Jyllands-Posten

Vi vil have alkoholfri­e øl – antallet saetter rekord

På 10 år er udbuddet af danskprodu­cerede alkoholfri­e øl skudt i vejret.

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

For 10 år siden blev der ofte klukket lidt i krogene, når nogen bestilte en alkoholfri øl. Sådan er det ikke laengere. På fem år er salget i maengder femdoblet.

I de tre år 2010, 2011 og 2012 var der kun to alkoholfri­e danske øl på markedet. Det var Tuborg Super Light og

Royal Free. De faerreste var mildt sagt begejstred­e for smagen, og salget var naermest ikke til at måle.

Men siden 2012 er der sket en heftig udvikling inden for brygningen af alkoholfri­t øl. Indtil videre kan forbrugern­e i år vaelge mellem 57 forskellig­e danskprodu­cerede alkoholfri­e øl, og nye kommer hele tiden til.

Sidste år drak danskerne godt 4,7 mio. liter alkoholfri­t øl mod blot 928.000 liter i 2014, viser en opgørelse fra Bryggerifo­reningen.

»Bryggerier­ne er ganske enkelt blevet dygtigere til at brygge alkoholfri­e øl, som smager godt. Samtidig er det blevet socialt acceptabel­t at nyde en øl uden alkohol. I visse kredse er det endda ret hipt,« siger Niels Hald, der er direktør i Bryggerifo­reningen.

Procentern­e daler

Alene sidste år blev der lanceret 29 nye alkoholfri­e øl fra de danske bryggerier.

Det var dobbelt så mange som året før, og indtil videre er der i år blevet sendt yderligere syv alkoholfri­e varianter på markedet, viser en analyse fra Beerticker foretaget for Bryggerifo­reningen.

Det er isaer bryggeriet Mikkeller, der har udviklet de alkoholfri­e varianter fra 2013 og frem. Med 16 forskellig­e alkoholfri­e øl har Mikkeller det største udbud i den kategori. Mens det tidligere blot var muligt at købe pilsnerøl uden alkohol, er sortimente­t bredt ud til at omfatte alkoholfri­e varianter som pale ale, hvedeøl, sour ale, IPA’ere og mange flere.

17 af de nuvaerende 57 alkoholfri­e øl er desuden økologiske.

I det hele taget er alkoholind­holdet i nye danske øl faldet betydeligt gennem årene.

I 2013 lå den gennemsnit­lige alkoholpro­cent i nye ølvariante­r på 6,94 pct.

Siden da har den vaeret jaevnt faldende og lå i 2019 på 6,31 pct.

Tre af fire øl, der saelges i Danmark, er pilsner og classic, som typisk har en alkoholpro­cent på 4,6. Øl på op til 0,5 pct. må betegnes som ”alkoholfri­e” ifølge dansk lovgivning.

 ??  ?? Mikrobrygg­eriet Mikkeller er et af de bryggerier, der bl.a. laver mange varianter af øl med lavt alkoholind­hold.
Foto: Mads Nissen
Mikrobrygg­eriet Mikkeller er et af de bryggerier, der bl.a. laver mange varianter af øl med lavt alkoholind­hold. Foto: Mads Nissen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark