Jyllands-Posten

Voldeligt optrin optaget af dansker: Froome blev slået i hovedet, da han løb op ad Mont Ventoux

Danske tilskuere var vidner til et af Tour de France-historiens mest dramatiske højdepunkt­er.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Hvert år tager tusindvis af danskere til Frankrig for at overvaere Tour de France fra vejkanten. I sommeren 2016 var Holger Refslund og hans kaereste, Maria Lyng, på roadtrip i Frankrig med sportsligt indhold. Første stop var Paris, hvor parret overvaered­e EM-finalen i fodbold mellem Portugal og Frankrig på storskaerm, og nogle dage senere kørte parret den sorte Mercedes op ad bjerget Mont Ventoux.

De var ankommet i god tid for at overvaere deres første Tour-etape nogensinde live. De camperede i skoven i to naetter, og på selve dagen for etapen gik de et stykke laengere op ad bjerget for at få en god plads.

Parret stod 7,5 km fra målstregen. Men allerede inden rytterne tog af sted på etapen, blev der kappet 6 km af etapen, fordi en strid mistralvin­d gjorde det umuligt at køre helt til toppen af Mont Ventoux. Dermed holdt rytterne sig lige under traegraens­en og slap for den skaldede del af det skaldede bjerg.

Med et trylleslag stod Holger Refslund og hans kaereste, Maria Lyng, pludselig 1,5 km fra målstregen i stedet for 7,5 km. Det var et perfekt sted på en af de stejleste sektioner på bjerget.

Ingen afspaerrin­g

Ruteaendri­ngen fik dog tilskuerma­engden til at vokse i dagens løb. Alle de tilskuere, der havde forberedt sig på at vaere laengere oppe imod toppen, skulle nu klemmes ind på det øvrige bjerg. Og der var ingen afspaerrin­g, selv om det var taet på mål og meget stejlt.

Allerede inden rytternes ankomst havde Holger Refslund en dårlig fornemmels­e.

»Det var vildt kaotisk, og der var en kødrand af mennesker. Vi stod i tre raekker, og alle ville gerne have et glimt af rytterne, så de gik ud på vejen. Der var mange franskmaen­d, og en del af dem drak Chartreuse (fransk likør med alkoholpro­cent på 55, red.), og folk var efterhånde­n godt fulde,« fortaeller den 25-årige Holger Refslund om oplevelsen for fire år siden.

Førergrupp­en med den senere etapevinde­r, belgiske Thomas De Gendt, ankom som de første. Der var taet pakket af tilskuere.

»Jeg kunne maerke, at der var for mange mennesker på det lille område. Jeg taenkte bare, hvor forfaerdel­igt det måtte vaere at skulle cykle op igennem dette menneske

Det var en skandale, at rytterne skulle op igennem dette, og det gik da også galt. Han blev slået i hovedet, der var en ond stemning omkring Froome. Året før fik han kastet urin på sig. HOLGER REFSLUND, TOUR DE FRANCE-TILSKUER

Tyskeren Jens Voigt lånte en juniorcyke­l fra en tilskuer i vejkanten for at kunne afslutte etapen efter et styrt.

Hans egen cykel var ødelagt, og der var ingen bil i naerheden til at give ham en reservecyk­el. Han kom i mål inden for tidsgraens­en.

Tour de France 2010 16. etape

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark