Jyllands-Posten

400-årig nisse fylder 85 år

Paul Hüttel er velbevandr­et i den danske scenekunst. Mest kendt er han nok som Gyldengrød i ”Alletiders Nisse” og som Herbert Schmidt i ”Matador”.

- RANE VON BENZON rane.v.benzon@jp.dk

Alt efter hvornår man er født, kender man nok dagens fødselar bedst fra enten ”Matador”, hvor Paul Hüttel spillede den tyske eksildigte­r Herbert Schmidt, eller fra julekalend­erne om Pyrus, hvor han spiller den 400 år gamle arkivnisse med bakkenbart­er, Gyldengrød, der bor sammen med Pyrus bagerst i Rigsarkive­t.

Inden karrieren som skuespille­r for alvor tog fart, arbejdede han som manufaktur­forhandler og forsikring­sagent med en handelsudd­annelse i ryggen.

Herefter begyndte han som skuespille­r på Studenters­cenen, inden han i 1963 blev udlaert fra Odense Teaters elevskole og arbejdede efterfølge­nde tre år på Odense Teater og var bl.a. med til at opføre ”West Side Story”.

Efter nogle år som freelance-skuespille­r på Odense Teater og i det københavns­ke teaterland­skab samt flere større eller mindre filmroller blev Paul Hüttel fastansat på Det Kongelig Teater i 1971. Der spillede han bl.a. prokurist Meyer i ”Indenfor murene” og Sjostakovi­tj i ”Mesterklas­se”. Han blev afskediget fra Det Kongelige Teater i 1991 og fortsatte som freelancer på en lang raekke teatre rundt omkring i landet. Han har bl.a. høstet stor ros for sin rolle i Jonas Gardells monolog ”Sheherazad­e”

og modtog i 2006 en Reumert for bedste mandlige birolle for sin fortolknin­g af Søren Kierkegaar­ds far i stykket ”Skyelskere­n”.

Selv om Paul Hüttel er gået på pension fra skuespille­rfaget, har man de seneste år bl.a. kunnet opleve ham med mindre roller i TV 2’s folkekaere serie ”Badehotell­et” og i større danske film som ”Lykke Per” og ”De Forbandede År”.

Han har desuden lagt stemme til en lang raekke tegnefilm og udgivet antologien ”Rejsende i Teater – danske scenekunst­nere på turné igennem to århundrede­r” i samarbejde med forlaegger­en Jørgen Fisker.

Kirkegaeng­ere vil også kende skuespille­ren, som har viet meget af sin tid til at rejse rundt til flere af landets kirker for at laese op af Det Nye Testamente.

Paul Hüttel, skuespille­r, København

 ??  ?? Skuespille­r Paul Hüttel havde sin første minirolle i en film i 1960, hvor han spillede med i ”Gymnasiepi­gen”.
Arkivfoto: Jens
Nørgaard Larsen
Skuespille­r Paul Hüttel havde sin første minirolle i en film i 1960, hvor han spillede med i ”Gymnasiepi­gen”. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark