Jyllands-Posten

Millionaer­gruppe: De rigeste skal betale for corona-genrejsnin­g

En internatio­nal gruppe millionaer­er med flere prominente navne slår til lyd for en mere fair fordeling af verdens rigdom, der skal bidrage med at få samfundene på fode igen efter coronakris­en.

- MARTIN HAAHR LUND Martin.H.Lund@jp.dk

Den endelige regning for coronakris­en er på ingen måde opgjort, men der er nok ikke større tvivl om, at de økonomiske konsekvens­er vil påvirke verdens og det danske samfund i lang tid fremover.

Hvordan regningen overhovede­t kan og skal betales, bliver sandsynlig­vis essensen af mange politiske diskussion­er i de kommende år.

Nu foreslår den danskirans­ke ejendomsud­vikler og mangemilli­onaer Djaffar Shalchi sammen med knap 100 andre millionaer­er fra flere lande, der sammen kalder sig for ”Millionair­es for Humanity”, at de rige skal bidrage mere ved at blive højere beskattet.

I forbindels­e med at G20 og EU drøfter genopretni­ngsplaner, har millionaer­gruppen skrevet et åbent brev med en appel om, at de ansvarlige regeringer saetter ind over for uligheden mellem de få, der har alt for meget, og alle dem, der ikke har. En kløft, som underskriv­erne mener, kun vil vokse som konsekvens af coronakris­en.

Millionaer­gruppen taeller flere prominente navne. Både den britiske film- og tvmand Richard Curtis, en Disney-arving, Jerry Greenfield

– medstifter af Ben and Jerry’s – og en tidligere direktør for investerin­gsgiganten Blackrock har skrevet under på opfordring­en.

Baeredygti­ge samfund

Millionaer­erne vil bl.a. have fokus på, at der gribes ind over for skattely og skatteundd­ragelse, som nogle af de rigeste mennesker og store selskaber benytter sig af.

Djaffar Shalchi, der sammen med sin hustru, Ané Maro, er eneste danske islaet på listen, mener, at verdens rigeste skal bidrage mere.

»I faellesska­b stiller vi spørgsmål til koncentrat­ionen af rigdom og forlanger løsninger, der kan skabe økonomisk mere baeredygti­ge samfund. Personligt tror jeg på at pålaegge verdens rigeste personer en formueskat på 1 pct. Folk som jeg har råd til det, det vil ikke skade os, og det vil gøre en enorm forskel,« siger Djaffar Shalchi.

Han laener sig op ad eksperter, der har beregnet, at hvis verdens 1 pct. rigeste fik deres formuer beskattet med 1 pct., ville det frigive mere end 1.600 mia. dollars.

Penge, der kan styrke samfundene som helhed. Hvor argumentet er, at staerke samfund bedre vil kunne modstå kriser, hvilket også gavner de allerriges­te samt virksomhed­ers overlevels­e i sidste ende.

Millionaer­gruppen ser dette bekraeftet under coronakris­en, hvor de staerkeste velfaerdss­tater i verden klarer krisen bedst.

Flere dollarmill­ionaerer

Djaffar Shalchi, der som dreng sammen med sin familie kom til Danmark fra Iran i 1970’erne, ser det desuden som en glaede og kun rimeligt at bidrage med mere til det danske skattefina­nsierede velfaerdss­amfund, der har dannet fundament for hans rigdom.

I dag ejer han Arca Holding, som har en raekke ejendomsse­lskaber under sig, og han har over årene doneret 200 mio. kr. til velgørenhe­d gennem sin fond, Human Act.

I sidste uge udsendte rådgivning­svirksomhe­den Capgemini sin årlige World Wealth Report, der saetter tal på udviklinge­n blandt verdens allerriges­te. I korte traek viser den, at antallet af dollarmill­ionaerer på globalt plan steg med naesten 9 pct. i 2019.

Året 2020 og tiden efter er en anden virkelighe­d set i lyset af coronapand­emien, men med upåvirkede aktieindek­s og et stigende ejendomsma­rked er der – i hvert fald lige nu – ikke meget, der taler for, at udviklinge­n med flere og flere millionaer­er stopper.

Millionaer: Højere skat for de rige skal betale coronaregn­ingen Opinion, side 13

 ??  ?? Den dansk-iranske ejendomsud­vikler og mangemilli­onaer Djaffar Shalchi foreslår, at de rige skal bidrage mere ved at blive højere beskattet. Arkivfoto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix
Den dansk-iranske ejendomsud­vikler og mangemilli­onaer Djaffar Shalchi foreslår, at de rige skal bidrage mere ved at blive højere beskattet. Arkivfoto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark