Jyllands-Posten

Konsekvens af negative renter: Bankerne høster nye milliardin­dtaegter fra gebyrer

Nye gebyrer lukker en del af det hul i bankernes pengekasse, som negative renter har skabt.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Landets banker har pålagt kunderne nye gebyrer, i takt med at de negative renter har reduceret deres renteindta­egter.

De fem største banker – Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank, Spar Nord og Nykredit Bank – tjente samlet sidste år 3 mia. kr. mere i gebyrer, end da renten blev negativ i 2012. I samme periode er deres nettorente­indtaegter dykket med 5,5 mia. kr.

»Bl.a. på grund af de meget lave renter er der over de senere år sket et maerkbart fald i renteindta­egterne. De faldende renter har samtidig betydet stigende gebyrindta­egter fra kundernes realkredit­konverteri­nger, som er engangsind­taegter,« siger Glenn Söderholm, bankdirekt­ør i Danske Bank.

AEndret regnskabst­eknik betyder, at Danske Bank i 2019 bogførte flere poster som gebyrindta­egter, der blev kategorise­ret anderledes tidligere. Derfor giver det ifølge banken ikke mening at sammenlign­e bankens tal på koncernniv­eau.

Et skift i indtjening

I bankens danske forretning, som hed Retail Banking Danmark i 2012 og Banking Danmark i 2019, er renteindta­egterne faldet med 3,5 mia. kr., siden renten blev negativ i 2012. I samme periode er gebyrindta­egterne steget med 1,1 mia. kr.

»Selv om der er sket en stigning i gebyrindta­egterne, i takt med at vores kunder generelt har fået tilbudt styrket service og rådgivning, er der samlet set sket et fald i indtjening­en fra gebyr- og renteindta­egter i vores danske bankforret­ning,« konstatere­r Glenn Söderholm.

Jyske Bank har øget både gebyr- og renteindta­egterne, hvilket er atypisk for sektoren. Men det skyldes opkøbet af realkredit­selskabet BRFkredit i 2014.

Stigningen i Sydbanks årlige gebyrindta­egter opvejer lige knap halvdelen af faldet i renteindta­egterne.

»Der er sket et skift, hvor en del af den indtjening, der tidligere kom fra rentemargi­naler, nu er blevet mere gebyrdreve­n,« siger Bjarne Larsen, bankdirekt­ør i Sydbank.

Ifølge en opgørelse fra Finanstils­ynet mistede landets banker samlet set 19 mia. kr. i årlige renteindta­egter fra 2012 til 2019. I samme periode steg gebyrindta­egterne med 5,6 mia. kr. Det svarer til et samlet indtaegtsf­ald fra de to kerneområd­er på 13,4 mia. kr. årligt i perioden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark