfilm. Arkivfoto: Ivan Boll
Charlotte Sieling har instrueret populaere tv-serier både danske og i udlandet. Lige nu afslutter hun optagelser i Prag til en storfilm. Arkivfoto: Ivan Boll

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark