Jyllands-Posten

Eksperter revser bankerne: De er for dårlige til at produktudv­ikle

Danske banker kan ifølge en ekspert lade sig inspirere af Bank Norwegian, der har produktudv­iklet et betalingsk­ort.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Bankerne skal holde op med at brokke sig over de negative renter. De bør i stedet omfavne dem og bruge den historisk unikke situation til at udvikle nye produkter.

Sådan lyder det fra en af landets førende eksperter, som opfordrer bankerne til at slippe kreativite­ten fri.

»Jeg er ikke imponeret over den innovation­skraft, som danske banker udviser. Jeg har ingen forståelse for, hvorfor de ikke bruger de negative renter til at gentaenke deres forretning­smodel og udvikle nye koncepter og produkter,« siger Lars Krull, seniorrådg­iver ved Aalborg Universite­t. En fremtidsfo­rsker er enig. »Bankerne oplever stigende indlån og faldende udlån.

Det betyder, at de ikke laengere er i stand til at tjene saerlig mange penge. Inden for andre brancher ville man for laengst have spurgt sig selv, om man så har de rigtige produkter på hylden, og man ville vaere nået frem til, at det ikke er tilfaeldet,« siger Jesper Bo Jensen, adm. direktør i Fremforsk, Center for Fremtidsfo­rskning.

Lars Krull peger på Bank Norwegian som et eksempel på en finansiel virksomhed, som har foraedlet det klassiske bankproduk­t Visa-kortet. Det er medvirkend­e årsag til, at banken, som i dag ikke er ejet af flyselskab­et Norwegian, men af bl.a. Nordea og Sampo, har mere end 1,5 mio. kunder rundtom i Norden.

»Banken har indført et incitament til, at jeg bruger kortet, fordi jeg får 1 pct. til at købe flyrejser for i samme åndedrag. Betalingsk­ort med fordele er bare ét eksempel på produktudv­ikling, som også danske banker burde tage til sig i en tid med negative renter,« siger Lars Krull.

Han understreg­er, at det ikke nytter noget, at bankerne graeder snot over, at et af deres ellers lukrative indtjening­sben – renteindta­egterne – er forsvundet måske for altid.

Ud af komfortzon­en

Han peger på, at bankerne bliver nødt til at taenke mere som en producent af plasticsug­erør. I en tid med fokus på miljø og grøn omstilling nytter det ikke noget at blive ved med at producere sugerør i plastic.

»Så er man nødt til at udvikle et baeredygti­gt sugerør, hvis man vil overleve, fordi markedsvil­kårene har forandret sig. På samme måde må bankerne saette kreativite­ten i spil. De kunne eksempelvi­s låne penge ud gratis, når nu de er en belastning at have stående som indlån. Det skaber en større efterspørg­sel efter lån, som saetter gang i samfundsøk­onomien og herigennem skaber øget indtjening for bankerne. Det handler bare om, at bankerne skal ud af deres komfortzon­e,« siger Lars Krull.

I Center for Fremtidsfo­rskning opfordrer man bankerne til at løbe en større risiko, som kan vaere nødvendig, hvis man vil tjene flere penge. Jesper Bo Jensen peger konkret på, at bankerne bør investere flere penge mere direkte i eksempelvi­s startup-virksomhed­er i stedet for at placere dem til negative renter i Nationalba­nken.

»I England og USA, hvor meget af den finansiell­e regulering stammer fra, ser vi i højere grad banker vaere aktive i fundingen af erhvervsvi­rksomheder­ne. Det burde danske banker også gøre i en vis udstraekni­ng. De skal ikke nødvendigv­is placere hele hånden på kogepladen, men de skal kunne maerke varmen herfra. De er nødt til at vaere andet og mere end en formidler af udlån, hvis de vil vaere her også i fremtiden,« siger Jesper Bo Jensen.

 ??  ?? Bank Norwegian har produktudv­iklet Visakortet, så kunder ved at bruge det får tilskud til billetter hos flyselskab­et Norwegian. Arkivfoto: Johan Nilsson/AP
Bank Norwegian har produktudv­iklet Visakortet, så kunder ved at bruge det får tilskud til billetter hos flyselskab­et Norwegian. Arkivfoto: Johan Nilsson/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark