Jyllands-Posten

Stifterens søn har fulgt trist med i B&O’s historie: »Der er ikke sket meget godt de seneste år«

B&O fylder 100 år i 2025, men de seneste mange år har der ikke vaeret meget at glaede sig over for efterkomme­ren Laes her første kapitel i Jyllands-Postens fortaellin­g om de seneste årtiers op- og nedture for B&O.

- JETTE AAGAARD JESPER HØBERG jette.aagaard@finans.dk jesper.hoberg@finans.dk

Får og lam løber rundt på marken foran B&O-domicilet i udkanten af Struer, men bag vinduerne i den futuristis­k-svaevende bygning er der tomt.

For halvandet år siden blev ejendommen sat til salg til langt under halvdelen af, hvad det kostede at opføre den i 1990’erne.

Domicilet blev bygget efter tidligere topchef Anders Knutsens succesfuld­e genrejsnin­g af B&O, der havde stået helt ude på kanten af afgrunden.

Nu er bygningen rømmet, men det er endnu ikke lykkedes ejendomsma­eglerne fra EDC at saelge den. Et ødelagt vindue er nødtørftig­t repareret med tape.

Det er ikke laenge siden, Anders Knutsen genbesøgte sin gamle arbejdspla­ds og gik en tur rundt om den tomme bygning.

»Det var en sørgelig dag. Det gjorde ondt at se,« siger han.

Engang beskaeftig­ede B&O over 3.000 medarbejde­re. I dag er der knap 900 tilbage. Kun ca. 500 af dem er i Struer, mens omkring 200 – herunder ledelsen – er rykket til Kgs. Lyngby ved København.

Af de seneste 12 år har virksomhed­en haft underskud i 8, og B&O har netop fået tilført 356 mio. kr. for at overleve. Investerin­gsøkonom Per Hansen fra Nordnet kalder det »sidste chance« for B&O.

»It’s now or never, og hvis ikke de inden for de naeste måneder har dokumenter­et, at de kan vende skuden, så er det game over for selvstaend­igheden – som minimum,« siger Per Hansen, som ikke tror på flere kapitaltil­førsler til virksomhed­en.

B&O’s topchef, Kristian Teär, vil ikke kommentere udsagnet, men da han i den forgangne uge fremlagde det seneste årsregnska­b med et underskud på 367 mio. kr. før skat, fastholdt han, at virksomhed­en nu har den rigtige strategi:

»Jeg er ikke i tvivl om, at dette kommer til at lykkes,« sagde han.

Få kilometer fra det gamle domicil har Lars Peter Bang fulgt vemodigt med i B&O’s udvikling. Han er søn af Peter Bang, en af de to grundlaegg­ere af virksomhed­en.

»Det er da trist, for der er ikke sket meget godt for B&O de seneste år,« siger Lars Peter Bang og fortsaette­r:

»Mange af direktører­ne har ikke engang vaeret vestjyder. De har vaeret københavne­rsmarte. Det er langt fra den ånd, vi kender fra virksomhed­en.«

Jyllands-Posten har interviewe­t over 30 nøgleperso­ner med relation til B&O. I denne serie på otte kapitler fortaeller de insiderber­etninger fra B&O, der har vundet internatio­nal berømmelse for sine designede produkter, men som også er gledet ud og ind af kriser igennem det meste af sin levetid.

I 2025 har B&O 100-års jubilaeum, men Lars Peter Bang føler sig ikke laengere sikker på fremtiden for den danske ikonvirkso­mhed.

»Produktern­e er der nok stadig om fem år på en eller anden måde. Men det er ikke sikkert, at Bang & Olufsen forbliver på danske haender,« siger han.

Pyjamas og eksperimen­ter på fabrikken

Da Lars Peter Bang var barn, boede familien Bang i en villa ved siden af den dengang eneste B&O-fabrik i Struer. Ofte mødte morgenhold­et hans far i pyjamas og i gang med eksperimen­ter på fabriksgul­vet.

Han fik selv sit første job som stikirendd­reng på fabrikken, og han arbejdede 32 år i virksomhed­en, indtil han i 2001 gik på pension fra jobbet som afdelingsc­hef.

Lars Peter Bang husker tilbage på et B&O, hvor mange var ansat i generation­er og laenge nok til at få deres navne op på vaeggen på en gylden plade, sådan som alle 25-års jubilarer fik det. Han mener, at meget er forandret, siden dengang han var en del af virksomhed­en.

»Der er en anden ånd. Tingene bliver hele tiden lavet om i jagten på hurtige penge,« mener han.

Han bor selv i Struer, og hjemmet på Duevej er fyldt med B&O-logoer. Der er små ting som en køleskabsm­agnet, en oplukker og en nyere baerbar højttaler i det åbne køkken. Og så er der hele møblemente­t omkring fjernsynet, musikanlae­gget med de seks synlige cd’er og de store højttalere i stuen, hvorfra Lars Peter Bang har frit udsyn til Limfjorden.

På en hylde under loftet ligger tykke bøger på flere sprog om virksomhed­ens historie. Nogle har ligget så laenge, at han må puste et tykt lag støv af, før han åbner dem. Han er stolt af sin familiehis­torie.

Bang & Olufsen blev etableret i 1925 af de to ingeniører Peter Bang og Svend Olufsen.

Peter Bang var på en rejse til USA blevet dybt fascineret af radioer, og hjemme i Danmark begyndte han og Svend Olufsen at eksperimen­tere på loftet i Olufsen-familiens herregård, Quistrup, i Struer.

Allerede i 1927 byggede de den første fabrik på en bar mark i udkanten af byen.

»Min farfar, der dengang var formand for virksomhed­en, sørgede for, at bygningen var bygget, sådan at den kunne bruges som en skole, hvis nu det ikke gik med fabrikken,« fortaeller Lars Peter Bang.

Den første succes var ”Eliminator­en”, der gjorde, at radioer kunne få strøm fra lysnettet i stedet for batterier. Derefter fulgte en egentlig radioprodu­ktion, indtil fabrikken blev spraengt i luften under Anden Verdenskri­g i det, der er blevet beskrevet som en aktion bestilt af Gestapo som en formodet gengaeldel­sesaktion mod den danske modstandsb­evaegelse.

Bang & Olufsen naegtede ikke blot at saelge til tyskerne. Nøglemedar­bejdere var dybt involveret i modstandsb­evaegelsen, herunder chefingeni­ør Lorens Arne DuusHansen, der fra 1943 var leder af den danske radioforbi­ndelse til England. Svend Olufsen kendte angiveligt til medarbejde­rnes illegale aktivitete­r og skjulte selv jødiske flygtninge på vej til Sverige.

Lars Peter Bang var kun tre år, da fabrikken blev bombet, men hans mors dagbogsnot­ater beskriver, hvordan otte maend traengte ind på fabrikken og placerede en spraenglad­ning.

Familien Bangs hus lå i fabrikkens baghave, men faren nåede at bringe familien i sikkerhed i kaelderen, inden bomben gik af kl. 04.28 om natten den 15. januar 1945.

I kaelderen lød det, som om huset over dem styrtede sammen.

»Det var et aekelt syn, der mødte os, da vi kom op. Fabrikken var helt styrtet sammen og i lys lue, og huset her, glasskår overalt, døre revet ud af fyldninger­ne (…) Udenfor lå skår af fabrikken overalt,« skrev moren i dagbogen.

Poul Henningsen kritisered­e designet

Da fabrikken var bygget op igen, genoptog B&O sin produktion, der i begyndelse­n af 1950’erne blev udvidet med det første tv, der fik tilnavnet ”Trillebøre­n”.

Produktern­es design blev dog mødt af voksende kritik fra bl.a. arkitekten Poul Henningsen, der i 1954 kritisered­e radioerne for at vaere »rundbuet og tykmavet forlorenhe­d med sving, svaj og krummelure­r, ofte sammensat af de mest forrykte traesorter behaengt med plastic og messing, så man kan braekke sig over at se så megen talentløsh­ed samlet på ét sted«.

»Det er simpelthen en fornaermel­se mod folk, som vaerdsaett­er moderne møbler, at tvinge dem til at købe disse monstrumme­r for at nyde det store kulturgode, radioen er. Er det fiskehandl­ere eller kartoffelg­rosserere,

landets mest prisvinden­de designere og har arbejdet for bl.a. B&O, Ecco, Gaggenau,

Thise og Volvo.

I 1978 fik Jacob Jensen og B&O et internatio­nalt ridderslag, da Museum of Modern Art (Moma) i New York dedikerede en saerudstil­ling til designet. Jensens B&O-vaerker blev haengt op på hvide vaegge, frigjort fra deres dagligdags­funktion som apparater og hyldet som ren kunst.

Samarbejde­t mellem Jacob Jensen og B&O stoppede i 1991, hvor designeren ifølge sin søn havde udviklet kvartalsal­koholisme og var flyttet til Sydeuropa. I stedet var det isaer en af Jacob Jensens tidligere medarbejde­re, David Lewis, der fortsatte med at udvikle B&O’s formsprog.

Altid i problemer

Mens B&O blev skamrost for sine designs og tekniske formåen, så det helt anderledes ud, når det kom til økonomien. Virksomhed­en blev børsnotere­t i 1977 for at skaffe penge til investerin­ger, men B&O havde en forunderli­g evne til altid at løbe ind i problemer.

I bogen ”Break-Point” fra 1997 fortalte en direktør:

»Fra jeg startede her i 1975, har jeg oplevet, at der efter gode år kom dårlige. Sådan gik det omtrent hvert tredje år. Vi havde en evne til at komme op igen, men aldrig helt op.«

I 1988 måtte B&O bede aktionaere­rne om 311 mio. kr. i en aktieemiss­ion, og i 1990 fik virksomhed­en tilført yderligere 342 mio. kr. efter en opsigtvaek­kende aftale, der gav Philips medejerska­b af virksomhed­en.

Krisen var afgrundsdy­b.

I mid-1980’erne havde virksomhed­en ifølge ”Break-Point” truffet en såkaldt upmarket-beslutning om kun at lancere dyre produkter. Det betød, at de billigste produkter fra 1990’erne kostede fra 20.000 kr. og opefter, og virksomhed­en hyrede de ypperste eksperter til at lave de ypperste produkter med den ypperste teknologi.

Men i bogen ”Break-Point” opsummerer en kilde attituden i virksomhed­en:

»Vi opførte os som rejsende på første klasse uden at have pengene til det. Vi tog os ikke meget af kunderne. Og hvis kunderne ikke købte vores nye produkt, så var det deres problem.«

I 1991 offentligg­jorde B&O et katastrofe­regnskab med et underskud før skat på 136 mio. kr.

Samme år tiltrådte den nye topchef, Anders Knutsen. Han satte et nyt hold, som gik i gang med at rydde op og skaere til efter strategipl­anen Break-Point 93 med henvisning til, hvornår der igen skulle tjenes penge i B&O.

En af dem, der kom om bord i 1993, var Peter Thostrup.

Han tiltrådte, netop som 710 medarbejde­re blev fyret, og han husker, at situatione­n var så kritisk, at Danske Banks direktion sendte flere alvorlige breve til Struer-virksomhed­en om, at man skulle få rettet op nu.

»Nu var mantraet: Det er ikke nok, at vi er flotte. Vi skal også tjene penge,« fortaeller Peter Thostrup, der senere blev finansdire­ktør i Bang & Olufsen.

I 1994 var genopretni­ngen en realitet, og Bang & Olufsen havde sorte tal på bundlinjen.

En raekke nye produkter kom ud til forbrugern­e, og B&O var igen på forkant med udviklinge­n: et stereoanla­eg, der kunne haenges på vaeggen. Højttalere designet som orgelpiber, og en cd-afspiller med plads til seks cd’er på rad og raekke, der kunne programmer­es til afspilning, som man ville. Og det hele kunne kobles sammen med et linksystem, så apparatern­e kunne styres fra alle steder i huset.

På 10 år fordoblede B&O naesten sin omsaetning til 4 mia. kr., og der blev lavet årlige trecifrede millionove­rskud, som gjorde virksomhed­en i stand til at købe Philips’ aktiepost tilbage.

En bygning, man lagde maerke til

Virksomhed­en havde i løbet af årene udvidet. Den oprindelig­e hovedbygni­ng blev nu kaldt Fabrik 1, og en hel stribe bygninger var kommet til rundtom i Struer. Efter den nyvundne økonomiske succes i 1990’erne mente topledelse­n, at der var brug for noget mere moderne, som kunne repraesent­ere B&O som et dynamisk brand.

Det nye domicil blev bygget i forlaengel­se af en stribe lave fabriksbyg­ninger. Det var

»et statement«, siger Peter Thostrup, mens Anders Knutsen fortaeller, at B&O havde brug for et byggeri, der hang sammen med produktern­e.

»Det var en bygning, man lagde maerke til, ligesom man laegger maerke til B&O’s produkter. Det nyttede jo heller ikke noget, at en saelger kom kørende i en gammel skrammelka­sse, når han skulle ud at praesenter­e verdens bedste produkter. Tingene måtte haenge sammen,« siger Knutsen.

Domicilet fik tilnavnet ”Gården”, fordi det blev udformet som en trelaenget gård, der lå på kanten af Limfjorden.

Det var samtidig en reference til herregårde­n Quistrup, hvor eventyret begyndte, men byggeriet i glas, rødsten og metal var helt sit eget.

En del af bygningen så ud, som om den svaevede over graesset, og i øverste hjørne fik Anders Knutsen sit kontor, hvorfra han kunne nyde udsigten.

Det gik godt. Virksomhed­en tjente masser af penge, og ingen havde endnu fantasi til at forestille sig de omvaeltnin­ger, der senere ville ramme branchen.

Naeste kapitel: Speederen i bund – Lego-manden fik »de sjove år« i B&O.

 ??  ??
 ??  ?? Svend Olufsen (tv.) og Peter Bang (th.) stiftede elektronik­virksomhed­en Bang & Olufsen i 1925. Foto: Bang & Olufsen
Svend Olufsen (tv.) og Peter Bang (th.) stiftede elektronik­virksomhed­en Bang & Olufsen i 1925. Foto: Bang & Olufsen
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark